Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. október 12. A favágók levese

A szüleim egy nagyon öreg ikerházban laknak, ahol mindig van valami javítanivaló. Hol a kazán romlik el, hol az eresz reped meg, máskor a szigeteléssel, a lefolyóval vagy a vezetékekkel van baj. Apa persze fáradhatlanul javítja a hibákat, de ahogy mondani szokták, a ház sosem lesz már siheder korú.

Ká és én azt tervezzük, hogy jövő nyártól kezdve minden évben megcélozzuk a ház leggyengébb pontját, és közös erővel rendbehozzuk, így néhány év alatt talán fel tudjuk újítani. Az öreg házikó persze így is a kedvencem, hisz hat éves koromtól harmincig itt nevelkedtem, és számomra örökké a szülői otthon meleg fészkét fogja jelenteni.:o)

Sajnos a házzal együtt a kert csodaszép gyümölcsfái is elöregedtek. Elsősorban a hatalmas cseresznyefa, ami a kertünk közepén állt, és amely minden tavasszal valóságos tejszínhab felhőként borult a virágok és a gyep fölé. Emlékszem, mennyire szerettem éjszaka a nyitott ablakokon át magamba szívni a cseresznyevirágok édes illatát, és milyen büszke voltam rá, hogy a hatalmas, ropogós héjú cseresznyénk - mind nagyságát, mind ízét tekintve - párját ritkítja.
Sajnos azonban az idős fa évről évre görcsösebb, szárazabb és betegebb lett, majd sorra korhadtak el az ágai.

Minthogy a nagyobb viharok után az elkorhadt ádak valósággal mindent a földig taroltak maguk alatt, és a garázs palatetejét is több ízben megrongálták, Apa úgy döntött, hogy a bátyámmal, Ká-val és egy hivatásos favágóval lefűrészelik az elhalt ágakat. A favágásnak sajnos a kedvenc fűzfám is áldozatul esett, mivel olyan agresszíven belenőtt a csatornába, hogy a szerelők azt mondták, ez az egyetlen megoldás, feltéve ha még használni szeretnénk a fürdőszobát.

A favágó közel 4 órán át dolgozott a magasban, mire minden veszélyes ágat el tudott távolítani. Ezután kezdődött azonban csak a java, ugyanis Ká és Apa az összes fát egyenlő nagyságú rönkökké fűrészelte. A rönköket ezután a ház oldalába hordtuk, hogy az eresz alatt egymásra pakolva megóvjuk az őszi esőzéstől. A nedves fát ugyanis nem lehet eltüzelni, mert az égés során keletkező gőz "szétnyomja" a cserépkályhát. Legalább 2 évig kell szárítani, hogy biztonsággal fel lehessen használni. Fatárolónk ugyan még nincs, de a terveink szerint lesz, s ha minden jól megy, két héten belül, még az igazán komoly fagyok és esőzések előtt felépítjük.

Zsiga és Árpi - természetesen kellő távolságból - kíváncsian nézték a favágás minden mozzanatát. Látszólag nagyon tetszett nekik, ahogy a "nagyok" dolgoznak. Beálltak a talicskába, és onnan figyelték a fűrészelést. :o)
Eközben Anyával a konyhában tettünk-vettünk és diskuráltunk. Fokhagymalevest főztünk, fasírtot sütöttünk, és közben nekiláttunk a sütemény elkészítésének is.

Sajnos a gyerekek nem tudtak maradni, mert ebédre vendégeket vártak. A tesóm az autóba ültette őket, mi pedig integetni kezdtünk nekik a kapu előtt tornyosuló fakupac tetejéről. Zsiga kicsit csalódott is volt, mert nagyon szerette volna még a faaprítást csodálni...
... de megvígasztaltuk azzal, hogy majd nézheti otthon Ká-t, akinek a rönköket még télen úgyis hasábokká kell aprítania.:o)

Időközben Anyával ellkészültünk az ebéddel, így a dolgos favágók is asztalhoz ülhettek. Elsőként a fokhagyma krémlevest tálaltuk.
Fokhagymakrémleves túrógombóccal és pirított szalonnával
Hozzávalók: 4 evőkanál margarin, 1 vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 4 púpozott evőkanál liszt, 2 liter víz, 4 erőleveskocka, 1 doboz (250 ml) főzőtejszín, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, szerecsendió, 10-15 dkg húsos szalonna
A túrógombóchoz: 25 dkg túró, 2 tojássárgája, 8 dkg búzadara, só
Elkészítés:
1.) A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk.
2.) Egy fazékban megolvasztjuk a margarint, és rátesszük a hagymát és az áttört fokhagymát. Néhány percig folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel, beletesszük az erőleveskockát, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. Félretesszük, és kicsit kihűtjük.
3.) A levest konyhai robotgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, megsózzuk, megborsozzuk. Ha szükséges, egy szűrön leszűrjük. A levest visszatesszük a gázra és lassan felforraljuk.
4.) Elkészítjük a túrógombócokat: összetörjük a túrót, hozzákeverjük a tojássárgát és a búzadarát, és megsózzuk. Apró golyókat formázunk belőlük, majd a levesbe tesszük a gombócokat. Gyöngyöző forrás mellett 20 perc alatt készre főzzük az egészet.
5.) Összevágjuk a szalonnát, és a szalonnakockákat pirosra pirítjuk egy teflonban. Ha elkészült, leöntjük a zsírját, és a húsos kockákat a levesbe keverjük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk.

A fasírtot kifejezetten Ká kérésére készítettük pulykahúsból annak ellenére, hogy még a hentes is csóválni kezdte a fejét a furcsa kérés hallatán.
- Nem lesz az túl száraz? - kérdezte felvont szemöldökkel.
- Biztos, hogy nem... - válaszoltam kissé bizonytalanul, de aztán arra gondoltam, hogy Anyával nem lehet semmit sem elrontani, és magabiztosságom azonnal visszatért belém.

Pulykafasírt lilahagymával:
Hozzávalók: 75 dkg darált pulykahús, 6 db tejbe áztatott zsemle, 2 lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, pirospaprika, só, bors, ételízesítő, 6 db főtt tojás
Elkészítés:
1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a (gyorsan) tejbe áztatott és kinyomkodott zsemléket darabokra tépkedve, a tojást, az apró kockákra vágott lilahagymát és az áttört fokhagymát, majd megsózzuk, megborsozzuk, beleteszünk egy kis ételízesítőt, és alaposan megszórjuk pirospaprikával az egészet.
2.) A tojásokat feltesszük egy fazék vízben a gázra, és keményre főzzük.
3.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a darált húsból két sornyi alapot építünk. Ráteszünk soronként 3-3 főtt tojást, majd az egészet bebugyoláljuk a maradék darálthússal.
4.) Előmelegített sütőben kb. 220 fokon 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
Krumplipürével, csalamádéval tálaljuk.

Desszertnek Ferdinánd tekercset készítettünk
Hozzávalók a tésztához: 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál cukor, pici só, 3 tojássárgája, 4 dkg olvasztott margarin, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg finomliszt
A locsoláshoz: tejszín és 3 evőkanál cukor
A töltelékhez: 10 dkg  margarin, 14 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral. A tésztát feltekerjük, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk.
3.) Egy közepes tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk cukorral. Rátesszük a tekercseket, és letakarjuk egy konyharuhával. 30 percig pihentetjük.
4.) Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a cukros tejszín felével, és tovább sütjük 18 percig, miközben még egyszer meglocsoljuk a cukros tejszínnel. Ha elkészült, még forrón egy lapos jénaira borítjuk.

 

Minden nagyon jól sikerült, Ká pedig nagyon elégedett volt a fasírttal annak ellenére, hogy ez volt életem első "Stefánia" szeletje. A leves is nagyon pikáns lett a túrógombóctól, amit anyukám készített, a Ferdinánd tekercs pedig nagyon emlékeztetett Anya kakaós csigájára. Azt hiszem, mindenkinek szívből ajánlhatom!

Anya Kakaós csigája >>>

Stefánia szelet, ahogy mi készítjük >>>

Két nap alatt feldolgoztuk és katonás sorban a fal mellé sorakoztattuk a farönköket. Nagy munka volt, de végig arra gondoltunk, milyen remek lesz majd Lujziban, két év múlva télen felemlegetni ezt a szép, napsütötte, őszi napot, amikor a családunk, mint a mesebeli hangyák, megdolgoztak a téli fűtőanyagért.:o)))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss