Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2007. november 11. Márton napi finomságok

Bár nem először sütök libát, (hanem konkrétan másodszor), ezúttal komoly apropója is volt a főztömnek. A népi hiedelmek szerint ugyanis, aki Márton-napkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

Tekintve azonban, hogy az elmúlt 33 évben egyszer sem ettünk libát Márton-napkor, és mégis túléltük az évet, ennek a babonának nem túl sok valóságalapja lehet. A régi világban valószínűleg mindez másképpen működött. A háztáji gazdálkodás "íratlan törvényei szerint" november volt a libavágás hónapja. Egyszerűen azért, mert ez volt az az időszak, ameddig a legnyeszlettebb libának is el kellett érnie a kívánt súlyt - hogy aztán a család asztalán végezze. A szegényebbekre pedig, akiknek nem telt libára, nyilván nehezebb év várt, mint jómódú embertársaikra.


Eddig életemben egyszer sütöttem libát, de akkor olyan nagy sikert arattam vele, hogy eldöntöttem, minden évben egyszer megismétlem a "produkciót". És ha már adott a Márton-nap, mi mást süthetnék, mint libát? Igaz, még nálunk, vidéken is borsos volt az ára, de azért megvettük a sarki hentesnél. Kora reggel nekiálltam az elkészítésének, így mire a szüleink megérkeztek, a libasült már az asztalon illatozott.
Apától kaptam egy csodaszép virágcsokrot, ez lett az ünnepi asztal dísze, Anya pedig besegített a főzésbe, mivel hadilábon állok a lila káposztával. Így aztán a menü a következőképpen alakult:
1.) Sült libacombok
2.) Párolt lila és fehérkáposzta
3.) Sós vízben főtt burgonya libazsírban megpirítva

Sült libacomb:
Hozzávalók: 6 db libacomb, só, víz, erőleveskocka, 1 vöröshagyma, bors, szerecsendió
Elkészítés:
1.) A libacombokat megmossuk és besózzuk, majd 2 percig állni hagyjuk.
2.) Egy vöröshagymát megpucolunk, félbe vágjuk, majd egy kuktába tesszük. Rápakoljuk a libacombokat, és felöntjük vízzel. Minden fél liter vízre 1 db erőleveskockát számolunk, ezt is a kuktába tesszük. Beleszórunk még egy kis őrölt szerencsendiót, és 6-7 szem borsot.
3.) A kuktát lezárjuk, majd a libacombokat forrástól számított 1 órán át takaréklángon főzzük. Ha elkészült, a forró kuktát a mosogatóba tesszük, és folyó hidegvíz alatt tartjuk 5 percig. Ezután óvatosan kinyitjuk.
4.) Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, meglocsoljuk a kuktában visszamaradt liba levével, és szépen egymás mellé helyezzük benne a megfőtt libacombokat. Rájuk locsolunk 5-6 merőkanál levet, majd előmelegített sütőben 200 fokon 1 óra alatt pirosra és ropogósra sütjük a libacombokat. Minden 15 percben a sütőben fortyogó lével meglocsoljuk az összes combot.

Párolt káposzta
Hozzávalók: 1 fej káposzta, só, bors, cukor, olaj
Elkészítés:
1.) Megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk a káposztát. Jól besózzuk, majd 10 percet állni hagyjuk.
2.) Ezalatt néhány kanál olajon 2-3 evőkanál cukrot karamelizálunk, majd amikor a cukor már teljesen felolvadt, óvatosan (mert rémesen fröcsög) rátesszük a kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, sózzuk és addig pirítjuk, amíg zsemleszínű lesz, majd forrón, libasülttel és a krumplival tálaljuk.

A legutóbbi libasült után a kuktában visszamaradt levet egyszerűen kiönöttem, most azonban Anya megtanított, hogyan tudom hasznosítani e finom, és értékes tápanyagokban gazdag levet.

A lé tetején lebegő folyékony zsírt egy széles szájú bögrébe mertük, és a hűtőbe tettük. Ma reggelre finom, ízletes házi libazsír lett belőle, amit kenyérre kenve tálaltam.
A többi levet (kb. 3 litert) 5-6 műanyag dobozba mertem, és lefagyasztottam. Anya szerint remek alaplé lesz levesekhez, főzelékekhez, sőt, még párolt húsokhoz, zöldségekhez is. :o))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>  

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Morzsálós Mirza
Kedves Kati, én meg a te receptedet fogom kipróbálni. Egyszerűbbnek tűnik, mint a miénk. Tudod, szerintem Anya azért mondta, hogy főzzem meg előre kuktában a libacombokat, hogy véletlenül se maradjanak kemények, ha esetleg rosszul állítom be a sütőt. Még csak 1 éve van villanysütőm, és ugyan kezdek belejönni, néha - főleg húsoknál - egyáltalán nem tudom, hogy pontosan hány fok lenne az ideális. Így viszont, hogy a kuktából már az eleve puha libát teszem a tepsibe, csak meg kell pirítanom a bőrét. :o) Köszönöm szépen az ötleteket! Sok szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Rita, évek óta lelkes rajongója vagyok az újságnak, sok ötletüket kipróbáltam már. De antikváriumokban is szoktam vadászni, egy csomó hobbikönyvem onnan van. A legtöbbet viszont tudod honnan lehet tanulni? Az óvónéniktől. :-) Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Garffyka, Nagyon szeretjük a fokhagymát! Ez nem jutott volna eszembe, de legközelebb kipróbálom. A libalevet levesalapnak használtam fel, de kipróbálom a krumplihoz és a pörkölthöz is. Te miben tárolod a zsírt? Köszönöm a tippeket, nagyon jók! Puszi: Mirza
mikorika
Szia!Nem tudom,szoktál-e "segédeszközt" használni a kézműveskedéshez?!Már megjelent az ismert kézműves újság(P-vel kezdődik,raktika-val végződik a neve...)decemberi száma,tele jobbnál jobb és könnyen kivitelezhető ötletekkel!!!Ajánlom mindenkinek!Rita
szkati
Ez egy nagyon érdekes libasütés, még sose hallottam róla, pedig öreg háziasszony vagyopk. Biztos jó lehet, majd kipróbálom. Az én receptem sokkal egyszerűbb( de nem állítom, hogy jobb) Libacombok bőrős részét bekockácom késsel.Sózom és majorannázom. 6 libacombhoz 3 fej hagymát és egy fej fokhagymát nem túl kicsire vágok és egyszerűen rászórom a libacombokra. 1 ujjnyi vizet szoktam alájuk rakni és alufóliával letakarva kb. 1 óra alatt megpuhulnak. Akkor alufólia le és kb. még egy órát sütöm. A viz elpárolog és csak a z a finom zsír marad alul.
Garffyka
Szia Mirza :-) Már nagyon vártam az újabb begyejzésed, mindig öröm "találkozni" Veletek :-) Ha szeretitek a fokhagymát: a libacombot helyenként éles, hosszú pengéjű késsel "kilyukasztod" és a résekbe kis darabka fokhagymát teszel. Naaagyon finom. A libacombok levével nagyon jól lehet tört krumplit ízesíteni, de akár pörkölt, paprikás vagy főzelék készítéséhez is kiváló. Nem érződik majd a libahusi íze, de gazdagabbá teszi az ételt. Legyen nagyon szép napotok :-)

Magazin