Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. november 11. Márton napi finomságok

Bár nem először sütök libát, (hanem konkrétan másodszor), ezúttal komoly apropója is volt a főztömnek. A népi hiedelmek szerint ugyanis, aki Márton-napkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

Tekintve azonban, hogy az elmúlt 33 évben egyszer sem ettünk libát Márton-napkor, és mégis túléltük az évet, ennek a babonának nem túl sok valóságalapja lehet. A régi világban valószínűleg mindez másképpen működött. A háztáji gazdálkodás "íratlan törvényei szerint" november volt a libavágás hónapja. Egyszerűen azért, mert ez volt az az időszak, ameddig a legnyeszlettebb libának is el kellett érnie a kívánt súlyt - hogy aztán a család asztalán végezze. A szegényebbekre pedig, akiknek nem telt libára, nyilván nehezebb év várt, mint jómódú embertársaikra.


Eddig életemben egyszer sütöttem libát, de akkor olyan nagy sikert arattam vele, hogy eldöntöttem, minden évben egyszer megismétlem a "produkciót". És ha már adott a Márton-nap, mi mást süthetnék, mint libát? Igaz, még nálunk, vidéken is borsos volt az ára, de azért megvettük a sarki hentesnél. Kora reggel nekiálltam az elkészítésének, így mire a szüleink megérkeztek, a libasült már az asztalon illatozott.
Apától kaptam egy csodaszép virágcsokrot, ez lett az ünnepi asztal dísze, Anya pedig besegített a főzésbe, mivel hadilábon állok a lila káposztával. Így aztán a menü a következőképpen alakult:
1.) Sült libacombok
2.) Párolt lila és fehérkáposzta
3.) Sós vízben főtt burgonya libazsírban megpirítva

Sült libacomb:
Hozzávalók: 6 db libacomb, só, víz, erőleveskocka, 1 vöröshagyma, bors, szerecsendió
Elkészítés:
1.) A libacombokat megmossuk és besózzuk, majd 2 percig állni hagyjuk.
2.) Egy vöröshagymát megpucolunk, félbe vágjuk, majd egy kuktába tesszük. Rápakoljuk a libacombokat, és felöntjük vízzel. Minden fél liter vízre 1 db erőleveskockát számolunk, ezt is a kuktába tesszük. Beleszórunk még egy kis őrölt szerencsendiót, és 6-7 szem borsot.
3.) A kuktát lezárjuk, majd a libacombokat forrástól számított 1 órán át takaréklángon főzzük. Ha elkészült, a forró kuktát a mosogatóba tesszük, és folyó hidegvíz alatt tartjuk 5 percig. Ezután óvatosan kinyitjuk.
4.) Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, meglocsoljuk a kuktában visszamaradt liba levével, és szépen egymás mellé helyezzük benne a megfőtt libacombokat. Rájuk locsolunk 5-6 merőkanál levet, majd előmelegített sütőben 200 fokon 1 óra alatt pirosra és ropogósra sütjük a libacombokat. Minden 15 percben a sütőben fortyogó lével meglocsoljuk az összes combot.

Párolt káposzta
Hozzávalók: 1 fej káposzta, só, bors, cukor, olaj
Elkészítés:
1.) Megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk a káposztát. Jól besózzuk, majd 10 percet állni hagyjuk.
2.) Ezalatt néhány kanál olajon 2-3 evőkanál cukrot karamelizálunk, majd amikor a cukor már teljesen felolvadt, óvatosan (mert rémesen fröcsög) rátesszük a kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, sózzuk és addig pirítjuk, amíg zsemleszínű lesz, majd forrón, libasülttel és a krumplival tálaljuk.

A legutóbbi libasült után a kuktában visszamaradt levet egyszerűen kiönöttem, most azonban Anya megtanított, hogyan tudom hasznosítani e finom, és értékes tápanyagokban gazdag levet.

A lé tetején lebegő folyékony zsírt egy széles szájú bögrébe mertük, és a hűtőbe tettük. Ma reggelre finom, ízletes házi libazsír lett belőle, amit kenyérre kenve tálaltam.
A többi levet (kb. 3 litert) 5-6 műanyag dobozba mertem, és lefagyasztottam. Anya szerint remek alaplé lesz levesekhez, főzelékekhez, sőt, még párolt húsokhoz, zöldségekhez is. :o))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss