Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2007. május 14. Nyílik már a bodzavirág

Tegnap délután Apával és Évával (Ká anyukájával) sétálni mentünk ebéd után. Ká a Forma1 miatt maradt otthon, Anyának pedig pihentetnie kellett a műtétes lábát, ami hála Istennek egyre jobban van. Óriási kört tettünk meg a tűző napon, de megérte, mert egy elhagyatott utcában hatalmas bodzabokrokra bukkantunk, ahonnan mindannyian szedtünk egy-egy kisebb csokor bodzavirágot.

Amint hazaértünk, neki is álltam a bodzalé elkészítésének. Alapvetően minden évben bodzaszörpben utazom, de idén úgy döntöttem, maradok a szezonális bodza ivólénél. Fogtam egy hatalmas lábast és egy hasonló méretű műanyag edényt, és színültig teletöltöttem őket hideg vízzel. Belecsavartam vagy 5-6 citromot, majd hozzákevertem még 4 db felkarikázott citromot és néhány kanál édesítőszert. Még sosem készítettem édesítővel bodzalevet, ezért épp itt volt az ideje, hogy kipróbáljam. Jól összekevertem, és megkóstoltam. Isteni, bár kissé savanykás limonádét kaptam. A tetejébe fejjel lefelé belenyomkodtam az illatos bodzavirágokat, majd mindkét edényt a hűtőbe tettem. Ha minden igaz, ma estére már kész is lesz. Csak szűrni és inni kell.:o)

Persze nem csak bodzalevet készítettem a hétvégét. Büszkén jelentem, hogy megsütöttem életem első ötlábú libáját. :o)
Történt ugyanis, hogy reggel elindultam a henteshez, hogy veszek egy kis pulykahúst... A pult mögött azonban megpillantottam a libacombokat. Ká jutott eszembe, aki mindig azt szokta mondani, hogy megérti József Attilát, amiért szeretett volna gazdag lenni és egyszer libasültet enni. :o)

Gondoltam, gazdagok ugyan még nem vagyunk (bár minden viszonyítás kérdése csupán), de a libasült azért megoldható, nem kell egy életen át sóvárogni utána. Igaz, így se pulykát, se tejet, sem mást nem tudtam venni, mert nem úgy indultam neki, hogy libacombokkal térek majd haza, de egy szép zöld káposztára azért még futotta. Mire hazaértem, megfájdult a vállam a cipeléstől, olyan nehezek voltak a libacombok.
Otthon aztán megmostam és besóztam őket, aztán betettem egy műanyag tálba, és lefóliáztam. Legalább 5 órát hagytam állni a húst, majd egyesével megkentem őket mustáros-olajos-hagymás páccal, majd jól megborsoztam, és egy éjszakára állni hagytam az egészet.

Másnap reggel felhívtam a bátyámat, hogy megkérdezzem, hogy kell kuktában főzni (mert még sosem próbáltam), majd anyukámat, hogy mit csináljak a libacombokkal. Mindkét telefonos segítségemet felhasználva a libacombokat pácostul a kuktába raktam, és felöntöttem annyi vízzel, ami épp ellepte. Két erőleveskockát is a vízbe dobtam, hogy jobb íze legyen majd a húsnak, majd forrástól számított egy órán át takaréklángon főztem. Utána a tesóm utasításai szerint kieresztettem a gőzt a kuktából (elfordítottam a szelepet, majd a pult mögé ugrottam, arra az esetre, ha felrobbanna). Szerencsére semmi horror nem történt, bár nagyon sokáig tartott, míg a gőzölgő gejzír okozta óriásfelhő felszakadozott a konyhában. Ezután bátran kinyitottam a kuktát, és ellenőriztem a húst. Majdnem puha volt, és az illata - nos, nem is tudom milyen jelzőt használjak - egyszerűen leírhatatlanul finom volt. A levet leöntöttem, a combokat pedig sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Picit megsóztam, majorannával megszórtam és a kifőtt zsíros lével meglocsoltam, majd 1,5 órára a sütőbe toltam. 200 fokra állítottam a hőfokot. 1 órán át alulról-felülről kapta a liba a hőt, aztán az utolsó 30 percre légkeverésre állítottam a sütőt. Minden 15. percben a zsíros lével meglocsoltam a combokat, hogy jó ropogósak legyenek, de alájuk is legalább 2 cm vastagon öntöttem, nehogy kiszáradjanak. Így végül 2,5 órás küzdelem után tálalhattam életem első libasültjét, amely így nézett ki:

A libasülthöz petrezselymes újkrumplit és párolt káposztát készítettem. Elkészítés: Megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk a káposztát. Jól besózzuk, majd 10 percet állni hagyjuk. Ezalatt néhány kanál olajon 2-3 evőkanál cukrot karamelizálunk, majd amikor a cukor már teljesen felolvadt, óvatosan (mert rémesen fröcsög) rátesszük a kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, sózzuk és addig pirítjuk, amíg zsemleszínű lesz, majd forrón, libasülttel és a krumplival tálaljuk.
Mivel nem voltam benne biztos, hogy mindenki szereti a párolt káposztát, vajon párolt petrezselymes sárgarépát is készítettem, ami nagyon jól illett a menühöz.

Elképesztő sikert arattam a libasültes menümmel, Ká és a szülők nem győztek dicsérni. Azt mondták, békebeli, és olyan finom, mintha legalábbis 30 éve a konyhában tüsténkednék. Való igaz, a libasült fenséges lett. A bőre ropogósra sült, a húsa pedig olyan omlós lett, mint a vaj. A káposzta, répa és krumpli is mind egy szálig elfogyott. Bár a könnyű, mediterrán ételek híve vagyok, ezt látva elgondolkodtam azon, hogy a jövőben behatóbban kell foglalkoznom a magyar konyha remekeivel...:o)

Családi bodzaszörpünk receptje >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Morzsálós Mirza
Morzsálós Mirza
m
Kedves Mesi, bizony, a gulyáslevesem sem rövid idő alatt készül el. Köszönöm az ötleteket, kísérletezni fogok. Annyi bibi van csak a kuktában való főzéssel, hogy ez egy modern kukta, ami nem sípol. A leírását elhánytam...így izgalmasabb, mint kellene, mert nem tudom, felrobbanhat-e? :o))) Köszönöm szépen, hogy írtál! Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Icus Drága, nagyon nehezet kérdeztél! Anyósom készítette a zöldséges marhát, és fogalmam sincs, milyen marhahúsból... csak annyit tudok, hogy sovány volt a hús. De megkérdezem, jó? Milyen diétát nyomsz? Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Gabi, köszönöm szépen a kuktás tippeket! Van mit tanulnom, és nagyon örülök, hogy ilyen jó tippeket adtál. A pörkölt eddig nekem 2,5 óra volt.... majd szép sorban minden kipróbálok! :o) Köszönöm még egyszer! Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Anyakata, nagyon szépen köszönöm a pataki tálas infót, ki fogom próbálni. Nem is gondoltam, hogy ennyi mindent bele lehet tenni a kőedénybe. Tudod, én még csak kalácsot sütöttem benne, igaz, az isteni lett. Köszönöm még egyszer, nagyon kedves vagy! Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Mjucó, örülök, h így tetszik a libám. Képzeld, azóta olyan nagy vihart kavart a libasültem, hogy már meg is rendeltem a következő adagot a 26-i hétvégére. A tesómék és a szüleink jönnek át. A menü ugyanaz lesz, ám ezúttal Anya is besegít egy kis piroskáposztával, azt bevallom, nem tudok főzni. Kacsát még nem próbáltam, de ezek után... határ a csillagos ég! Köszönöm szépen, hogy írtál! Puszi: Mirza
mesi72
Kedves Mirza! Ezek a libacombik nagyon jól néznek ki. Még én sem csináltam soha libát de most kedvet kaptam hozzá. Amúgy én is nagy kukta párti vagyok. A férjemtől kaptam amikor fősulira jártam, hogy a főzéssel hamarabb elkészüljek. A pörköltet mindig abban készítem. Mindent ugyanúgy csinálok mint ha hagyományosan csinálnám. Egy fontos szabály van (szerintem) fokhagymát nem szabad bele tenni csakis akkor amikor már a tetejét leveted. ( sípolás után tartalékra és azután 15-20 perc) Ekkor kell bele a fokhagyma mert amíg elfőzöd a levét addig pont kifejti az ízét. A legelején már a kukta lezárását megelőzően is tettem bele fokhagymát és nekem túlzottan érezni lehetet a húson. A gulyásleveshez is így készítem csak akkor kb 10 perc után kiengedem a gőzt és teszem hozzá a többi hozzávalót. Própálgasd meglátod mennyi időt sporólsz vele. Ha nem sikerül valami elsőre ne ad fel, mert a kuktában főzés is külön tudomány Üdvözlettel: Mesi
Kkati
Szia Fkriszti! Köszönöm a gyors választ, ilyen bodza van a környékünkön, így ki tudom próbálni a bodzaszörpöt! Kati
FKriszti
Ezt találtam a bodzákról: A bodzavirág ital, szörp, vagy fagylalt, illetve a rántott bodza alapanyaga a fekete bodza (Sambucus nigra) kifejlett virága. Magyarországon ez a leggyakrabban elõforduló bodzafaj, de nem az egyetlen. Északon elõfordul még a fürtös bodza (Sambucus racemosa), de sokkal több helyen és gyakrabban található még gyalogbodza (Sambucus ebulus). A fürtös bodza termése pirosas színû, a másik kettõé fekete (lásd a képeket). A fekete és gyalogbodza virágzata nagyon hasonló: egyaránt kis fehér virágokból álló lapos ernyõ. A fürtös bodza virágernyõje inkább kerekded. Mindegyik faj levele megdörzsölve jellegzetes szúrós jellegû szagot hagy az ujjakon. A fekete és a gyalogbodza megkülönböztetése egyéb szempontok alapján nagyon künnyû, és nagyon fontos is, mert csak a fekete bodza virágát szabad használni: a gyalogbodza levele kifejezetten hosszúkás, és egy adott élõhelyen a két faj sosem virágzik egyszerre, valamint a gyalogbodza nem nõ meg bokorrá vagy fává, mivel lágyszárú.Üdv:FKriszti
Fkriszti
Kedves Morzsálók, KKati! A bodzából valóban 2 fajta van.Amelyikből a szörpöt készítjük az a bokor, a másik a gyalogbodza vagy földi bodza alacsonyabb ,lágyabb szárú növény . Googléba keressetek rá.Üdv FKriszti

Magazin