Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. július 9. Anya csodálatos házi krémese

Anyukám házi krémese - a lángosaihoz hasonlóan - világhírű. Igaz, nem olyan magas és nem olyan szabályos alakú, mint amiket a cukrászdákban lehet kapni, cserébe nincsenek benne ízfokozók, stablizálók és fixálók. Kicsit lapos, kicsit rongyos, de aki eddig megkóstolta, nem állt meg a harmadik darabig...

Mivel nagyon rég volt már, hogy utoljára receptet osztottam meg veletek, ezért most mesélés helyett rögtön a közepébe csapok, és Anya házi krémesével kezdem a mai naplóbejegyzést. Ez a recept azért is különleges, mert csak nagyon kevés háziasszony mer vele megpróbálkozni, annak ellenére, hogy a tuti recept birtokában nem is nehéz elkészíteni. Így aztán, ha a vendégeinket el akarjuk kápráztatni, csak elő kell venni az anyukám gondosan lediktált sorait. :o)))

Házi krémes hozzávalói: 2 doboz vajas tészta (1 doboz kb. 45-50 dkg), A vaníliakrémhez: 8 tojássárga, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg tej, 2 csomag vaníliás cukor
A tojáshabhoz: 8 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor
A szóráshoz: porcukor, 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) Mindkét doboz vajas tésztát (egymás után) 2-3 mm vastagra kinyújtjuk akkorára, hogy épp befedje a tészta a tepsi hátoldalát kívülről. (Mert bizony, a tésztát a mézeskrémes tésztájához hasonlóan a tepsi "fenekén" kell megsütnünk.) Megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, gázsütőben 2-es fokozaton kb. 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Ha mindkét tészta kisült, rácsra tesszük őket hűlni.
2.) Ezalatt elkészítjük a vaníliakrémet: 8 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral és 5 dkg liszttel. Lassan, csomómentesen, habverővel hozzákeverjük az 5 dl tejet. Egy lábasba öntjük az egészet és takaréklángnál picit erősebb lángon sűrű krémmé főzzük. Akkor jó, ha olyan a krém, mint egy nagyon sűrű puding. Ezután a krémet félretesszük hűlni.
3.) Fogunk egy mélyebb műanyag edényt, és a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk. Ha a hab már kemény, kanalanként elkezdjük hozzáadni a 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot. Közben folyamatosan verjük a habot, nehogy összeessen.
4.) Ha már kemény a felvert tojáshab, kanalanként óvatosan hozzáadagoljuk a vaníliakrémhez, majd a kész habos krémet finoman az alsó tésztalapra kenjük. (Természetesen előtte az alsó lapot egy lapos üveg vagy porcelán tálra tesszük!)
5.) A felső lapot egy deszkára fektetjük, és négyzetekre vágjuk. A négyzetek kb. 15-15 cm-esek legyenek vagy ahogy tetszik. :-) Ezek után a kivágott négyzeteket a krém tetején szépen elrendezzük, és végül megszórjuk vaníliás cukorral összekevert porcukorral.
Tálaláskor a süteményeket a tetejükre helyezett négyzetek mentén, vízbe vágott, jó éles késsel tudjuk felkockázni. Hűvös helyen, de ne hűtőbe tartsuk a tálalásig, mert ott megvizesedhet a tészta!

Anya krémese annyira finom, hogy ezek után tulajdonképpen kár is bármit írnom, pláne hogy mióta hazajöttünk a nászútról, semmi extrát nem sütöttem még. Hétvégén, a krémes előtt egyszerű, de nagyon finom hagymalevest főztem grillezett sajtos zsemlékkel.
Hozzávalók: 5 dkg margarin, 2 nagyobb vöröshagyma, 4 erőleveskoca, 2 liter víz, őrölt bors, 3-4 zsemle, margarin a kenéshez, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hagymákat megmossuk, félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban megolvasztjuk a margarint, rátesszük a hagymát és 10 perc alatt folytonos kevergetés mellett üvegesre pirítjuk. Felöntjük vízzel, erőleveskockával ízesítjük (vagy ételízesítővel, sóval, borssal, szerecsendióval), és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
2.) A zsemléket félbevágjuk, vékonyan megkenjük margarinnal, vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben/mikróban/grillsütőben 10-12 perc alatt pirosra sütjük. A hagymalevessel együtt, forrón tálaljuk.


A leves után vörösbabos-tonhalas metéltet főztem, mivel Ká a nászútunkon annyira megszerette a tésztákat, hogy azóta minden nap tésztát tésztával szeretne enni.
Hozzávalók: 50 dkg metélt tészta, 2 doboz (natúr sós) tonhal konzerv, 1 vöröshagyma, 2 darab paradicsom, pirospaprika, só, bors, ketchup, 1 doboz vörösbab vagy mexikói konzerv, friss bazsalikomlevelek
Elkészítés:
1.) A tésztát a dobozon található útmutató szerint forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és félretesszük. Egy merőkanálnyi forró erőlevessel meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze. (Ezt az olaszoktól tanultam. :o))
2.) Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, rátesszük a megmosott, felkockázott hagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az összevágott, lehéjazott paradicsomot, majd a tonhalat és a vörösbabot. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát, oreganót, ketchupot adhatunk hozzá. Ha szépen összefőtt az egész, összekeverjük a kifőtt tésztával. A tálat frissen tépett bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Érdekes volt látni Olaszországban, a nászutunk alatt, hogy az éttermekben az ember elé sosem olyan agyonpakolt, nehéz tésztákat tesznek, mint amit mi itthon megszoktunk. (Túrós csusza, sajtos tészta, bolognai stb.) Az olaszoknak számtalan formájú és ízű tésztájuk van (mellesleg ezek nagy részét itthon is kapni), amit - úgy tűnik -  a saját ízéért szeretnek. Csak egy kevés szószt vagy minimális húst (tengeri halakat vagy kagylókat), esetleg pirított zöldségeket kevernek hozzá, a tetejére pedig épp csak az íz kedvéért reszelnek sajtot. 
Első blikkre Ká és én furcsamód üresnek láttuk ezeket a tésztákat. Lefelejtették róla a húst és spórolnak a sajttal, kuncogtunk az asztal mögött. Aztán megkóstoltuk, és láss csodát! Nem hiányzott a tizenöt dekányi reszelt sajt a tetejéről. Éreztük a tészta ízét és nagyon ízlettek a különféle szószok.
És bár minden este betésztáztunk - azaz hízlaló fehérlisztből készült szénhidrátot ettünk - a tengerparton töltött 2 hetünk alatt egyetlen dekát sem híztunk. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy egészséges esténként tésztákat falni, sőt, mindennap tésztát tésztával enni, de az szent igaz, hogy zöldségekkel és könnyű szószokkal elkészítve a tészta nem olyan "csúnya, gonosz, hizlaló" szénhidrát, amilyennek mondják. :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek

Friss