Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2007. július 12. Szilvi pudingos-almás, csokis tetejű krémese

Úgy tűnik, hogy az én családomban mindenki tud krémest sütni. Ráadásul nem is *közönséges*, hanem különleges krémeseket. Anya házi krémest, Szilvi pedig egy pudingos-almás, csokis tetejű verziót. Mondanom sem kell, hogy ez utóbbi is rémesen *eteti* magát.

Ezek után csoda, hogy a kantin nem tud (vagy nem akar) újabban kibontakozni? Nincs mese, hisz a környezetemben nagyon sok igazán jó háziasszony van: Anya, Éva (Ká anyukája), Szilvi (a sógornőm), Mari (Szilvi anyukája) Brigi, Petra, Bea (a barátnőim). És akkor még nem beszéltünk a kollégáimról, a szomszédainkról és az ismerőseinkről. Az ember pedig mindig tanul. Legalábbis én. Szorgalmas kis hörcsögként gyűjtöm be az újabb és újabb recepteket a kantin éléstárába, hogy a későbbiekben Ká kedvére válogathasson belőlük.
- Anya juhtúróval töltött lángosát vagy Szilvi almás-pudingos, csokis tetejű krémesét süssem meg hétvégére?  - kérdezem majd valamikor, 2034 decemberének elején, miközben odakint kövér hópelyhek szállingóznak.
- Nem is tudom, Édesem - válaszolja majd Ká, aki addigra már 58 és fél éves lesz. - Tudod, hogy odavagyok érted és a főztödért. Esetleg megsüthetnéd mind a kettőt, úgyis vendégeket várunk. :o)
És akkor összecsókolom majd az őszes fejét, és rém boldog leszek, hogy 27 év után is ennyire szeret engem, és a főztömet. :o))))

Na de térjünk csak vissza a jelenre, és Szilviékre. A tesóméknál ugyanis komoly eseményt ünnepeltek, ennek apropójából került az asztalra a sok finomság. Az ünnepelt Árpika volt, aki nemrég ünnepelte a 3. születésnapját. Ennek örömére igazi nyári ajándékokat kapott: vízipisztolyt, kisautót, pici csokikat, mesekönyvet és egy Mici mackós fürdőköpenyt. Utóbbit mi vettük neki(k), még a nászutunk alatt, a tengerparton. Kis Árpád nagyon boldog volt, kerek kis babaarcán csak úgy mosolyogtak a gödröcskék, amint az ajándékjait bontogatta. Amikor meglátta a mackóruhát, több sem kellett neki, belebújt, aztán boldogan szaladgálni kezdett a kertben Zsigával...

... akit nem hagyhattunk ki az ünneplésből, így neki is hoztunk egy fürdőköpenyt. Igaz, neki valamivel "véresebb" jószágot választottunk, de mentségünkre szóljon, hogy Zsizsi odavan a cápákért. A nászút alatt egyszer a gyerekekkel is beszéltünk. Emlékszem, Zsiga két mondatot szólhatott csak a kagylóba (mert csak nemzetközi tarifákkal beszéltünk), de az a következő volt (körülbelül):
- Vigyázzatok a cápákkal, nehogy leharapja a lábatokat, és hozzatok nekünk csigákat, jó? :o)

Betartottuk az ígéretünket, és vigyáztunk a lábainkra, meg a cápákra, sőt csigákat is hoztunk, a gyerekek legnagyobb örömére. Zsiga amúgy látott már igazi cápát, ugyanis a szüleim korábban elvitték őt és Árpit a Tropicariumba. Igaz, ha Olaszországban ilyen cápák úszkáltak volna a strandon, valószínűleg a teraszon töltöttük volna a mézesheteket. :o)))

Az ünnepi menü az elmaradhatatlan gyümölcselevessel indult, amit Szilvi ezúttal friss málnából készített. A levest felvert tejszínhabbal és málnaszemekkel díszítette. Üdítően hűvös és nagyon pikáns leves volt. Sajnos a receptet nem kértem el, kárpótlásul azonban (amíg beszerzem a receptet) idemásoltam néhány hideg nyári levest a kantin korábbi munkásságából:

Tejszínes erdeigyümölcs leves >>>

Kókuszleves >>>

Hideg őszibarackleves >>>

Borleves >>>

Cseresznyeleves >>>

A leves után svédasztalos rendszerben a következő finomságok közül lehetett válogatni:
1.) Majonézes burgonyasaláta (ezt Péter, a tesóm készítette!)
2.) Rizibizi (erre ráöntötte Szilvi a sült hús levét)
3.) Zöldsaláták és különféle idénysaláták
4.) Aszalt szilvával töltött pulykamell (erről sajna nincs fotónk)
5.) Baconbe csavart csirkemájak - ez utóbbi szenzációsan finomra sikerült. Mint megtudtam, nem kell hozzá más, csak csirkemell és egy csomag bacon. Minden egyes csirkemellet meg kell mosni, és egy szelet baconbe csavarni. A göngyölegeket eztán tepsibe tenni, és kb. 25 perc alatt ropogósra sütni. Valami fenséges, érdemes kipróbálni! :o)

Végül, a vacsora után következett a nap fénypontja (Anya sütije, a Főispánné remeke mellett): a Pudingos-almás, csokis tetejű krémes.
Hozzávalók (gáztepsi méretű adag): 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál víz, 1/2 csomag sütőpor, 20 dkg finomliszt, 1 evőkanál kakaó
A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj
A csokimázhoz: 2 tábla tortabevonó, 2 evőkanál olaj 
Elkészítés:
1.) Az almát durvára reszeljük, kicsit kinyomkodjuk és egyenletesen egy nagy alufóliával bélelt tepsibe nyomkodjuk.
2.) A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel jó habosra keverjük, elektromos habverővel max. fokozaton ez kb. 3-4 perc. Hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet.
3.) A lisztes keverékhez hozzáadjuk kemény habbá vert tojásfehérjéket.
4.) Kettéosztjuk a tésztát: az egyik felét a kakaóporral barnára színezzük.
5.) Az almára először a sárga, majd a barna masszát kenjük rá. Előmelegített sütőben közepes lángon (légkeverésnél 180 C fokon) kb. 25 percig sütjük. Amikor elkészült kivesszük, megvárjuk, amíg kihűl, és egy másik tepsibe borítjuk. (összefogva - úgy, hogy az alma legyen fölül!)
6.) A krémhez a pudingot a tejjel és a cukorral sűrűvé főzzük. Ha kihűlt, jól kikeverjük, hogy ne legyen csomós. A szobameleg vajat kikeverjük, és hozzáadjuk a krémhez, majd az egészet az almás rétegre kenjük.
7.) Megvárjuk, amíg a krém megdermed, utána a csokis tortabevonóval bevonjuk.
Hideg helyre tesszük, és ha megdermedt a csokoládé, tálalás előtt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

 

Árpinak épp olyan szeretetteljes, kedves, mosolygós és vidám születésnapja volt, mint amilyen ő maga. Egy imádnivaló kisgyerek, aki mellesleg - Zsizsivel együtt - az unokaöcsénk. :o))))

Kapcsolódó naplóbejegyzések:

Árpi 2. születésnapja >>>

Árpi 1. születésnapja >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

ANDI
A recept régóta létezik Almás- Olga néven, egyébként tényleg finom.
pagnes
Ez a süti fantasztikus!!! Nagy sikert arattam vele. Köszi!!!
:-)
ICUS1
Drága Mirzám! Nagyon örültem, hogy ilyen gyorsan jeletkeztél újra. Nagy a kisértés a krémesekre (nagyon imádom), de 1 hetet még ki kell birnom, aztán szünet a fogyókúrában. Egyébként az akupunktúra mellett kell diétázni is. Szerintem, aki az első hetet kibirja, már mindent kibir. Nagyon büszke vagyok a kolleganőimre (és magamra is), amiért ezt a 8 hetes kúrát végigcsináltuk, mert volt úgy, hogy 1 hétig meg sem moccant a súlyunk. A 2 kis lurkó nagyon bájos, és sokat nőttek, mióta nem láttuk őket. Szinte a szemünk előtt nőttek fel. Árpikának utólag is nagyon boldog szülinapot kivánok. Tündériek a köntösök, gondolom le sem akarják venni. A baconbe csavart csirekmájak roppant jól néznek ki. Ki fogom próbálni mindenképpen. Nagyon szép hétvégét kivánok nektek, Tituszt is üdvözlöm, és örülök, hogy hirt adtál róla. Üdvözlettel, Icus
pagnes
Kedves Mirza! Nagyon örülök ennek az almás receptnek, már megetten volna valami finom krémeset. Én és a lányom a krémes sütiket szeretjük, a férjem és a fiam a kalácsokat, kevert krém nélküli sütiket. Igy hát sokat sütök hétközben és hétvégére is. A sütő és a kenyérsütő sokat üzemel. A 25-öst pedig megünnepeltük és még ünnepelni is fogjuk. Augusztusban megyünk Görögországba nászútra, akkor (25 éve) Bulgáriában voltunk rögtön az esküvő után, ahogy illik. Tudniillik szörnyen romantikus vagyok! Pusy Nes!
Morzsálós Mirza
Drága Judit, akkor ma már tettem valami hasznosat a világért. Nagyon-nagyon örülök, hogy a kis csínyedben segíteni tudok neked. Remélem, mindent pontosan és érthetően írtam le. Ha valamit mégsem értesz, írj, és rácsörgök a sógornőmre, hogy mi van, jó? Nagyon szeretném, ha süteményed csodásan sikerülne. Szép tőled, és becsülendő, hogy ilyen tisztán és méltón tudsz felülkerekedni ezen a problémán, ami biztos sok esetben rosszul esett neked. Sok embernek példát mutatsz ezzel a magatartással, így nekünk is. (én sajnos sértődős pukkancs vagyok) Köszönjük szépen!! :o) Szeretettel: Mirza
Judit
Kedves Mirza! Rövid idő alatt megint meg kell szólalnom, mert a mai írásod telitalálat volt! Az általad leírt almás krémes a férjem kedvenc sütije, amit a mamája szokott sütni, de a receptet féltve őrizte. Már néhányszor kértem tőle, sőt azt is ajánlottam, hogy segítek megsütni, de mindig lerázott valami kis ártatlan szöveggel. Hát most nem szólok, de hétvégére megsütöm és kiváncsi leszek a reakcióra. ;-))) Nem vagyok ám egészen sárkány, és az anyósommal is jó viszonyban vagyok, de ez a kis gonoszkodás már most vigyorra húzza a számat. Köszönöm mégegyszer!

Magazin