Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. december 20. Karácsonyi menü

Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is szeretném előre megosztani veletek azokat a recepteket, amelyeket Karácsonykor fogunk anyukámmal elkészíteni. Tekintve, hogy új receptek is szerepelnek idén a palettán, nézzétek el nekem, hogy ezekhez nem tudok még fényképet prezentálni. :o)

A Karácsony idén is a hagyomány jegyében fog eltelni nálunk, ezért alapjaiban nem változtattunk a jól bevált ünnepi menünkön. A Szentestét a szüleink nálunk töltik, így az első nap Ká és én főzünk. Mert bizony, a férjem az ünnepek alatt is mellém áll, és mindenben segít: krémeket keverni, tojást tölteni, tölteléket kóstolni, bejglit tekerni és asztalt díszíteni. Ő az ünnepi tálak fő dekoratőre is, ami nagyban hozzájárul a vacsora ünnepélyességéhez, hiszen a legegyszerűbb saláta is műalkotássá válik a kezei között.

Az ünnepi menü az idén a következőképpen alakul:

1.) Reggeli: Cserépben sült foszlós kalács, habos kakaóval

2.) Ebéd: Füstölt sajtos zellerkrémleves pirítóssal és sajttal
(ebédre mást nem eszünk, tekintve, hogy a vacsora kiadós lesz)

3.) Vacsora: Hússaláta, Sajtsaláta, Kaszinótojás, Sült lazactörzsek, házi kenyér. Süti: Diós és mákos bejgli, kópélinzer

És most jöjjenek a receptek:

1.) Cserépben sült foszlós kalács - ez Anyukám receptje, már régóta fent van a Morzsálóban, de most idemásolom. Azzal a különbséggel fogom elkészíteni, hogy én édesebbre sütöm, mert Ká az édes kalácsokat szereti. Anya azért nem süti édesebbre, mert Apa és a tesómék a kaszinótojáshoz szokták enni, ahhoz pedig nem passzol egy túlságosan édes kalács.
December 24-én mindig így kezdődik a nap: megterítünk a nagymama álomszép porcelánjaival, kakaót főzünk, és felverjük a tejszínhabot. A vajas kalácshoz mindenki egy csésze habos kakaót kortyolhat. :o)

A kalács receptjét itt tudjátok megnézni >>>

2. Ebédre füstölt sajtos zellerkrémlevest főzök. Azért szeretem ezt a levest, mert nagyon gyorsan elkészül, egészséges, laktató, de nem nehéz. (És Ká is nagyon szereti.:o))

A füstölt sajtos zellerkrémlevest itt tudjátok megnézni >>>

3.) A vacsorára alaposan rákészülök. A bejglit például holnapután, szombat délután fogom megsütni, a kópélinzerrel együtt. Mindkettő finomabb lesz, ha 1-2 napig hagyom állni, és így nem merülök annyira ki december 24-re.
Anyukám bejgli receptje szerintem elronthatatlan. Eddig 2 ízben sütöttem meg, és mindkét alkalommal hibátlanul sikerült. Megrepedni ugyan mindig megrepednek, de annyira szaftos és finom a tésztában rejlő töltelék, hogy még soha, senki nem tette szóvá, a repedéseket. :o))

A bejgli receptjét itt tudjátok megnézni >>>

Kópélinzert még sosem sütöttem. Ezt a receptet a szüleim Lipcsében élő barátaitól: Klaustól és Margittától kaptuk. Eredeti neve: Spitzbuba. Történt ugyanis, hogy gyerekkorunkban nagyon sokat társasoztunk, és hogy-hogynem, mi gyerekek mindig győzelmet arattunk a német vendégeken, akik hangosan kacagva mindig ezt kiabálták ránk: Spitzbuba!! Azaz: Kópék! .... hát, most meglátjuk, hogy milyen Klausék híres linzere.

Kópélinzer (kb. 50 db lesz belőle)
Hozzávalók: 37, 5 dkg liszt, 12, 5 dkg darált mandula, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj
Töltelék: málnalekvár
Tetejére: vaníliás porcukor
Elkészítés:
1.) Egy mély tálban összekeverjük a lisztet a mandulával, a cukorral és a vaníliás cukorral illetve a vajjal. Gömböt gyúrunk a tésztából, alufóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2.) Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Elővesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és virág formájú kiszúróval kiszúrjuk a kekszeket. A tepsire helyezzük őket, és 8-10 perc alatt készre sütjük őket. Forrón tálra szedjük a linzereket, majd amikor kicsit kihűltek, lekvárral kettesével összeragasztjuk, és porcukorral megszórjuk őket. (A süteménynek kifejezetten használ, ha 1-2 napig hagyjuk állni, puhulni.)

Idén a kaszinótojás mellett Hússalátára cserélem a jól bevált francia salátát. Nem nagy változtatás, de azt hiszem, ízvilágát tekintve mégis óriási lesz a különbség.

Hússaláta
Hozzávalók: 25 dkg párizsi vagy sonka, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg csemege uborka, 1-2 alma
A tartármártáshoz: 4 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 teáskanál mustár, só, cukor  
Elkészítés:
1.) Minden hozzávalót vékony csíkokra vágunk és összekeverjük a tartármártással.
2.) A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk - ízlés szerint.

A kaszinótojás és a franciasaláta receptjét itt tudjátok megnézni >>>

A sült lazachoz nincs különösebb receptem. Ká vásárolt egy zacskó fagyasztott, filézett lazactörzset, amelyeket be kell tenni egy kivajazott jénaiba, és kb. 200 fokon, 10-12 perc alatt készre sütni. Arra gondoltam, hogy összevágok egy csokor petrezselymet és snidlinget, összekeverem egy kis olívaolajjal, és ezzel a keverékkel megkenem a halak tetejét sütés előtt - így még ízletesebbek lesznek.

A salátához tejszínes kenyeret sütök a kenyérsütő gépben.
Hozzávalók: 100 ml tej, 150 g tejszín, 2 tojás, 1 tojássárga, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 500 g liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés: Minden hozzávalót a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe teszünk, és megsütjük a kenyeret. Omlós, héjában ropogós, kissé pogácsára emlékeztető ízű kenyér. Javaslom mindenkinek!

Sajtsaláta
Hozzávalók: 3-4 féle sajt (összesen kb. 50-60 dkg), tartármártás
Elkészítés:
1.) 
A 3-4 féle sajtot felkockázzuk és egy adag tartármártással összekeverjük. Jégsalátával bélelt üvegedénybe töltjük, és néhány szál snidlinggel díszítjük.

A Morzsáló Karácsonyi receptjei >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>   

Mindenkinek nagyon szép, szeretetteljes, békés Karácsonyt és egészségben gazdag, Boldog Új Évet kívánunk sok szeretettel:
Ká és Mirza

Ezek is érdekelhetnek

Friss