Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. augusztus 29. Brigi habkönnyű kuglófja

Legutóbbi naplóbejegyzésemhez hűen ma megosztom veletek a vendégségen tálalt finomságok receptjeit, előtte azonban muszáj egy kuglófrecepttel magamat is *beelőznöm*, mert hiszem és tudom, hogy nagyon sokan el fogjátok készíteni, és ugyanolyan sikerélményetek lesz vele, mint amilyen nekem volt. :o))

Történt ugyanis, hogy meglátogattuk Brigit és Pedrót, akik nagyvonalúan grillezésre hívtak bennünket. Restellem, de Ká és én annyira jól éreztük magunkat, hogy eszünkbe sem jutott fényképeket készíteni, pedig lett volna miről. Elsősorban persze az ikrekről, Heniről és Balázsról, akik épp velünk (pontosabban a kapcsolatunkkal egyidősek), a szép házról, a grillezni szánt finomságokról, és természetesen a barátainkról. (Bár őket nehéz lenne, mert nem igazán nárcisztikus személyiségek, a levágott fejeket pedig úgysem szeretitek, nem igaz? :o))

No, de találtam 2 májusi csodaszép fotót a gyerekekről a levelezésemben - csak hogy tudjátok, kik is ők. :o)


Istenien éreztük magunkat. Kint üldögéltünk a kertben, és a gyerekeket lestük, akik szaladgáltak, labdáztak, kacagtak és magyaráztak. Elmondták, milyen lesz majd ősszel az ovi, amit már régóta figyelnek, és hogy milyen ételeket szeretnek a legjobban. Aztán megmutatták, hol lakik Kormi, a szomszéd fekete macskája, majd vékony kis hangjukon - Brigi magabiztos szopránjával kisegítve - énekeli kezdtek.

"Erdő mélyén házikó,
Ablakában nagyanyó..."

És közben mutogatták a kis kezeikkel, hogy milyen a ház az erdő mélyén, és hogy könyököl a nagyanyó az ablakban.
Könnyekig meghatódtam, olyan édesek voltak. Öreg lehetek már, mert nem emlékeztem a dal folytatására (csak, hogy jön egy nyuszi, akit üldöznek), pedig Anya annakidején nekem is ezt énekelte... Milyen szép is az élet, hogy így továbbadjuk egymásnak ezeket a kedves dalocskákat generációkon át. (Majd mi is ezt fogjuk énekelni a saját gyerekeinknek, csak előtte majd felhívjuk Brigiéket, hogy hogy is van a folytatás...? :o))

Szóval, visszatérve a menüre: saslik rudakat és pácolt pulykaszeleteket sütöttek nekünk, amihez friss kenyeret és feta sajtos zöldsalátát tálaltak. Minden nagyon finom volt, de a java csak eztán következett. Brigi ugyanis olyan finom és habkönnyű kuglófot sütött, amilyet még életemben nem ettem. (Ká sem. :o)) Pedro anyukájának a házi sárgabarack lekvárjával kínálták, ami legalább annyira finom volt, mint a házi sütemény.
A kuglóf hozzávalói: 3 tojás, 18 dkg cukor, 18 dkg liszt, 1 egész citrom leve, héja, 1 dl olaj, 1 dl víz, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
2.) A többi hozzávalót konyhai robotgéppel habosra keverjük.
3.) Az olajjal megkenjük a kuglófformát (vagy kivajazzuk) és belisztezzük. (Én a maradék olajat a tésztába öntöttem.)
4.) A keményre vert habot óvatosan, egy fakanállal a tésztához keverjük, majd az egészet a kuglófformába öntjük.
5. ) 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. (A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, megszórjuk porcukorral és vajjal, lekvárral tálaljuk.)

A kuglóf annyira jól sikerült, hogy miután elfogyott, másnap újabbat sütöttem, amit Ká "márványozott". A tésztát kettéválasztottuk, egyik feléhez hozzákevertünk 2 evőkanál kakaóport, és utána a 2 tésztát egymásra csurgatva tettük bele a formába. Pontosabban Ká, a márványozó. :o)

Korábbi kuglóf receptjeim:

Narancsos kuglóf >>>

Vörösboros-citromos kuglóf >>>

Most pedig a legutóbb beharangozott receptekkel folytatom a sort.

Újhagymás-pestós tésztasaláta
Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) kis cső alakú tészta, 1 üveg pesto, 1 csomag újhagyma
Elkészítés:
1.) A tésztát sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a pesto szósszal és az apróra vágott újhagymával.
2.) Ha a tészta tálalás előtt túlságosan magába szívná a szószt, 1/2-1 merőkanálnyi erőlevest öntsünk rá, és jól keverjük össze. Reszelt sajttal tálaljuk.
Sült húsok mellé nagyon finom, de magában is nagyon ízletes.
Egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető recept - nagy társaságoknak ideális.

Fokhagymás-sajtos tésztasaláta
Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) csavart tészta, 1 doboz (háromszög)mackósajt, 1 doboz (5 dl) tejföl, 2-3 csomag kemping krémsajt, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
1.) A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük az apróra vágott háromszög sajttal. Hozzákeverjük a tejfölt, a sajtkrémeket, és az átnyomott fokhagymát. Megsózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel díszítjük, és tálalásig a hűtőben hagyjuk.

Sült csirkecombok fűszeres csirkemájjal
Hozzávalók: 12 csirkecomb, 1 kg csirkemáj, 2 vöröshagyma, olaj, majoranna, grillfűszer, bors
Elkészítés:
1.) A húst és a májat megmossuk és egy tálba tesszük.
2.) Egy tepsit kiolajozunk, és előmelegítjük a sütőt.
3.) A csirkecombokat kettévágjuk, a májakat kisebb darabokra vágjuk - hogy ne legyenek rágós részek rajta. Alaposan meglocsoljuk olajjal a húsokat és a májakat, és megszórjuk grillfűszerrel, borssal és majorannával. Betesszük a hűtőbe a tálat legalább 1 órára, hogy jól beszívja magába a hús a fűszereket.
4.) A húsokat és a májakat szép sorban lepakoljuk a tepsibe, a tetejükre hagymákat karikázunk, majd alájuk öntünk legalább 1 pohár vizet. Kb. 220 fokon 1 óra alatt pirosra sütjük az egészet. (Én az utolsó 15 percre a sima, alul-felül sütés helyett légkeveréses grillfokozatra állítom a sütőt, hogy ropogós legyen a csirkecombokon a bőr.

Trópusi gyümölcsös pite
Hozzávalók: 16 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 5 tojás, 30 dkg rétesliszt, 1 nagy doboz trópusi gyümölcs mix (vagy barack)
Elkészítés:
1.) A vajat a porcukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport és a tojások keményre vert habját.
2.) A masszát közepes nagyságú, kivajazott tepsibe öntjük, a gyümölcsöt lecsepegtetjük, és szépen eloszlatjuk a tészta tetején.
3.) Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.

Tartozom még egy recepttel, Scone, azaz skót pogácsa a neve. Ezzel kezdem a következő részt! :o) Addig is mindenkinek szép hétvégét és jó sütögetést kívánunk sok szeretettel!

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek

Friss