Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. augusztus 21. Portyázós receptek

Mivel az idei nyár nagy részét utazással töltöttük, ezért a kantin hazai készletei jócskán megcsappantak. Lujziban ugyanis nincs se spájz, se pince, így csak olyan friss élelmiszereket tudok a konyhaszekrényben és a hűtőben tartani, amelyeket néhány nap alatt elfogyasztunk.

Így aztán az utazások között Ká-val portyázni járunk.:o)) Többnyire a bátyámékat boldogítjuk, ahol mindig a kezünkbe nyomnak valami finomságot, ugyanis Szilvi is kísérletező típus, így minden alkalommal, amikor vendéget fogadnak, izgalmas édességeket készít. A nyár pedig számukra is bővelkedett grillsütésekben és baráti látogatásokban, mi pedig nem győztük lefényképezni és felfalni a süteményeket, amelyek közül ezúttal kettőt szeretnék közzétenni.

Az első, Ká kedvence, a Milliomos szelet, amit azonban nem írok le, hiszen a Mindmegettén már szerepel. Erre a linkre kattintva megtaláljátok! A süti készítésénél figyeljetek oda, hogy nagyon kicsi (kb. 20 x20-as) tepsit vagy sütőformát használjatok, különben nem lesz elég vastag a krém! Talán nem is baj, hogy csak ekkora, mert annyira eteti magát, hogy arra jobb nem is gondolni...:o)))

A második édesség, amit Szilvi sütött: a zebrakeksz.
Hozzávalók: 3 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag főzni való csokoládés pudingpor, 1 evőkanál kakaópor, 12,5 dkg margarin, 1 csomag (25 dkg) Albert keksz, 4-5 evőkanál kókuszreszelék 
Elkészítés:
1.) 2 dl tejet kis lábasba öntünk, megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, majd felforraljuk.
2.) A pudingot és a kakaót a maradék tejjel egy lábasban elvegyítjük, majd lassan a forró tejbe csurgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon kb. 3-4 percig főzzük, amíg sűrű pudingot kapunk. Ezután levesszük a lábast a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
3.) Egy tálcára kb. 40 cm hosszú alufólia-darabot terítünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket oly módon, hogy végül egy rudat alkossanak. A maradék krémmel megkenjük az egész tekercset, kókuszreszelékkel meghintjük, végül a fóliába tekerjük.
4.) Tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. Akkor lesz igazán finom, ha legalább egy napig állni hagyjuk, hogy a krém alaposan átjárja és megpuhítsa a kekszet. Tálalás előtt éles késsel, ferdén, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.

A portyázásból a szüleimet sem hagytuk ki, ahol hideg baracklevest és meggyes pitét ettünk. A leves receptjét itt találhatjátok.  

A leves után diós-cseresznyés lepényt kaptunk, ami a dió miatt merőben más és sokkal izgalmasabb ízű, mint a megszokott, és amúgy nagyon finom cseresznyés lepények.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál porcukor, pici só, 12 dkg margarin, 3 tojás, tejföl, kb. 75 dkg cseresznye, darált dió, porcukor, 4 evőkanál méz, evőkanál darás liszt
Elkészítés:
1.) Deszkára teszünk 20 dkg lisztet kevés sütőporral elvegyítve, továbbá 1 kiskanál porcukrot, pici sót, 12 dkg margarint, 1 tojássárgát, és annyi tejfölt, hogy szép sima tésztát tudjunk belőle kidolgozni. A tésztát kinyújtjuk, és kibélelünk bele egy karimás szélű tepsit.
2.) Ezután a cseresznyével beterítjük a tésztát és a tetejét meghintjük dióval kevert porcukorral.
3.) 2 tojás sárgáját egy tálban habosra keverünk 4 evőkanál mézzel, hozzáadunk 1 dl tejfölt, 2 evőkanál darás lisztet és 3 tojás keményre vert habját. Ezzel a habos tömeggel egyenletesen bevonjuk a cseresznyés tésztát és szép rózsaszínűre sütjük.

Szeretek vendégségbe járni, és boldog vagyok, ha bepillantást nyerhetek más háziasszonyok kulisszatitkaiba. Szerencsés embernek mondhatom magam, hiszen anya a világ legjobb háziasszonya, de a barátnőim sem panaszkodhatnak, így aztán van kitől tanulnom. A Morzsálónak hála pedig őszintén remélem, hogy egyszer eljön a nap, amikor az általam összegyűjtött receptekkel majd a mi fiaink-lányaink örvendeztetik meg a barátaikat.:o)

A portyázások óta persze én is sütöttem, sőt Ká és én túlvagyunk házasságunk eddigi legnagyobb létszámú, 16 fős partiján, amelynek külön érdekessége, hogy egyedül sütöttem-főztem meg rá minden egyes fogást, és csodák csodája, semmit sem rontottam el!
A menüben sok finomság szerepelt:
- szezám- és lenmagos kiflik,
- scone (skót pogácsa),
- újhagymás-pestós tésztasaláta,
- fokhagymás-sajtos tésztasaláta,
- sült csirkecombok fűszeres csirkemájjal,
- trópusi barackos és trópusi gyümölcsös süti.
De erről majd a következő részben. :o)

Na jó, egyet előre leírok - ha már ezt választottam nyitóképnek. :o))
Szezám- és lenmagos kiflik
Hozzávalók: 2 dl tej, 6 dkg puha vaj, 1 tojás,1 tojásfehérje, 1 csapott teáskanál só, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt (én 30 dkg teljes kiőrlésű és 20 dkg finomlisztet használtam), 1 csomag szárított élesztő,
A kenéshez, szóráshoz: 1 tojássárgája, tej, szezámmag, lenmag
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, bedagasztjuk és megkelesztjük.
2.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hengert formálunk belőle. 12-14 darabra vágjuk és a tésztadarabokból kifliket formálunk.

3.) A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tejjel felvert tojássárgával, és megszórjuk a tetejüket szezám- és lenmaggal. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

  

Ezek is érdekelhetnek

Friss