Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. március 10. Ká mágikus fája

Néhány nappal ezelőtt remek programban volt részem, ugyanis eljutottam az V. Kézműves Kiállításra. Egy évvel ezelőtt voltam először ezen a rendezvényen, és annyira jól éreztem magam, hogy úgy döntöttem, ha tehetem, minden alkalommal meglátogatom majd. Hogy-hogy nem, idén szinte a szülinapomra esett a nagy nap.

Nagyon régóta vágytam rá, hogy egyszer megtanuljak tűzzománc képet vagy ékszereket készíteni. Még gimnazista voltam, amikor a 16. születésnapomra egy álomszép, bíborvörös tűzzománc fülbevalót kaptam ajándékba. Az ékszer egyszerű, mégis nagyon mutatós volt: egy ötforintos nagyságú korongon vörös háttér előtt apró fekete-fehér virág nyitogatta szirmait. Nagyon szerettem azt a fülbevalót, attól kezdve szinte mindennap viseltem. Sajnos néhány hónapon belül lemállt a vörös festék a korongokról. A fülbevalóm megsemmisült. Vigasztalhatatlan voltam, nyomozni kezdtem a készítő és a bolt után, de nem leltem. Éveken át kutattam vásárokban, kézműves boltokban, de soha többé nem találtam még csak hasonló fülbevalót sem. Aztán a fülbevaló-ügy feledésbe merült. A kiállítás napjáig.

Szakadó hóesésben, süvítő hidegben érkeztem a Petőfi Csarnokhoz, majd a pénztáron és a ruhatáron átvergődve bejutottam a kézművesek közé. Annak ellenére, hogy évek óta rendszeres látogatója vagyok a programnak, elámultam a sok gyönyörű alkotáson: fényes csuprok, csillogó üvegképek, szivárványszínű papírvirágok, nemez és szalmaállatok, ezüstékszerek, gyöngyök, vesszőkosarak, üvegórák, üvegképek, kézzel varrt mackók és rongybabák mosolyogtak rám a pultokról. Minden második asztal mögött oktatás folyt: óvodások, szülők, gimnazisták és nagymamák ültek egymás mellett: festettek, ragasztottak, varrtak és szőttek, a kézművesek pedig türelmesen, gyakorlott kézzel segítették a lelkes próbálkozókat.

Egy percig sem tétlenkedtem, a tűzzománc-technika feliratú asztal felé siettem. Épp le tudtam huppanni egy üres székre. Az "oktatást" tartó fiatalember széles mosolyra húzta a száját, és elém tett egy fémlapot. Elmondta, hogy először mindig a hátteret kell megfestenem, majd abba kell belekarcolnom, kikaparnom, lesepernem, és kifestenem a kívánt formákat. Mivel épp a sárga festéket nem használta senki, gyorsan végigkentem a lapot. Az oktatóm 3-4 percre óvatosan egy sütő tetejére helyezte a képet, és lám, a festék azonnal megszilárdult.

Először a fa lombját festettem zöldre, majd megint megszárítottuk a képet. A barna törzs következett, amit szintén szárítás követett. Lépésről-lépésre kikapartam, megfestettem és megszárítottam a vizet, a szívalakú almákat, majd egy éles szerszámmal kikapartam a száraz lombkoronából a levelek mintáját. Minden egyes színt csak külön-külön szabad felvinni, magyarázta a kézműves, így szebb lesz a kép. Végül 900 fokon 30 másodperc alatt megsütötte a képet, mire a festék csillogóvá vált, és megszilárdult. Szép nyersfa keretet és gondos csomagolást kaptam első tűzzománc alkotásomra, hogy könnyen hazaszállíthassam Kának. Búcsúzóul rákérdeztem a fülbevaló-készítés rejtelmeire is, a válasz hallatán azonban úgy döntöttem, hogy van még mit tanulnom... Büszkeségtől dagadó mellel jelentettem a kedvesemnek telefonon, hogy elkészült a csodafa, ami majd szerelmet, egészséget és sok pénzt hoz a családunknak.

A következő utam a textilfestők felé vezetett. Az asztalok körül komoly tömeg hömpölygött, de szerencsére itt is akadt egy szék számomra. Tenyérnyi vászontáskákat, pénztárcákat, hátizsákokat, szatyrokat és tolltartókat lehetett díszíteni. A munka menete egyszerű: kiválasztunk egy sablont, rávasaljuk a díszítendő felületre, majd különféle textilfestékekkel kifestjük. Legalább ötféle festéket árulnak: simát, UV-színűeket, gyöngyház fényűt, csillámporosat, és száradás után felpuffadóst (utóbbi remek térhatást kölcsönöz az egyes figuráknak). Egy kisebb tárcát választottam, rá egy macska-sablont és egy kisebb virágkompozíciót vasaltattam. Azaz Gróf Tituszt és a kis kertet. A képpel pillanatok alatt végeztem, és felismervén, hogy ez milyen remek szórakozás, rögtön be is vásároltam. Öt tubus festéket, két vászontáskát, két gyerekpólót vettem, a kiválasztott (angyalos és kisállatos) sablonokat pedig ott helyben az anyagokra vasaltattam. Otthon majd kifestem, ha lesz időm, határoztam el magamban, és tovább indultam a zsákmányommal.

Sorról-sorra jártam a foglalkozások és a kiállítók között, és a kézműves munkákban gyönyörködtem. Ezek az emberek igazi művészek, akiktől nagyon sokat lehet tanulni. Vásároltam magamnak egy horgolt, zöld gyöngyökkel díszített gyűrűt, Ká-nak pedig egy ezüstszínű, fekete bőrszálon lógó székely Életfát. Anyának és Apának különleges gesztenyemézet, és aszalt gyümölcsökből és magokból készített édességet vettem. Épp időben fejeztem be a vásárlást, mivel Ká megérkezett értem. Értékes kincsekkel teli hátizsákommal boldogan rohantam elé, hogy elmeséljem neki, hogyan töltöttem a napot.

Kának nagyon tetszett a tűzzománc kép, amelyet azonnal ki is rakott a falra. A feng shui elvei szerint a gyümölccsel megáldott fa és a halak gazdagságot és egészséget hoznak. Ha pedig szívek is vannak rajta, talán szerelmet is, gondolom. No nem mintha ennek híján lennénk, de a szerelemből sosem elég! Kora délután nekiálltam az ebéd elkészítésének. A kantin különleges Erdei gombás betyárlevest ígért vendégeinek. Hozzávalók: 1 nagyobb fej hagyma, 50 dkg csiperke, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg lángolt kolbász, 1 doboz (2 dl) tejföl + 2 evőkanál liszt, só, bors, ételízesítő, 3 evőkanál pirospaprika, 2 teáskanál szétmorzsolt kakukkfű, 1 csokor petrezselyem, csipetke (10-15 dkg liszt + 1 tojás + só)
Elkészítés: Apró kockákra vágjuk a szalonnát, és egy mély lábasban pirosra sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott hagymát és szépen felszeletelt gombát. A zöldségeket a szalonna zsírjában megforgatjuk, amíg puha nem lesz. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel és egy kis sóval, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy erőlevessel). A leveshez keverjük a felkarikázott lángolt kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetke elkészítése: beleteszünk egy tojást egy tányérba és megsózzuk. Apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan gyúrjuk. Keményebb tésztát kapunk, amelyből tenyérnagyságú lepényt formázunk. Egy tiszta konyharuhára egy kis lisztet hintünk. Lisztes kézzel fokozatosan ujjbegynyi tésztadarabokat csípünk ki a tésztából a konyharuhára. Megfogjuk a konyharuha széleit, és a csipetkéket a levesbe szórjuk. Kb. 10 percig főzzük a csipetkét is, majd behabarjuk a levest. Egy csészébe kevés vizet teszünk, hozzákeverjük a lisztet csomómentesen (habverővel), majd a tejfölt is hozzáadjuk. A levesből a tejfölös keverékhez adunk egy merőkanálnyit, simára keverjük, majd beleöntjük az egészet a levesbe. Jól átkeverjük, kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva, hogy fel ne forrjon. Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. 
- Mirza, megint csillagos tízest főztél! - jegyezte meg Ká. (Itt szerényen megjegyezném, hogy Ká mindez az ÖTÖS skálán érti.)
- Ezek a betyárok tudhattak valamit. - folytatta a morfondírozást. - Az a zöldbabos betyárleves is nagyon jó volt, amit még nyáron készítettél. Van még valami betyáros téma a receptjeid között? Kipróbálhatnánk... 

A kiadós leves után szándékosan könnyű főfogást terveztem, ezért Csirkés zöldsalátát készítettem. Hozzávalók: 2 dupla csirkemell, só, fűszervaj, 2 kisebb fej saláta, 3 paradicsom, 1 paprika, 2-3 szem retek, 1 csomag újhagyma, 20 dkg reszelt sajt, egy kisebb kígyóuborka, 2 szelet pirítós, olívaolaj, salátafűszer, bors, oregánó.
Elkészítés: A húst megmossuk és besózzuk, majd 20 percig állni hagyjuk. Felkockázzuk és kevés fűszervajon pirosra sütjük. Sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük, majd félretesszük kihűlni. A zöldségeket megmossuk, és kockákra vágjuk. A pirítóst felkockázzuk, a sajtot lereszeljük (a nagylyukú reszelőn). A zöldségeket, a húst, a pirítóst és a sajtot egy mély tálba öntjük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, megszórjuk salátafűszerrel és sóval, és két kézzel alaposan összekeverjük. A saláta tetejére tálalás előtt még egy kevés sajtot szórunk, és azonnal fogyasztjuk.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek