Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. május 3. Zsizsi névnapi zsúrja

Tegnap délután ünnepeltük Zsigmond névnapját. Zsizsi öntudatos fiatalember lévén abos süteményt kért anyukámtól. Nem, ez nem elírás. Az abos valójában habos, há nélkül. Ezzel a logikával a következőket tanultam tőle: al, ajó, óember és ülye... utóbbit nem tudom kitől hallhatta?

Nagyon szeretem a családi ünnepségeket, kiváltképp azokat, amelyeken a gyerekeket ünnepeljük. Zsigmond napjára régóta készültem: egy csomó könyvesboltot végigjártunk Ká-val és a szüleimmel, mire ráleltünk a megfelelő kincsekre. Nagyon szép mesekönyvekre bukkantunk, amelyek a kövér Micimackóról és a Tókirály lányáról, Szilléről szóltak, így gyorsan el is dőlt, mi lesz a fő ajándék. Ők Zsizsi kedvencei, akiket képtelen megunni. Ezenkívül egy piros mesedobozt vettünk neki, amelynek tetején és oldalán a Békakirály meséje elevenedik meg, apró képekben. A dobozba pici csokoládékat rejtettünk. Végül két kis sárga ruhát kapott Apáéktól: egy kordinget és egy pólót. Zsizsi pedig mindennek örült. A kis inget magára húzta, a mesedobozból udvariasan megkínálta Árpit, majd új mesekönyveivel kényelmesen nagyapja ölébe telepedett. Apa pedig olvasni kezdett.

Miközben terítettünk, Ká egy nagy csokor orgonát és gyöngyvirágot szedett a kertben, így hamarosan bódító virágillat lepte be az egész házat. Ez az egyik dolog, amiért annyira szeretem a tavaszt. A szél már nem bántó, selymesen simogatja az ember bőrét, sokáig világos van, és a virágillat mindenhova elér. Apa orgonája amúgy látványra is különleges, mert nem szimpla, hanem minimum tripla virágú. Máshol még sosem láttam ilyet, az emberek a környéket a csodájára járnak.

Kis Árpád ez idő alatt kínai tornászokat megszégyenítő tornászmutatványokat hajtott végre. Míg a tesóm átöltöztette, a lábát egyenesen az orra elé emelte, és ránk mosolygott. Mindezt persze azzal a könnyedséggel, amellyel csak egy ilyen pici fiú tud mozogni. Elképesztő, hogy milyen hajlékonyak a gyerekek! Nem tudom, mennyit kellene gyakorolnom ahhoz, hogy hasonlót produkáljak. Amúgy Árpi is nagyon szépen beszél, pedig még nincs 2 éves!

Lassan asztalhoz ültünk. Az első fogás tavaszi spárgaleves volt, amibe csak a gyerekek kedvéért tettünk vajgaluskát és egy kis húst. Mindezek híján a spárgák ugyanis könnyen a tányér szélén landolnának... :o) Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, 60 dkg spárga, 3 db nagyobb répa, 1 kisebb zöld karalábé, kb. 40 dkg pulykamell, petrezselyem, kb. 8 dkg vaj, gyömbér, szerecsendió, őrölt bors, egész bors, ételízesítő, 2-3 leveskocka
A vajgaluskához: 1 tojás, só, liszt, mogyorónyi vaj
Elkészítés:
1.) A vajat felolvasztjuk egy lábasban. Rátesszük a megmosott, kockákra vágott pulykahúst. Kifehéredésig pirítjuk.
2.) Rátesszük a megtisztított, felkarikázott póréhagymát, és átforgatjuk.
3.) Hozzáadjuk a megtisztított, és hasábokra vágott spárgát, karalábét, és a felkarikázott sárgarépát.
4.) Megfűszerezzük, felöntjük kb. 3 liter vízzel, és hozzáadunk 3 erőleveskockát, majd puhára főzzük kb. 30 perc alatt.
5.) Vajgaluska: Egy tojást megsózunk, majd hozzáadunk egy mogyorónyi puha vajat, és annyi lisztet, hogy nokedliszerű tésztát kapjunk. Forró vízbe mártott kanállal hosszú csíkokat szaggatunk a tésztából a levesbe, és a lángot egy picit nagyobbra állítjuk. Amikor a galuskák feljönnek a leves tetejére plusz 3 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a gázt.
6.) Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk.

A második fogás aszalt szilvával töltött pulykamell volt. Hozzávalók: 60 dkg pulykamellfilé, 2 db zsemle langyos fele tej-fele vízben áztatva, 12 dkg magozott aszalt szilva, 5 dkg darált dióbél, 2 db tojás, só, törött fehér bors, szerecsendió, 3 cl konyak
Elkészítés:
1.) A pulykamellfilét 4 szeletre vágjuk, és kiklopfoljuk.
2.) A zsemléket beáztatjuk ételízesítővel ízesített, langyos fele tej-fele víz keverékbe.
3.) Könnyedén kifacsarjuk a zsemléket, és hozzáadjuk a 2 tojást, az őrölt diót és a kockára vágott aszalt szilvát.
4.) A tölteléket sóval, borssal, szerecsendióval és a konyakkal ízesítjük, majd egyenletesen elosztjuk a 4 szelet filén.
5.) A szeleteket ezután szivar alakban feltekerjük, fóliába csomagoljuk, és tepsibe rakjuk.
6.) Húsleveskockából készült húslevest rakunk alá, és tálalás előtt 30 perccel közepes lángon a sütőben megpároljuk.
7.) Konyak vagy áfonyamártással, rizzsel vagy burgonyafánkkal tálaljuk.

Desszertekben mondhatni dúskáltunk, hiszen Anya házi süteménnyel, a tesómék pedig egy csokitortával készültek Zsizsi napjára. A mi süteményünk egy nagyon régi recept alapján készült. Azokban az időkben (úgy az 1880-as években) az országban még főispánok tevékenykedtek. Valószínűleg az egyikük felesége nagyon jól süthetett, mivel ez a csodás sütemény a Főispánné remeke címet kapta a szakács-irodalomban. :o)
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 22 dkg zsír vagy margarin (de zsírral jobb lesz a tészta!), 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 1 citrom leve, héja, 1 csomag vaníliás cukor
A tésztára: málnalekvár
A tetejére: 3 tojásfehérjéből felvert hab + 15 dkg cukor
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1/3 részét díszítésnek félretesszük, 2/3 részét pedig kinyújtjuk.
2.) A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megkenjük lekvárral.
3.) 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, és óvatosan a lekváros rétegre kenjük.
4.) A maradék tésztából rácsokat sodrunk, és a hab tetejére helyezzük.
5.) Előmelegített sütőben, közepes lángon aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük, és kockákra vágva fogyasztjuk. (Ha a sütemény kihűl, nem folyik benne a lekvár!)
* Ha a tésztánk túl morzsalékos lenne, 1-2 evőkanál tejfölt és 1-2 evőkanál hideg vizet gyúrjunk hozzá!)

Mind a csokitorta, mind a Főispánné remeke nagyon jól sikerültek, így a gyerekek elégedetten kanalaztak. A csokitorta cukrász-csoda volt, és kivételesen kitűnő. Legvonzóbb tulajdonsága azonban az a három rúdnyi mini-tüzijáték volt, amit a tesóm a cukrászdában vett. Az egyik püspöklila, a másik smaragdzöld, a harmadik pedig aranyszínű fénycsóvát lövellt ki magából, parányi csillagok százai közepette.

Lassan elérkezett a búcsú ideje, és a tesómék szedelőzködni kezdtek. Szépen összerakták Zsizsi ajándékait, átöltöztették a gyerekeket, majd kihurcolkodtak az autóig. Amíg pakoltak, Ká és én a virágokban gyönyörködtünk. A tavasz legszebb virága címet idén Apa Csodacsengője kapta, ez a sárga virágú, majd egy méter magasra növő virág. A második helyet megosztotta az orgona és a gyöngyvirág, a harmadikra pedig a labdarózsánk került.

Zsizsiék útra keltek, mi pedig a kapuból integettünk. A fejünk felől ismét bódító virágillatot hozott felénk a szél. A lila akác volt az, amelyet még évekkel ezelőtt futtattunk a vasrudakra. Az illata maga a tavasz, a nyár, a boldogság, szépség és szerelem illata, amely átjárja az ember lelkét is. Bárcsak mindenkihez elérne!

 

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>   

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss