Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. június 16. Göngyölt sonka vagyok

Szívesen számolnék be arról, hogy no lám, itt a nyár, és újra vékony vagyok, de sajnos nem így van. Tegnap reggel a nyári ruhákkal teli dobozom előtt (amit tavaly a sitthordás miatt elő sem szedtem) valóságos sokkot kaptam, amikor rájöttem, hogy egyetlen nadrágomon és szoknyámon sem tudom felhúzni a zipzárt.

A búzafű-ivás és az édességek nagy ívben való elkerülése ugyan az utóbbi hetekben megtették a maguk hatását, de a ruháimban még most is rémesen feszengek. Némelyikbe voltaképp beleférek, de félő, hogy túlfeszített gombjaimmal homlokon lövök valakit a villamoson. :o) Szóval maradnak a bővebb darabok, és a kilókkal folytatott ádáz küzdelem. (Hogy mennyire utálom ezt!) 
Egyik délután biciklizés közben a sarki kozmetika előtt különös reklámon akadt meg a szemem. "TESTTEKERCSELÉS - EGY SZÁMMAL KISEBB RUHÁT HORDHAT A KEZELÉS VÉGÉN". Azonnal behúztam a féket.
- Ez kell nekem! - kiáltottam fel diadalittasan.
- Jajj, Mirza, ne szórakozz már, nem is vagy kövér! Minek ez az egész? - sóhajtott Ká, mire elkámpicsorodtam. - Tök őrült vagy - tette hozzá szelídebben, majd a homlokomra nyomott egy csókot és letámasztotta a bicikliket. - Na menj, nézd meg, de ne maradj soká!
A kozmetikában egy nagyon kedves fiatal lány fogadott, akiről pillanatok alatt kiderült, hogy irigylésre méltó karcsúsága ellenére 3 lurkó és az egyik gyerekkori jó barátom, a férje (!) várja otthon. Ilyen kicsi a világ! Gyorsan elmesélte a tekercselés lényegét, miszerint beken egy csalános-cseresznyepaprikás-borostyános krémmel, erősen beteker valami spéci fóliával, majd letakar egy törölközővel. A krém vérpezsdítő, zsírégető hatással bír, s így az ember feleslege a felhalmozódott méreganyagokkal együtt a vesén keresztül kiürül. A bőr kisimul, a cellulitisz eltűnik, és a testünk centikkel vékonyabb lesz. Azonnal beiratkoztam.

Tegnap este eljött az idő, elindultam a kozmetikába. Ká kissé morcosan megjegyezte, hogy azért nehogy lyukas-combú és csontos fenekű csontvázként jöjjek haza, mert azt nem szeretné, mire megnyugtattam, hogy ez azért nem így megy. 5 perccel később már a szépségszalonban toporogtam. Gabi (mert így hívják a megmentőmet) tetőtől-talpig bekrémezett, és - mint egy sonkát - betekert fóliával, felpolcolta a lábaimat, majd letakart egy törölközővel. Kicsit csípett, majd égetett, és jól bepirult a bőröm, de nem nagyon izgultam, hiszen előre elmondták, hogy ez fog történni. A szomszédos ágyon Ági, újdonsült barátnőm feküdt. Miközben jót mulattunk magunkon hihetetlen izgalmas beszélgetésbe bonyolódtunk. Szóba jöttek a csillagok, a gyereknevelés, a házeladás, a lakásfelújítás, a tőzsde, a szabadidő és még sorolhatnám. Remekül éreztem magam: égett a zsír, miközben akaratlanul is egy isteni ötye-klubba pottyantam.
A kezelés végén zuhanyozni mentem, hogy lemossam magamról a zselés, zöld leveles krémet. Miután megtörölköztem, bikinit öltöttem, és elégedetten billegtem a tükör előtt. Ez hat! - ordítottam át a szomszéd helyiségbe, nem törődve a kozmetikában relaxáló, szépülni vágyó nőkkel.
- Csajok, én elkezdtem lefogyni! - ordítottam még hangosabban, majd magamra kaptam a ruháimat, és a strandpapucsomban büszkén (és lássuk be, SOVÁNYABBAN) hazacsattogtam Ká-hoz.
Kedvesem épp olvasott, amikor beléptem. Meg sem vártam, hogy megszólaljon, egyszerűen letoltam a nadrágom.
- Hűűű, Mirza, ez nagyon látványos! Milyen feszes lett a bőröd - dicsért meg Ká, és végigsimította kezét a lábamon. - Nem bánom, csináld végig a kúrát! És milyen volt? - tette hozzá kíváncsian, mire leültem, és elmeséltem neki a göngyölést és a híreket, amit az Ötye-klubban halottam.

Ebédre anyukám hagymás szafttal leöntött cukkinis gombócokat sütött. Hálás voltam, hogy nem pizza vagy valami tészta gőzölgött az asztalon. Hozzávalók a gombócokhoz: 70 dkg darált (pulyka)hús, 3 db zsemle, 1 nagyobb hagyma, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, só, 1 tojás, ételízesítő + amikor a tepsibe tesszük, 3 karcsúbb cukkini. A hagymás szafthoz: 4 nagyobb hagyma, 3 evőkanál víz, köménymag, pirospaprika, 4 evőkanál olaj, bors, 1-2 evőkanál ketchup
Elkészítés: A zsemléket vizes tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk, majd összegyúrjuk a gombóc hozzávalóiból, azaz fasírtot készítünk.
Kivajazunk (kizsírozunk) egy tűzálló tepsit, és a közel teniszlabda nagyságú golyókat beletesszük. Annyi vizet öntünk rájuk, hogy egy ujjnyi magasságig érjen a gombócoknak, majd előmelegített sütőben 30 percig sütjük őket. Ezalatt elkészítjük a hagymás szaftot. A hagymákat félbe vágjuk, majd fél centi vastagra felszeleteljük. Serpenyőbe tesszük, és 4 evőkanál olajon megdinszteljük. Amikor megpuhult, lehúzzuk a lángról, megszórjuk pirospaprikával, köménymaggal, sóval, borssal, ételízesítővel és ha kell, sóval, és hozzákeverünk egy kevés ketchupot. Ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, majd belekeverjük az átlósan felkarikázott cukkinit, és néhány perc alatt éppen hogy megpároljuk. A golyókat kiszedjük a sütőből, ráöntjük a hagymás-cukkínis szósz, szépen elrendezzük, majd visszatesszük a sütőbe és további 15 perc alatt készre sütjük.

A cukkinis golyókhoz burgonyakrokett vagy tészta illik. Anya az utóbbival tálalta, és noha én anélkül ettem, nagyon finom volt.
A tekercselés miatt sokkal több vizet iszom, mint eddig, így valószínűleg ettől kevésbé is vagyok éhes. Kerülöm a fehér lisztet és a cukrokat, és több zöldséget és gyümölcsöt eszem. Az óra pedig ketyeg. Remélem, egy hónap múlva már a zipzárjaimat fényképezhetem - amint összeérnek rajtam. :o)

Délután a tesóméknál jártunk, ahol azonnal "csapdába" ütköztem, mivel Szilvi olyan csokoládés szeletet sütött, hogy csak nyeldekeltem, amikor megláttam. De hős vagyok, és nem ettem belőle, pedig én hoztam haza a dobozt, amibe a szüleimnek csomagolta a finomságot. Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 22 dkg vaj, 10 dkg keserű csokoládé, 1,5 dl víz, 2 teáskanál sütőpor, 27 dkg barna cukor, 1,5 dl tejföl, 2 tojás
A mázhoz: 20 dkg keserű csokoládé, 6 evőkanál víz, 3 evőkanál tejszín, 1 evőkanál hideg vaj
Elkészítés:
1.) Kivajazunk egy kicsi (32 x 20 cm) tepsit.
2.) Egy lábasban a csokoládét a vízzel felolvasztjuk.
3.) Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a cukrot, majd hozzáadjuk a forró csokoládémasszát is, és jól elkeverjük. Belekeverjük a tojást és a tejfölt is.
4.) A kész tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
5.) A tésztát kissé lehűlni hagyjuk, majd egy rácson teljesen kihűtjük.
6.) Elkészítjük a mázat. A mázhoz a csokoládét  kis lángon megolvasztjuk, majd belekeverjük a tejszínt. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és belekeverjük a hideg vajat.
7.) A kész csokoládémázat a tésztára öntjük és egyenletesen elkenjük.

A történet tanulsága a következő: ha hisszük, ha nem, mindenkinek megvan a maga útja, csak meg kell találnunk. A fogyókúrákhoz türelmetlen voltam. Most, hogy látom és érzem a ruháimon, hogy fogyok, akaratlanul is kevesebbet eszem - nehogy elrontsam a tekercseléses kúrámat. No és ne feledkezzünk meg a csajokról sem! Jó, hogy vannak, jó, hogy meghallgatnak és mesélnek, és mindig éreztetik velem, hogy együtt küzdünk, és közben együtt nevetünk az egészen! :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek

Friss