Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. június 1. Zenélő Qigong golyók

Mindig is vonzódtam a keleti kultúrához és a holisztikus gyógymódokhoz. Amikor csak tehettem, részt vettem a témához kapcsolódó programokon, elolvastam a vonatkozó könyveket, kipróbáltam, amit csak lehetett. A Qigong (Csikung) golyókról azonban sokáig nem tudtam, mire valók azon túl, hogy szemet gyönyörködtetőek, és jól esik kézbe venni ezeket a hűvös, titokzatosan csengő-bongó gömböket.

Tegnap munka után a városban kószáltam, mielőtt Ká értem jött volna a megbeszélt "felvevőhelyre". Bámészkodás közben egyszer csak megakadt a szemem egy kirakaton. Az üveg mögött keleti teák, füstölők, földszínekkel megfestett zsírkövek, mandalák, egzotikus ékszerek és muszlinkendők kellették magukat. És két mélykék, csillogó golyó, egy selyemmel bélelt doboz belsejében. 
- Oh, ez igazán csudaszép - lelkendeztem magamban -, megveszem Ká-nak!
Beléptem az üzletbe, és ösztönösen az ajtó felett megcsendülő szélharangra néztem. Fahéj- és narancsillat keveredett a kintről beáramló friss levegőbe, és arra gondoltam, milyen remek kis kuckóra bukkantam. 
- Megfoghatom ezeket a golyókat? - kérdeztem az indiai ruhába öltözött eladót, és bámulatom tárgyára mutattam.
- Persze! Tudod, hogy mire valók?
- Nem nagyon - feleltem tétován, és a kezembe vettem őket. A golyók egyszeriben "megszólaltak": az egyik mélyebb, a másik magasabb csengőhangon. - Te jó ég! Ezek még zenélnek is?
- Igen, az egyik a Yin (a női) a másik pedig a Yang (a férfi) energia, ezt jelképezi a fekete-fehér kör alakú szimbólum. Egymás ellentétei, mégis tökéletes egységet alkotnak. Belőlük fakad a Qi (az életenergia), amely szabályozza az életműködést, harmonizálja a testet és a lelket.
- A kezemben kell őket forgatni, igaz? - kérdeztem.
- Igen, ugyanis a Qigong golyók a kéz-akupresszúra elvén működnek - magyarázta. - Mozgatás közben súlyuknál fogva megfelelő nyomást gyakorolnak a tenyered egyes területeire. Minden területhez egy-egy szerv tartozik, amelyekre ezáltal hatni lehet távolról is. Ha a testet behálózó meridiánokon áramló Qi valahol megakad, megbomlik az egyensúly, és az ember megbetegszik.
- Azért ne mondd, hogy ettől meggyógyulnék, ha beteg lennék.
- Senkit nem akarok meggyőzni. Az akupresszúra létező és működő dolog - válaszolta, és a kezembe nyomott egy tájékoztató anyagot. - Olvasd el, és ha kedvet kapsz, majd gyere vissza!
- Jó, majd elolvasom! - ígértem. De azért ezeket most elvinném...

A golyók azóta Ká személyes tulajdonát képezik, hiszen a "kincset" neki szereztem, és az ő tenyérmérete alapján választottam ki. Először kíváncsian nézegette, majd megrázta. Ez cseng, nézett rám meglepetten. Hát persze, mondtam, és elmeséltem neki a tudnivalókat. És Ká golyózni kezdett. :o) Kicsit ugyan ingerelt, hogy miközben az esti filmben dr. Haus épp egy naftalin-mérgezéses fiú életéért viaskodott, a kedvesem mellettem csengett-bongott a golyóival, de aztán arra gondoltam, hogy az egészség mindennél fontosabb. A film végére pedig arra, hogy vennem kell egy pár saját golyót, különben begolyózok Ká golyóitól! :o)))

Tegnap azonban nem csak az ajándékommal arattam elsöprő sikert, hanem egy roppant egyszerű, mégis nagyon finom vacsorával, ugyanis fetával és paradicsommal rakott pirított csirkemelleket sütöttem a családnak. Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 1 doboz feta sajt, 2 db paradicsom, bors, grill-fűszer, oregánó, olaj
Elkészítés: A csirkemellfiléket ha kell, vékonyabb szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukat besózzuk, megszórjuk grillfűszerrel és bazsalikommal, és kicsit állni hagyjuk. Egy teflonban kevés olajat melegítünk, és rátesszük a csirkemellfiléket, majd mindkét oldalukat ropogós-pirosra sütjük. A sült húsokat egy nagyobb tányérra rendezzük, és mindegyikre egy-egy szelet (kb. kisujjnyi vastag) feta sajtot és egy paradicsomszeletet teszünk. Vajas bébirépával és fokhagymás-olívás pirítóssal tálaljuk.

A vajas bébirépákat nagyon egyszerű volt elkészíteni. Hozzávalók: kb. 40 dkg bébirépa (vagy normális répa felkarikázva), margarin, só, bazsalikom, víz
Elkészítés: a répákat megmossuk, megtisztítjuk, és 2 evőkanál margarinon 2 perc alatt megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, megszórjuk bazsalikommal, és addig pároljuk, amíg majdnem az összes víz elfő róla. Csak egy kis szaftja maradjon!

A hús és a bébirépa mellé fokhagymás-olívás pirítósokat készítettem. Hozzávalók: 6-8 szelet pici kenyérszelet (bagettből vagy óriáskifliből) , 4-5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 4-5 paradicsom, só
Elkészítés: A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomokat megmossuk, majd apró kockára vágjuk, és bazsalikommal, sóval megszórjuk. A pirítósokat fokhagymagerezdekkel bedörzsöljük, egy ecset segítségével kevés olívaolajjal megkenjük, és megsózzuk. Minden egyes pirítósra rákanalazunk egy kevés paradicsomot. A hússal és a vajas bébirépával együtt forrón fogyasztjuk.
 

Ká csillagos tizesre értékelte a főztömet. Úgy tűnik, hatni kezdtek a golyók... :o)

További érdekességek a Qigong golyókról >>> 

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek

Friss