Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. január 3. Új év, új kalács

Nehezen indult a január. Illetve fejfájósan. Vagy másnaposan? Bizony, a szilveszteri pezsgőzés és a hirtelen jött havazás és esőzés megtette a magáét: az új év első napján alig tudtunk kikecmeregni az ágyból. Vagy nem is akartunk?

Ká és én tavaly bevezettünk egy kedves szilveszteri hagyományt. Minden évben, január elején listát írunk az adott évre vonatkozó álmainkról, vágyainkról és terveinkről, majd leragasztjuk a borítékokat, és eltesszük őket egy évre. Állítólag azok az álmok, amelyek ily módon tárgyiasulnak az emberben, sokkal hamarabb és nagyobb valószínűséggel megvalósulnak, mint amelyekről homályos képet sem őrzünk magunkban. S hogy működik-e? Nem panaszkodok... 

A kis ház és környező utcák is mintha csak az új évre készültek volna: fehérbe öltözött az összes ház, a fák, az autók, az utak és a messziben nyújtózkodó hegycsúcsok. És milyen finom, friss volt a levegő a hótengertől! Bele is tapostam a szűz hóba az összes szőnyegünket, ahogy kell (állítólag a legjobb természetes tisztítószer), és valóban újjászülettek! A kutyák persze csak bambán lestek, látván, hogy a gazdi megőrült, a hóba dobálja a szőnyegeket.

Az ünnepektől és az időjárástól függetlenül a kantin működése egy pillanatra sem szünetelt. Sőt! Mióta sikerült a mákos és diós bejglim, nincs az a recept, amitől berezelek...
Ká-nak az új évre Duplán fonott kalácsot ígértem. Eredetileg hatos fonatot szerettem volna készíteni, de miután rádöbbentem, hogy nem tudok hat szálat összefonni, a 2 x 3-mas fonat mellett döntöttem.
Hozzávalók: 500 g liszt, 1 csomag szárított élesztő, 50 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 tojás, 1 tojásfehérje, 250 ml langyos tejszín, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej
Elkészítés:
1.) Egy mély tálban a lisztet összekeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojásokat és a tejszínt. Bedagasztjuk, majd megkelesztjük a tésztát.
2.) Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kettévágjuk: 1/3 és 2/3 részekre.
3.) A nagyobbik, azaz a 2/3 részt 3 darabra vágjuk, hosszú (kb.35 cm hosszú) hurkákat sodrunk belőlük, majd a 3 egyenlő vastagságú és hosszúságú tésztahurkát összefonjuk.
4.) Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a fonatot és a közepébe hosszúkás vájatot nyomkodunk a kezünkkel, amit tejjel összekevert tojássárgával megkenünk.
5.) A maradék 1/3 tésztát szintén 3 részre osztjuk, és a tésztadarabokból vékonyabb hurkákat sodrunk. Összefonjuk, majd a kis kalácsot a nagy kalácsba nyomott mélyedésbe helyezzük.
6.) Az egészet megkenjük tojássárgával, és meleg helyen még egy picit így is kelesztjük.
7.) Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
8.) A sütési idő vége előtt 3-5 perccel kivesszük a kalácsot a sütőből és megkenjük 1,5 dl forró tejjel. Elzárjuk a sütőt és a megkent kalácsot visszatesszük a melegbe néhány percre.
9.) Ezután kivesszük, és egy rácson hagyjuk kihűlni. (Ha nem rácsra tesszük, megszappanosodhat a forró gőzöktől az alja!)
Ká tátott (majd később teli) szájjal fotózta a kalácsot, és elégedetten hümmögött, húuh, Mirza, ez álomszép!

Délután nem készültem komoly ebéddel, hiszen az ünnepi dínomdánom így is éppen eléggé kisámfázta a hasunkat. A Mindmegettén találtam egy füstöltsajtos leves receptet, ezt készítettem el, és elmondhatom, elképesztően finom lett! Füstöltsajt-krémlevesHozzávalók: 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 8 dl víz, 1,5 húsleveskocka, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejszín, fél-fél mokkáskanál reszelt szerecsendió és őrölt bors, újhagyma, pirítós.
Elkészítés: A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Az újhagymákat megmossuk, felkarikázzuk. A forró levest felkarikázott újhagymával, kockára vágott pirítóssal és reszelt sajttal kínáljuk.

Az új évben örömben az üröm, hogy Ká derekas lett. Úgy értem, nemcsak derék ember, de megrántotta a derekát, így lassan harmadik napja csúnya idegbecsípődéssel küzd. Most úgy, hívom, Robotember. Puffog is érte rendesen (és tiltakozásképp leguán-kisasszonynak hív), de ennyi rosszcsontság minden családba kell, nem?Persze csak addig, amíg meggyógyul.
Hát igen, az a fránya hólapátolás... kedvesem valószínűleg tett egy rossz mozdulatot és másnapra beállt a dereka. Szerencsére az anyukája (aki véletlenül pont ortopéd orvos) azonnal megkezelte, így remélhetőleg néhány nap alatt jobban lesz. Addig viszont ápolom, szeretgetem és kényeztetem - ami ugyan nem mulasztja el a derekasságot, de talán enyhíti a kellemetlen tüneteket. Mindenesetre az egyik új évi jókívánságom az lesz, hogy ...  

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>     

Ezek is érdekelhetnek

Friss