Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. december 20. Karácsony előtt

A karácsony közeledtével egyre nagyobb a rend Lujziban. A dolgok lassan a helyükre kerülnek, így remélhetőleg az ünnepek alatt már nem kell dobozokat kerülgetnünk. A fenyővásárláson is túl vagyunk, ám idén - rendhagyó módon - műfenyőt vásároltunk.

Tavaly óta tervezgettük, hogy veszünk egy műfenyőt, mert sajnáljuk az egy hétre kivágott fákat. Persze, tudom, hogy haszonnövény, és direkt e célra termesztik és egyáltalán, de nekünk így esett jól. Ká anyukáját is "megfertőztük" a műfenyő-őrülettel, így velünk együtt ő is bevásárolt egy valamivel kisebb (155 cm-es) példányt, mint a mienk (200 cm). Az ő fenyőjét tegnap este állítottuk fel, és bizton állíthatom, gyönyörűséges lett. Egészen olyan, mint egy termetes és roppant kövér douglas fenyő, csak illata nincs. De azt is megoldjuk majd valahogy. (Azért raktuk össze a fenyőjét, mert hétfőn vérnyomás-problémákkal kórházba került, ahonnan - jó esetben - hétvégén engedik csak haza. Gondoltuk, örülni fog, ha erre a látványra jön haza... és Gróf Titusz, a lakás felügyelője is egyetértett az ötlettel.)

Minthogy már csak 3 nap van karácsonyig, a kantin összeállította a karácsonyi menüjét. Hála Istennek sokan leszünk Lujziban a fa körül: Anya, Apa, Ká anyukája, Ká és én. Az ünnepi fogásokat több helyről gyűjtöttem össze, amit - noha csak december 23-án és 23-én fogok elkészíteni - szeretnék megosztani mindenkivel. (Fotót sajnos a legtöbbjükhöz nem tudok prezentálni, csak januárban, az ünnepek után.)
Receptjeim forrásai a következők: Anyukám, Brigi barátnőm és a MME.

A karácsonyi vacsora a következőkből fog állni:

Kaszinótojás. Hozzávalók: 10 tojás, mustár, margarin, majonéz, tejföl, petrezselyem, só, bors
Elkészítés: Megfőzzük és megpucoljuk a tojásokat, félbevágjuk őket, és egy kiskanállal kikotorjuk a belsejüket. A tojássárgákhoz hozzákeverünk egy kis mustárt, margarint, majonézt, tejfölt és egy kevés apróra vágott petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük, majd a masszát visszatöltjük a tojásokba.
Franciasaláta. Hozzávalók: 1 csomag (500 g) fagyasztott vegyes zöldség, 1 kis doboz konzerv kukorica, 1 fej lilahagyma csíkokra vágva, tartármártás, só, bors, ételízesítő
Díszítésnek: 1 fejes saláta, tojás, paradicsom, kígyóuborka, majonéz
A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk - ízlés szerint.
A franciasaláta elkészítése: Forró sós vízben megfőzzük a zöldségeket, majd lecsepegtetjük, és egy tálra rakjuk, hogy kihűljön. Hozzákeverünk egy kis doboz konzerv kukoricát, egy fej csíkokra vágott lilahagymát, és végül a tartártmártást. Egy tálat kibélelünk fejes saláta levelekkel, ráöntjük a franciasalátát, és a tetején szép sorban végigpakoljuk a kaszinótojásokat. Minden tojás közé félbe vágott uborka karikákat és minden tojás alá és fölé félbe vágott paradicsomkarikákat teszünk.
A tojások tetejére egy-egy csepp tartármártást teszünk, és egy-egy szem kukoricát. (A tartármártás miatt nem csúszik le a tojásról.)

Idén azonban különleges dekorációt eszeltem ki, amelyekkel a tál széleit fogom díszíteni. Piros kalapos, fehér pettyes és fehér hasú gombák fognak a zöld salátaleveleken ácsorogni. Az ötlet valójában az anyukámé, aki gyerekkoromban mindig így készítette el ezt a tálat. A lényeg az, hogy a hosszúkás tál két végében hagyni kell egy fél tenyérnyi helyet, ide csak fejes saláta levelet és franciasalátát teszünk.
Elkészítjük a gombákat: fogunk 6 db főtt tojást, és a tetejükre félbe vágott, paradicsomokat teszünk. A paradicsomok belsejét ki kell kaparni, hogy ne csússzon le a felállított tojás tetejéről. A tojásokat beleállítjuk a zöld levelekkel szegélyezett franciasaláta-ágyba, és rájuk tesszük a piros kalapokat, amelyeket végül majonéz pettyekkel díszítünk. Nagyon egyszerű, és mutatós dísz, a tesómmal kiskorunkban odavoltunk érte.

A kaszinótojáshoz idén pisztrángot fogok sütni. Ettől a feladattól ugyan kicsit "fázom", mert még sosem készítettem pisztrángot, de bízom benne, hogy sikerülni fog. A receptet a MME-én találtam. Sajnos nem tudom, hogy kitől származik, mert nincs aláírva.
Pisztráng bacon-ben sütve. Hozzávalók: pisztráng (5 főre 8 halat számoltam), só, margarin, 1 pohár tejföl, 1-2 evőkanál mustár, piros arany, 2 gerezd fokhagyma, bors, majoranna, bacon
Elkészítés: A megtisztított pisztrángot kissé megsózom, majd félreteszem. Közben egy evőkanál  margarint felolvasztok, egy pohár tejföllel, egy-egy teáskanál mustárral és piros arannyal, 2 gerezd összetört fokhagymával, késhegynyi borssal és majoránnával elkeverem, amivel a halakat kívül-belül jól megkenem. Így hagyom állni egy órácskát, majd vékonyra szeletelt baconnel körbetekerem, és  margarinnal kikent tepsibe sorba rakom a pisztrángokat, alufóliával letakarom. Meleg sütőbe teszem, és tizenöt-húsz perc múlva leveszem a fóliát, hogy egy kicsit piruljon.
(A kollégáim szerint az oregánó és a bazsalikom is nagyon jól megy a pisztránghoz.)

Mivel tavaly szenzációsan sikerült Anya bejglije (amit szerényen az évszázad bejglijének hívok), idén is megsütöm mind a hat rudat. Kettőt Ká anyukájának, kettőt pedig a tesóméknak adok, így nekünk is marad kettő. A könnyebb érthetőség végett a hozzávalókat oszlopba rendezem. :o)

Omlós, élesztős bejgli (6 rúd lesz belőle: 3 diós, 3 mákos)
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
60 dkg cukor
5 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej
csipetnyi só
40 dkg darált mák (+ reszelt citrom és narancshéj,  reszelt édes alma, pár szem meggy, 2,5 dl fele tej-fele víz keverék),
40 dkg darált dió (+ reszelt citrom és narancshéj, 2 dl fele tej-fele víz keverék, 3/4 üveg lecsepegtetett meggybefőtt, 4 dkg zsemlemorzsa)
5-5 dkg mazsola (leforrázva, rumba áztatva, majd lecsepegtetve)
1 citrom reszelt héja

Elkészítés: 
1.) Elkészítjük a tésztát: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos-picit cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, majd hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót. Jól összegyúrjuk, és hideg helyen (NEM HŰTŐBEN, MERT MEGKEMÉNYEDIK ÉS NEM TUDJUK SZÉPEN KINYÚJTANI!) 1 órát pihentetjük. 
2.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 26 dkg cukorból + 2,5 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk. Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a (korábban forró vízzel leforrázott, rumba áztatott) mazsola felét (azaz 5 dkg-ot), a reszelt citromhéjat, 2 édes, nagylyukú reszelőn lereszelt almát és pár szem lecsepegtetett meggyet. (A meggyel óvatosan bánjunk, nehogy elsavanyítsa a tölteléket! Folyamatosan kóstolgatni kell, és akkor látni fogjuk, mennyi meggyet bír el a töltelék! No, és a hasunk... :o))
3.) Elkészítjük a diós tölteléket: 22 dkg cukorból + 2 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsola másik felét (5 dkg-ot), a reszelt narancs és citromhéjat, a lecsepegtetett meggyeket (kb. egy 7 dl üveg háromnegyedét vagy amennyit a töltelék elbír), és 4 dkg zsemlemorzsát, hogy a sok gyümölcs ne áztassa el a tésztát.
FONTOS! A TÖLTELÉKEKET TELJESEN KI KELL HŰTENI, CSAK HIDEGEN SZABAD FELKENNI A TÉSZTÁRA!
4.) Közben valószínűleg lejárt az 1 óra, a tésztát elővesszük, és 6 egyenlő részre vágjuk. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy minden tésztagolyó azonos nagyságú, egyszerűen mérjük le őket egy konyhai mérlegen. (Egy golyó kb. 32 dkg nehéz lesz.)
5.) Lisztezett deszkán egymás után téglalap alakúra nyújtjuk és megtöltjük mind a 6 tésztát.
6.) A töltelék felkenésének menete: A sűrű tölteléket egy széles pengéjű késsel óvatosan a tészta széléig kenjük, és a tészta minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk. (Erre azért van szükség, hogy a töltelék nehogy kibuggyanjon majd a feltekerés során.) 
7.) Felsodorjuk mind a 6 rudat, a végeiket szépen behajtjuk, és sütőpapírral bélelt (vagy gyengén zsírozott) tepsibe tesszük. A maradék tojásunkat felverjük, és megkenjük vele mind a 6 rudat, majd mindkét tepsit (mert 3 rúd fér 1 tepsibe) 30 percre hűvös helyre tesszük.
8.) A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, és meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul. Spéktűvel a bejglik tetejét óvatosan 3 ponton megszurkáljuk. (Az oldalát nem szabad, mert kirepesztheti a tésztát!)
9.) Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a tésztákat. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos. Kihűtjük, majd felszeletelve ízlés szerint porcukorral megszórva vagy anélkül tálaljuk.

És most jöjjenek Brigi barátnőm receptjei, amiket szép sorban mind megsütök. :o)

1.) Mézeskalács. Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék, 2 dkg szalakáli, 1-2 evőkanál tej, késhegynyi szódabikarbóna, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 5 dkg vaj
Elkészítés: 25 dkg langyos mézet 50 dkg liszttel, 15 dkg kristálycukorral és 1 csomag mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverünk. 2 dkg szalakálit 1-2 evőkanál tejben feloldunk, késhegynyi szódabikarbónát szórunk bele, majd 3 tojássárgáját és egy egész tojást beleütve jól elkeverünk. Ha puhább mézeskalácsot szeretnénk 5 dkg vajat is tehetünk bele. Összegyúrjuk, 2-3 cipót formálunk belőle és pár napra betesszük a hűtőbe pihenni. Felhasználáskor jól átgyúrjuk, lisztezett deszkán karácsonyi formákat szaggatunk belőle, majd 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük. Amit nem díszítünk (mandulával, cukorral vagy felvert tojáshabbal), azt még melegen megkenjük tojássárgájával, attól lesz szép csillogós. 
 
Hókifli. Hozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, késhegynyi élesztőpor
Elkészítés:  A hozzávalókat összegyúrjuk és negyed órát pihentetjük. Kinyújtjuk a tésztát, kerek formával kiszaggatjuk (befőttes üveg nagyon jó erre a célra), beletesszük a tölteléket (gesztenyét, lekvárt, diót), majd félbehajtjuk, jól benyomkodjuk a széleket és meghajlítjuk kifli formára. Negyed órán át sütjük. Ha elkészült, még melegen megforgatjuk porcukorban.
 
Fahéjas kalács. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 0,5 dl víz, 5 g szárított élesztő
Elkészítés: Kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) megkelesztjük a tésztát. Kinyújtjuk téglalap alakúra. Bőven megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, mint egy bejglit, utána pedig betekerjük önmagába, mint egy csigát. Megkenjük a tetejét tojássárgájával és így kelesztjük még 1/2 órát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük.
Utóbbi recepthez egy gyönyörűn képet is kaptam:

Legközelebb 2007. január 8-án jelentkezünk. Addig is nagyon sok szeretettel békés Karácsonyt és egészségben, vidámságban gazdag Boldog Újévet kívánunk mindenkinek!
Szeretettel: Ká és Mirza
 

Morzsáló: 2005 Karácsonya >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>     

Ezek is érdekelhetnek

Friss