Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2005. szept. 26. Mirza almás rétest süt

Ká és én nagyon szeretjük a réteseket, de a sütés iránti lelkesedésem még sosem volt akkora, hogy egy ilyen nehéznek tűnő, bonyodalmas sütemény elkészítésének nekiálljak. Egészen tegnapig.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy hiú vagyok. És nő. Tehát egy hiú nő, akinek Ká a múlt héten azt találta mondani, hogy bár sütésben még nem vagyok kimagaslóan jó (???), főzni csillagos százas szinten tudok. (Ez amúgy kedvesemtől a legnagyobb dicséret, amit nagyon szeretek hallani. Nem csillagos ötös vagy tízes, hanem egyből százas. Hát nem remek?)
Szóval a kritikát két dolog miatt kaptam.
1. Ká-nak szűz aszcendense van, ami meglehetősen kritikussá teszi. (Persze, a kritika építi az embert, tehát mélységesen pozitív értelmű dolog).
2. Múlt héten egymás után két horror-kuglófot is sütöttem. Mindkettő ugyanúgy sikerült: a belsejük nyers maradt, a külsejük szénné égett. De annyira, hogy szabályos, szürke füst ömlött ki a sütőből. Hogy mit rontottam el, azóta sem tudom. Tán a recept volt rossz? Vagy az is lehet, hogy túl gyorsan sütöttem? Vagy túl nagy lángon? Nem tudom. Nnna, azért nem tettem le a kuglófokról, csak most egy darabig nem foglalkozom velük, mert haragszom rájuk.

Felpiszkált hiúságom azonban "visszavágóért" kiáltott. Rétest sütök, döntöttem el dacosan, és vettem 2 csomag réteslapot. A szakácskönyvekben olvasható receptek azonban elbizonytalanítottak. Minek nekem nedves konyharuha? Mit hova csöpögtetek? Merre kell hajtani? - morfondíroztam, majd Anyát tárcsáztam, aki mint mindig, most is a segítségemre sietett.

Elmagyarázta, hogy azért kell enyhén nedves konyharuhát tenni a réteslapok alá, mert a tészta hamar kiszárad, és könnyen elszakadhat. Azt is mondta, hogy mindegy ki mit ír, ne 2-3, hanem 4 réteslapot használjak egy tekercs réteshez. Nekiláttam. Először is leterítettem a nedves konyharuhát, és rá egy réteg réteslapot. Egy kis lábasba olajat öntöttem, és egy kenő-ecset segítségével óvatosan megcsepegtettem a lapot olajjal.

Az 1. lapra rátettem a 2. lapot és ugyanúgy megcsepegtettem, mint az elsőt, majd ugyanígy rétegeztem a 3. és a 4. lapot is és azokat is megcsepegtettem egy kis olajjal. A 4. lapot finoman megszórtam zsemlemorzsával. Ez nagyon fontos, ugyanis ez szívja majd fel az alma levét, és így nem fog elázni a tésztám. (nem mértem le a zsemlemorzsát, csak úgy, a kezdők szerencséjével markoltam a zacskóba).

Még a réteslapok megolajozása előtt megmostam, megpucoltam és lereszeltem vagy 1,5 kg savanykás almát. Most szépen megraktam vele a réteslapot. Először félszegen, majd bátran, jól felpúpoztam az egészet. (A tölteléket előzőleg egy tálban 3 részre osztottam, hogy minden rúdba egyenlő mennyiség jusson). Mielőtt a tésztára tettem, jól megnyomkodtam az almát, hogy a felesleges létől megszabaduljak. 

A reszelt almát megszórtam cukorral és fahéjjal. Ezt sem mértem le, egyszerűen csak szórtam. (Különben is a cukor mennyisége attól függ, mennyire édes vagy savanyú almát használunk, így szerintem, meghatározhatatlan). Közben arra gondoltam, hogy a kuglóf után ugyan, mi történhet? Végül az egészet meghintettem még egy kevés zsemlemorzsával is, és elegyengettem a tölteléket, hogy mindenhova jusson.

A feltekerésnél örültem, hogy Anyára hallgattam, és végül mégis konyharuhára tettem a réteslapokat, mert különben nem tudom, hogy tudtam volna feltekerni. A konyharuha segítségével azonban gyerekjáték volt az egész.  

 

 

Megfogtam a konyharuha két szélét, és óvatosan hajtottam egyet a tésztán. Nem szakadtak el a lapok, és a töltelék sem buggyant ki sehol. Nem is hülyeség ez a konyharuha...

 

 

Amikor elkészültem a rétes feltekerésével, mindkét végét óvatosan maga alá hajtogattam, hogy sütés közben ne türemkedjen majd ki belőle az almás töltelék. 

 

 


Az ecsetemmel egy tepsi aljára "felfestettem" a 3 tervezett rétes-rudam helyét, és belefektettem az első majd a második és harmadik rudat. A rétesek végeinél is bekentem a tepsit, hátha odaér majd a tészta sütés közben. Nagyon forró sütőben alig 8-10 perc alatt készre sütöttem az egészet, majd a kihűtöttem, és porcukorral megszórva tálaltam.

 

Ká el volt ájulva. Tőlem és a rétesemtől. Azt mondta, életében nem evett még ilyen finomat. És hogy mit szólnának a barátai, ha ezt látnák. Kóstolnák? Na nem, nem adna nekik belőle, nevetett, miközben porcukros szájával elégedetten mosolygott felém. Húuh, Mirza, ez valami hihetetlen jó! Visszavonom, a "bár még sütésben nem vagy olyan jó... kezdetű meglátásomat", jó? Szerinted rosszul leszek, ha egy egész rudat felfalok?

Epilógus
Nem tudom, hogy a rétestől, az éjszaka 1/2 1-kor megcsócsált füstölt kolbásztól, a tegnap esti darabolós-gyilkosos filmtől vagy a kialvatlanságtól, de Ká ma reggel nem ment dolgozni. Gyomorrontás? Gyorsan pirítóst és teát készítettem neki, miközben kérdezgettem, mi baja lehet. A rétes nagyon-nagyon finom volt, mondta szemlesütve, és nem hittem a fülemnek. Ugyan 1 rúddal Ká anyukájának ajándékoztunk, és az egyik rúdból én is ettem 2 szeletet, de a többi... eltűnt! Úristen, csak nem faltad fel éjjel a többit, kérdeztem, mire Ká a fejére húzta a paplanját.

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>   

Ezek is érdekelhetnek