Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2005. május 2. Békebeli cukrászda

Ká és én vidékre költözünk. Egy pici, öreg házba, amiben egykoron Ká nagyszülei éltek, és amihez egy kis kert tartozik. Plusz négy kutya, és Titusz (Ká macskája).

Az elmúlt hetekben keményen dolgozunk, mivel úgy határoztunk, leendő otthonunk minden egyes szegletét magunk újítjuk fel. Persze a felénél sem tartunk még, és esténként a fáradságtól kidőlünk, mint a liszteszsák, de boldogok vagyunk, és ez a lényeg, nem?

Nemrégiben felfedeztünk egy békebeli cukrászdát. Amint megláttam, olyan érzésem támadt, mintha a nyolcvanas években járnánk. A polcokon házi sütemények álltak, az üveg mögül habos torták kacsintgattak ránk, a pult tetején pedig régimódi műanyag, gombos fedő alatt vagy öt – hat féle pogácsa sorakozott. Csak nyeldekelni tudtam, Ká pedig szabályosan lebénult egy tál csokoládés Isler előtt.
– Kedveskéim, ma hajnalban sütöttem, házi baracklekvár van benne. Kóstolják meg! – szólalt meg egy kedves hang a pult irányából. Idős, fehérhajú, szelíd arcú nagymama mosolygott felénk olyan őszinte kedvességgel, amilyennel ritkán találkozik az ember. (mert ugye itthon, a szmog fellegvárában minimum azt kívánják az eladók, hogy dögöljön meg a kedves vásárló).
Nem kellett kétszer mondania, Ká és én rávetődtünk és abban a pillanatban tudtuk, végünk. Nem lesz itt norbiápdét meg kilencven napos fogyókúra. De cukrászda, az lesz, bizony!
Miközben majszoltunk, a cukrász nagymama elmesélte, hogy nyitotta meg kilencszázötvenötben a kis boltját, és hogyan kelt ötven éven át hajnali négykor, hogy mindennel készen legyen. És elmesélt az életéről, a faluról és az emberekről. Közben lelkesen kínálta szebbnél szebb portékáit, amit Ká-val lelkesen el is fogadtunk. Juhtúrós pogácsát, káposztás hasét, sajtos lepényt kóstoltunk. (Persze vásároltunk is, hiszen nem vagyunk ingyenélők, és tényleg, eszméletlen jó volt minden.) A néni pedig megmutatta a sütőformáit, elmesélt néhány cukrász trükköt, és búcsúzóul lediktálta kedvenc tortareceptjét, amit úgy hiszem hamarosan meg is csinálok.

Szilvalekváros almatorta
Hozzávalók: 1,5 csésze liszt, 15 dkg vaj, tojásfehérje, 1 kg alma, 0,5 csésze cukor, 3 evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál szegfűszeg, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj
Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk a felolvasztott vajjal. (adhatunk hozzá egy kis meleg vizet). Kinyújtjuk, a felével kibélelünk egy kivajazott tortaformát. Az almát megpucoljuk, felszeleteljük, összekeverjük a szilvalekvárral, a szegfűszeggel a fahéjjal és a cukorral, és mindent a tésztára kenünk.. Befedjük a maradék tésztával, a széleket összenyomkodjuk, villával megszurkáljuk (hogy a forró gőz ki tudjon jönni), a maradék tésztadarabokkal díszítjük (mondjuk csillag-, virág vagy szívmintákat szúrunk ki), megkenjük tojásfehérjével és megsütjük. (állítólag nem fog „úszni” a tészta, ha az aljára zsemlemorzsát és/vagy darált diót szórok)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

BabiKanadából
Igen, a waxed paper az zsírpapír (wax =viasz).
Morzsálós Mirza
Szia Babi, megnéztem az almáspitét, valóban nagyon szép! És jó, hogy ilyen sok a fotó. Mi az a waxed paper? Zsírpapír? Sütőpapír? Milyen papír? A recept ígéretesnek tűnik, kipróbálom, köszönöm szépen! A honlapodat is megnéztem, nagyon szép a cseresznyés háttér és a receptes kis képek is. Ilyeneket szoktam ám kivarrni... :o)) Köszönöm szépen a hozzászólásaidat és várom az ötleteidet is. A fórumra is benézhetnél, tele van jobbnál-jobb receptekkel, a Lányok nagyon tudnak. :o) És nagyon jó fejek, igazán! Sok szeretettel: Mirza (Morzsálós)
Babi Kanadából
Nahát! Egy igazi amerikai "apple pie"! :))) Itt képekben végig lehet nézni, hogyan készül: http://www.welton.net/nana/howto/crust/crust1.html Lapozáshoz a jobb alsó sarokban lévő NEXT gombra kell kattintani. A kész sütemény képén viszont lehet látni, hogy a tésztája sokkal porlósabb, mint a cukis nénié nálatok. Ez azért van, mert nem vaj a legjobb hozzá, hanem olaj. Két csésze liszthez (amibe bele kell keverni egy fél kávéskanál sót) fél csésze olaj kell, az olaj tetejére még rá kell önteni negyed csésze nagyon hideg tejet, s akkor azt kavarás nélkül egyszerre kell a liszthez önteni. Most jön a legfontosabb rész: nem szabad gyúrni, csak összekavarni épp míg összáll! Akkor két részbe választani, s külön, két-két zsírpapir közt kinyujtani. Különben a honlapod már régen az ajánlott címek között szerepel az én főzőcskéző oldalamon: http://www.angelfire.com/ne/OtthonIskola/receptek.html

Magazin