Az elmúlt hetekben keményen dolgozunk, mivel úgy határoztunk, leendő otthonunk minden egyes szegletét magunk újítjuk fel. Persze a felénél sem tartunk még, és esténként a fáradságtól kidőlünk, mint a liszteszsák, de boldogok vagyunk, és ez a lényeg, nem?
Nemrégiben felfedeztünk egy békebeli cukrászdát. Amint megláttam, olyan érzésem támadt, mintha a nyolcvanas években járnánk. A polcokon házi sütemények álltak, az üveg mögül habos torták kacsintgattak ránk, a pult tetején pedig régimódi műanyag, gombos fedő alatt vagy öt – hat féle pogácsa sorakozott. Csak nyeldekelni tudtam, Ká pedig szabályosan lebénult egy tál csokoládés Isler előtt.
– Kedveskéim, ma hajnalban sütöttem, házi baracklekvár van benne. Kóstolják meg! – szólalt meg egy kedves hang a pult irányából. Idős, fehérhajú, szelíd arcú nagymama mosolygott felénk olyan őszinte kedvességgel, amilyennel ritkán találkozik az ember. (mert ugye itthon, a szmog fellegvárában minimum azt kívánják az eladók, hogy dögöljön meg a kedves vásárló).
Nem kellett kétszer mondania, Ká és én rávetődtünk és abban a pillanatban tudtuk, végünk. Nem lesz itt norbiápdét meg kilencven napos fogyókúra. De cukrászda, az lesz, bizony!
Miközben majszoltunk, a cukrász nagymama elmesélte, hogy nyitotta meg kilencszázötvenötben a kis boltját, és hogyan kelt ötven éven át hajnali négykor, hogy mindennel készen legyen. És elmesélt az életéről, a faluról és az emberekről. Közben lelkesen kínálta szebbnél szebb portékáit, amit Ká-val lelkesen el is fogadtunk. Juhtúrós pogácsát, káposztás hasét, sajtos lepényt kóstoltunk. (Persze vásároltunk is, hiszen nem vagyunk ingyenélők, és tényleg, eszméletlen jó volt minden.) A néni pedig megmutatta a sütőformáit, elmesélt néhány cukrász trükköt, és búcsúzóul lediktálta kedvenc tortareceptjét, amit úgy hiszem hamarosan meg is csinálok.
Szilvalekváros almatorta
Hozzávalók: 1,5 csésze liszt, 15 dkg vaj, tojásfehérje, 1 kg alma, 0,5 csésze cukor, 3 evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál szegfűszeg, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj
Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk a felolvasztott vajjal. (adhatunk hozzá egy kis meleg vizet). Kinyújtjuk, a felével kibélelünk egy kivajazott tortaformát. Az almát megpucoljuk, felszeleteljük, összekeverjük a szilvalekvárral, a szegfűszeggel a fahéjjal és a cukorral, és mindent a tésztára kenünk.. Befedjük a maradék tésztával, a széleket összenyomkodjuk, villával megszurkáljuk (hogy a forró gőz ki tudjon jönni), a maradék tésztadarabokkal díszítjük (mondjuk csillag-, virág vagy szívmintákat szúrunk ki), megkenjük tojásfehérjével és megsütjük. (állítólag nem fog „úszni” a tészta, ha az aljára zsemlemorzsát és/vagy darált diót szórok)