Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2005. május 16. Curry növény márpedig létezik!

A kollégáim azt hitték, hogy megőrültem, amikor elmeséltem nekik, hogy a hétvégén curryt ültettem. Győzködtek, hogy biztosan összekeverem valamivel, de nem, nem, és nem! Hazafelé csakazértis bementem a sarki zöldségesünkhöz, és vettem egy cserepes curryt.

Reggel aztán diadalittas kifejezéssel az arcomon vittem (mit vittem, lobogtattam!) zölden pompázó, levendulához hasonló currymet az irodába. A többiek gyanakodva szasszeroltak rám és a növényre, majd meghökkenten körüljárták az új jövevényt, mintha csak valami ufó lett volna. Megszagolták, megdörzsölték a leveleit, megvilágították, majd lefényképezték. Hmm... bizony, bizony...curry - illata volt. Vagy mégsem? 

Lázas nyomozás kezdődött, mindenki hozzászólt valamit a témához, míg végül a következőre jutottunk: a curry egy indiai (egyesek szerint brit) fűszerkeverék, amelyben többek között található kömény, kurkuma (ettől a jellegzetes szín), sáfrány, feketebors, koriander és még egy csomó más fűszer. A portugál felfedező, Vasco de Gama az ezerötszázas években kezdett el kereskedni vele, így szerencsére megismerte az egész világ, és azóta is mindenki előszeretettel használja a rendkívül kellemes aromájú, sárga fűszerkeveréket. No de akkor mi is ez a növény???

"Enyhe curry-ízt adó leveles ágait tegyük levesbe, párolt zöldséghez és rizsételekhez" - olvastuk a csomagoláson. Minőség: I. osztály, ISO - szám és egyebek. Felhívtuk a termesztőket, és megkérdeztük, mit rejt a fedőfólia ilyen név alatt.
- Curry növényt - hangzott a biológusokat is megszégyenítő válasz.
- De milyen fajta növény? Mert a curry egy fűszerkeverék...
- Khmm... ööö... várjanak, kapcsolok valakit - passzoltak tovább minket.
Aztán kapcsoltak jobbra, kapcsoltak balra, válasz meg sehol.

Végül ismét csak a világháló segített: "Helichrysum italicum" - olvastam a bűvös latin szavakat. "Örökzöld, ezüstös levelű, erős, aromás illatú növény. A levelekből kivont olaját használják asztma, krónikus hörghurut, fejfájás, migrén ellen valamint izomfájdalomra és sebes felületekre..."

Nnna, szóval a kollégáim tudnak valamit. Történetesen azt, hogy a boltokban kapható, fűszernövényként árult "curry növény" garantáltan létezik, ám nem alkalmas arra a célra (nevezetesen főzésre), amire megvettük. Marad tehát a jól bevált, évszázadok óta használt curry - fűszerkeverék!

 

 

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss