Gyümölcs-zöldség program
Tarts húsmentes napot, és fogyassz csak friss zöldségeket, gyümölcsöket, valamint tejtermékeket!
1. nap
Reggeli
Almás joghurt
Keverj 1 kis pohár zsírszegény natúr joghurthoz 1 db lereszelt almát. 1-2 csepp mézzel, valamint 1 csipet őrölt fahéjjal ízesítheted.
Ebéd
Spárgás-zöldbabos egytálétel
Egy teflonedényben forrósíts fel 1 ek olívaolajat, dobj rá 2 db apróra vágott újburgonyát, sózd meg, és közepes lángon pár perc alatt párold puhára. A végefelé adj hozzá 1 ek apróra vágott petrezselyemzöldet. Sós vízben párolj meg 1 marék zöldbabot. Keverd össze a burgonyával, majd kanalazz rá reszelt parmezánnal, borssal és apróra vágott bazsalikommal ízesített kefirt.
Vacsora
Vegyes saláta
Moss meg 1 nagy marék salátamixet, csepegtesd le, tépkedd falatnyi darabokra, majd keverd össze 1 db cikkekre vágott paradicsommal, 1 db reszelt sárgarépával, 1/2 fej felaprított lila hagymával és néhány szelet kígyóuborkával. Csepegtess rá 1 ek olívaolajat és 1/2 ek balzsamecetet, ízesítsd frissen őrölt borssal. A végén morzsolj rá 1 ek-nyi kecskesajtot.
Nassolnivaló: 200 ml paradicsomlé, szárzeller
2. nap
Reggeli
Uborkás kenyér
Kenj meg light margarinnal 2 szelet Graham-kenyeret, és fedd be vékonyra szeletelt kígyóuborkával. Fektess rá 2 szelet light sajtot, végül enyhén borsozd meg.
Ebéd
Paradicsomos-paprikás „főzelék”
Csíkozz fel 1-1 db kisebb piros és sárga paprikát. Vágj apróra 2 szál újhagymát és 1 gerezd fokhagymát, és a paprikákkal együtt dinszteld meg 2 ek felforrósított olívaolajon. Adj hozzá a levével együtt 1/2 doboz (kb. 200 g) hámozott-darabolt konzervparadicsomot is, ízesítsd sóval, borssal és szárított bazsalikommal, fedd le, majd közepes lángon főzd 10 percig. Tálaláskor vagdoss bele 2-3 db light mozzarellagolyót.
Vacsora
Tojásos szendvics
Vékonyan kenj meg light margarinnal 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret. Enyhén borsozd meg, majd fedd be felkarikázott főtt tojással. Fogyassz el mellé 1 db paradicsomot.
Nassolnivaló: 1 db őszibarack, 1 db nyers sárgarépa
Teljes kiőrlésű program
Ezen a két napon a teljes kiőrlésű termékeké a főszerep, legyen szó akár müzliről, akár pékárukról vagy tésztáról. A bennük lévő rostanyagok kedvező hatást gyakorolnak az emésztésre.
1. nap
Reggeli
Müzli gyümölccsel
Keverj össze 1-1 ek zab- és rozspelyhet, majd főzd fel 100-200 ml, pár csepp mézzel édesített, zsírszegény tejjel. Vágd kis darabokra a kedvenc gyümölcsöd (pl. barack, alma), és ezzel fogyaszd a müzlit.
Ebéd
Currys rizs csirkefalatokkal
Főzz meg 50 g barna rizst sóval és némi curryporral ízesített vízben. Moss és tisztíts meg 100 g csirkemellfilét, majd vágd kis darabokra. Sózd, borsozd meg, és hirtelen pirítsd meg 1 ek olívaolajon. Adj hozzá ízlés szerinti zöldségeket (pl. brokkoli, bébikukorica és -répa, zöldborsó), öntsd fel egy kevés húslevesalaplével, majd lefedve párold puhára. A rizst keverd össze friss petrezselyemzölddel, és tálald a zöldséges csirkefalatkákkal.
Vacsora
Sonkás-túrókrémes szendvics
Dolgozz össze 1 kk zsírszegény tejföllel 1 ek túrót. Kenj meg vele 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, és fektess rá 1 szelet pulykamellsonkát. Fogyassz el mellé 1 db paradicsomot és néhány szelet kígyóuborkát.
Nassolnivalók: 2-3 db korpás keksz
2. nap
Reggeli
Zöldséges-diós zsömle
Vágj félbe 1 db teljes kiőrlésű zsemlét, és az egyik oldalát kend meg zöld fűszeres krémsajttal. Szórd meg 1-2 db apróra vágott dióbéllel, majd fektess rá 1 db fejessaláta-levelet, valamint néhány csík kaliforniai paprikát. Végül borítsd rá a másik felét.
Ebéd
Paradicsomos tészta
Főzz ki sós vízben 50 g teljes kiőrlésű tésztát. Egy kevés olajon dinsztelj meg 1/2 fej apróra vágott vöröshagymát, kevergetve piríts rajta fehéredésig 50 g darált húst, majd öntsd fel 200 g hámozott-darabolt konzervparadicsommal (a levét is add hozzá), és keverj hozzá 1 ek paradicsompürét. Fűszerezd sóval, borssal, csiliporral, szárított bazsalikommal, és lefedve párold, amíg a hús meg nem puhul. A tésztát tálald a raguval, és szórd meg reszelt pizzamozzarellával.
Vacsora
Rizssaláta
Keverj össze 5-6 ek főtt barna rizst 1 db apróra vágott, majd olívaolajon megpirított baromfivirslivel, 1-1 ek apróra vágott petrezselyemzölddel és snidlinggel, némi zöldpaprikával és paradicsommal. A végén szórd meg egy kevés reszelt parmezánnal.