Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

16 tipp a tökéletes sajttortához

Elkészítheted ünnepi alkalmakra vagy egyszerűen csak kávé, tea mellé – egy isteni sajttortával mindenkor sikert arathatsz. Nyáron a zselatinos a nyerő, télen inkább a sült változatra fókuszálunk.

1. Turbózd fel a kekszalapot!

Késes aprítógépben őrölj morzsalékosra pl. diós, mandulás vagy mogyorós kekszet. Ha szeretsz kísérletezni, keverj a morzsához ízben passzoló fűszereket vagy reszelt citrushéjat.

2. Használj teljes értékű alapanyagokat

Dolgozz zsíros túróval, krémsajttal, tejszínnel vagy tejföllel, ha nem akarod, hogy fűrészporra emlékeztessen a sütid. (Más a helyzet, ha az eredeti recept kifejezetten valamilyen csökkentett zsírtartalmú hozzávalót ír elő.)

3. Csak simán!

Felhasználás előtt a krémsajtot pihentesd szobahőmérsékleten kb. 30 percig, hogy lágyabb legyen. Keverd teljesen simára, mielőtt beledolgozod a tojást.

4. Érzéssel keverj!

Az összes tojást egyszerre add a masszához, és robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton oszlasd el benne. Időnként emeld ki a keverőpálcát, és spatulával kapard le a tál oldalára tapadt masszát. A továbbiakban is lassan keverj, mert ha túl sok levegőt juttatsz a masszába, akkor a tészta sütés közben felfúvódik, majd a hűléskor távozó légbuborékoktól megrepedezik.

5. Kend ki a tortaformát!

Megelőzheted az oldalsó repedéseket a tortán, ha a formának nemcsak az alját, hanem az oldalát is gondosan kikened vajjal. Így a megsült tészta könnyebben elválik a karimától.

6. Melegítsd elő a sütőt!

Told a sínt középre, hogy alul-felül egyenletesen süljön a torta, és állítsd be a receptben megadott hőmérsékletet. Ha nincs erre vonatkozó adat, akkor a sütő ne legyen túl forró (max. 180 fok).

7. Kényeztesd a tortádat vízfürdővel!

Kapcsos tortaforma esetén ellenőrizd, hogy tökéletesen záródik-e. Elejét veheted a szivárgásnak, ha a formát alufóliába csomagolod. A megtöltött formát helyezd tepsibe, és önts köré meleg vizet hüvelyknyi magasságban.

8. Ne nyitogasd a sütőajtót!

Az első 30 percben semmi esetre se nyisd ki a sütőt, és később is lehetőleg csak az ajtó üvegén át szemléld meg a tortát. Máskülönben a nyitogatástól repedések keletkeznek rajta.

9. Ne végezz tűpróbát!

Állíts be egy konyhai visszaszámláló órát a recept által ajánlott minimális sütési időre, és csak a jelzés után vedd közelről is szemügyre a tortát. Ne szúrj bele fogvájót vagy hústűt, mert megreped! Akkor tekinthető késznek, ha körben a széle kissé megemelkedett, a teteje pedig középen remeg egy kb. 2,5 cm átmérőjű körben, amikor a tortakarimát megkocogtatod egy kanállal. (Ezután a hő a belsejében még tovább dolgozik.)

SAJTTORTA, AMIT AZONNAL EL AKARSZ KÉSZÍTENI - VIDEÓ! >>> 

10. Így lazítsd meg!

A sütőből kivett formát helyezd rácsra, és hagyd hűlni 10 percet. Ezután óvatosan válaszd el a tortát a karimától asztali kés vagy kis spatula segítségével, de még ne vedd ki a formából. Huzatmentes helyen hagyd hűlni további 1 órát.

11. Így hűtsd ki helyesen!

A teljesen kihűlt és megszilárdult tortát a formában takard le alufóliával vagy folpakkal, majd tedd a hűtőbe éjszakára. (Ha a torta még langyos, akkor a takarásra kicsapódó nedvesség lecsurog a forma aljára és eláztatja az alapot.)

12. Így szedd le a tortakarimát!

Másnap vedd ki a tortát a hűtőből. Ezután csatold ki a karimát, majd függőlegesen tartva, óvatosan emeld le a tortáról.

13. Így szeleteld morzsálódás nélkül!

Márts nagyon forró vízbe egy hosszú és vékony pengéjű kést, majd töröld szárazra, mielőtt belevágnál a hideg tortába. A pengét minden vágás után fel kell melegíteni, illetve meg kell törölni. Kevesebb vesződséggel jár, ha fogselymet használsz a precíz szeleteléshez.

14. A türelem finomabb ízt terem

A hideg szeleteket tálalás előtt szobahőmérsékleten pihentesd 15-30 percig. Így tökéletesen kibontakozik a torta íze.

15. Ne bánkódj, ha megrepedt!

Ez pusztán esztétikai hiba, mit sem ront a torta minőségén. A repedést könnyen álcázhatod pl. gyümölccsel, krémmel vagy a kedvenc lekvároddal.

16. Csak semmi stressz!

Vendégség vagy ünnep előtt süsd meg előre a sajttortát. Letakarva 3 napig tárolhatod a hűtőben, egészben vagy szeletenként lefagyasztva pedig 2 hónapig is eláll. Fogyasztás előtt a normál hűtőtérben hagyd kiolvadni.

Kókuszos fehér csokis sajttorta

16 szelethez keverj össze 1,5 bögre (2,5 dl-s bögre) finomra morzsolt Graham-kekszet 6 ek olvasztott vajjal, és nyomkodd egy kb. 22 cm-es, dupla réteg alufóliába csomagolt sütőforma aljára.

Nagy tálban keverj simára kb 23 dkg krémsajtot 1 bögre cukorral. Adj hozzá 1,5 bögre olvasztott és lehűtött fehér csokit, 3/4 bögre kókusztejet, valamint 2 tk kókuszaromát és 1 tk vaníliaaromát. Robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton oszlass el a masszában 4 db tojást, majd forgass hozzá 1/2 bögre pirított kókuszpelyhet, és töltsd a kekszalapra.

Állítsd a formát tepsibe, önts köré forró vizet kb. 2,5 cm magasan, és süsd a tortát 165 fokon 60-70 percig, vagy amíg a teteje már nem fénylik és középen még remeg egy picit. A formában rácsra téve pihentesd 10 percig, majd válaszd el a forma oldalától, és távolítsd el a fóliát. További 1 óra hűtés után tedd a tortát a hűtőbe éjszakára. Tálald kókuszpehellyel megszórva.

Ezek is érdekelhetnek

Friss