1. Turbózd fel a kekszalapot!
Késes aprítógépben őrölj morzsalékosra pl. diós, mandulás vagy mogyorós kekszet. Ha szeretsz kísérletezni, keverj a morzsához ízben passzoló fűszereket vagy reszelt citrushéjat.
2. Használj teljes értékű alapanyagokat
Dolgozz zsíros túróval, krémsajttal, tejszínnel vagy tejföllel, ha nem akarod, hogy fűrészporra emlékeztessen a sütid. (Más a helyzet, ha az eredeti recept kifejezetten valamilyen csökkentett zsírtartalmú hozzávalót ír elő.)
3. Csak simán!
Felhasználás előtt a krémsajtot pihentesd szobahőmérsékleten kb. 30 percig, hogy lágyabb legyen. Keverd teljesen simára, mielőtt beledolgozod a tojást.
4. Érzéssel keverj!
Az összes tojást egyszerre add a masszához, és robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton oszlasd el benne. Időnként emeld ki a keverőpálcát, és spatulával kapard le a tál oldalára tapadt masszát. A továbbiakban is lassan keverj, mert ha túl sok levegőt juttatsz a masszába, akkor a tészta sütés közben felfúvódik, majd a hűléskor távozó légbuborékoktól megrepedezik.
5. Kend ki a tortaformát!
Megelőzheted az oldalsó repedéseket a tortán, ha a formának nemcsak az alját, hanem az oldalát is gondosan kikened vajjal. Így a megsült tészta könnyebben elválik a karimától.
6. Melegítsd elő a sütőt!
Told a sínt középre, hogy alul-felül egyenletesen süljön a torta, és állítsd be a receptben megadott hőmérsékletet. Ha nincs erre vonatkozó adat, akkor a sütő ne legyen túl forró (max. 180 fok).
7. Kényeztesd a tortádat vízfürdővel!
Kapcsos tortaforma esetén ellenőrizd, hogy tökéletesen záródik-e. Elejét veheted a szivárgásnak, ha a formát alufóliába csomagolod. A megtöltött formát helyezd tepsibe, és önts köré meleg vizet hüvelyknyi magasságban.
8. Ne nyitogasd a sütőajtót!
Az első 30 percben semmi esetre se nyisd ki a sütőt, és később is lehetőleg csak az ajtó üvegén át szemléld meg a tortát. Máskülönben a nyitogatástól repedések keletkeznek rajta.
9. Ne végezz tűpróbát!
Állíts be egy konyhai visszaszámláló órát a recept által ajánlott minimális sütési időre, és csak a jelzés után vedd közelről is szemügyre a tortát. Ne szúrj bele fogvájót vagy hústűt, mert megreped! Akkor tekinthető késznek, ha körben a széle kissé megemelkedett, a teteje pedig középen remeg egy kb. 2,5 cm átmérőjű körben, amikor a tortakarimát megkocogtatod egy kanállal. (Ezután a hő a belsejében még tovább dolgozik.)
SAJTTORTA, AMIT AZONNAL EL AKARSZ KÉSZÍTENI - VIDEÓ! >>>
10. Így lazítsd meg!
A sütőből kivett formát helyezd rácsra, és hagyd hűlni 10 percet. Ezután óvatosan válaszd el a tortát a karimától asztali kés vagy kis spatula segítségével, de még ne vedd ki a formából. Huzatmentes helyen hagyd hűlni további 1 órát.
11. Így hűtsd ki helyesen!
A teljesen kihűlt és megszilárdult tortát a formában takard le alufóliával vagy folpakkal, majd tedd a hűtőbe éjszakára. (Ha a torta még langyos, akkor a takarásra kicsapódó nedvesség lecsurog a forma aljára és eláztatja az alapot.)
12. Így szedd le a tortakarimát!
Másnap vedd ki a tortát a hűtőből. Ezután csatold ki a karimát, majd függőlegesen tartva, óvatosan emeld le a tortáról.
13. Így szeleteld morzsálódás nélkül!
Márts nagyon forró vízbe egy hosszú és vékony pengéjű kést, majd töröld szárazra, mielőtt belevágnál a hideg tortába. A pengét minden vágás után fel kell melegíteni, illetve meg kell törölni. Kevesebb vesződséggel jár, ha fogselymet használsz a precíz szeleteléshez.
14. A türelem finomabb ízt terem
A hideg szeleteket tálalás előtt szobahőmérsékleten pihentesd 15-30 percig. Így tökéletesen kibontakozik a torta íze.
15. Ne bánkódj, ha megrepedt!
Ez pusztán esztétikai hiba, mit sem ront a torta minőségén. A repedést könnyen álcázhatod pl. gyümölccsel, krémmel vagy a kedvenc lekvároddal.
16. Csak semmi stressz!
Vendégség vagy ünnep előtt süsd meg előre a sajttortát. Letakarva 3 napig tárolhatod a hűtőben, egészben vagy szeletenként lefagyasztva pedig 2 hónapig is eláll. Fogyasztás előtt a normál hűtőtérben hagyd kiolvadni.
Kókuszos fehér csokis sajttorta
16 szelethez keverj össze 1,5 bögre (2,5 dl-s bögre) finomra morzsolt Graham-kekszet 6 ek olvasztott vajjal, és nyomkodd egy kb. 22 cm-es, dupla réteg alufóliába csomagolt sütőforma aljára.
Nagy tálban keverj simára kb 23 dkg krémsajtot 1 bögre cukorral. Adj hozzá 1,5 bögre olvasztott és lehűtött fehér csokit, 3/4 bögre kókusztejet, valamint 2 tk kókuszaromát és 1 tk vaníliaaromát. Robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton oszlass el a masszában 4 db tojást, majd forgass hozzá 1/2 bögre pirított kókuszpelyhet, és töltsd a kekszalapra.
Állítsd a formát tepsibe, önts köré forró vizet kb. 2,5 cm magasan, és süsd a tortát 165 fokon 60-70 percig, vagy amíg a teteje már nem fénylik és középen még remeg egy picit. A formában rácsra téve pihentesd 10 percig, majd válaszd el a forma oldalától, és távolítsd el a fóliát. További 1 óra hűtés után tedd a tortát a hűtőbe éjszakára. Tálald kókuszpehellyel megszórva.