Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

15 zsírban gazdag étel, ami szuperegészséges - 2. rész

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát! Hogy melyek ezek, milyen élelmiszerekben van ezekből a legtöbb, megtudhatod sorozatunk második részéből.

A telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak - vagy zsírsavaknak - számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük. Nézzük sorban, melyek ezek a "jó zsírokban" gazdag élelmiszerek - az első részben a telítetlen zsírokat taglaltuk - most következzenek a többszörösen öszetett telítetlen zsírsavak!

A többszörösen összetett telítetlen zsírsavak

Szuperegészséges zsírok csakúgy, mint az egyszeresen telített testvéreik. Felelősek a normális testi működésért, és mivel mi magunk nem tudjuk előállítani, ajánlatos minél többet és minél gyakrabban foigyasztani belőlük.

Szójabab

A szója egyedülállóan nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és esszenciális zsírokat. Sok élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben, és, ha nem is ajánlatos túl sokat fogyasztani belőle, azért a napi étkezéseinknél érdemes gondolni rá, és valamilyen fomában - tofuként, vagy éppen babcsíraként, ahogy a legegészségesebb - számolni vele, ha az étkezésre kerül a sor.

MOST AKKOR EGÉSZSÉGES VAGY ÁRTALMAS A SZÓJA? ÍME A DIETETIKUSOK VÉLEMÉNYE! >>> 


Magvak

A magok, mint például a tökmag, a chiamag vagy a kendermag, tele vannak omega-3 zsírsavval, és valóságos tápanyagraktárak. Igyekezzünk minél többet és többször enni ezekből: salátába keverve, pudingnak elkészítve, péksüteményekbe sütve, vagy, csak úgy, magában ropogtatva.

A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB MAG A VILÁGON >>> 


Lenmag 

Egy csésze lenmag 46 gramm zsírt tartalmaz - ami nem kevés, de az utolsó molekuláig jótékony hatású! Mindössze 1-2 evőkanállal kell elfogyasztani belőle ahhoz, hogy a kifejtse jótékony hatását: csökkenti a csontritkulás, a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásáának kockázatát.

A 7 LEGEGÉSZSÉGESEBB GYÜMÖLCS A VILÁGON >>>  


Olivaolaj

Az olívaolajat a legegészségesebb növényi zsírként tartjuk számon, számos jótékony egészségügyi hatása ismert: növeli a vér szerotonin szintjén, ami összefüggésbe hozható a jóllakottság érzékelésével segít a csontritkulás, vagy akár az agylágyulás elleni küzdelemben. Az extra szűz változatot hagyjuk meg a salátáknak, a nyers és a párolt zöldségeknek, sütéshez és főzéshez használjuk a szűz vagy a light fajtákat.  

A 8 LEGEGÉSZSÉGESEBB ZSIRADÉK A VILÁGON >> >


Tojás

A tojást nem véltetlenül titulálják az anyatej utáni második legtökéletesebb élelmiszernek: szervezetünk mind 100%-át hasznosítja - a benne lévő 5 grammnyi zsírral egyetemben, ami fel-fele arányban egyszeresen és többszörösen összetett telítetlen zsírsav. 

A 3 LEGEGÉSZSÉGESEBB HÜVELYES A VILÁGON >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss