Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

15 élelmiszer, amit nyugodt szívvel tehetsz a fagyasztóba!

Ne csak pizzát, zöldséget, halrudacskát és jégkrémet tárolj a mélyhűtődben! A legközelebbi mélyhűtőtakarítás után olyan főzési hozzávalóknak, illetve ételeknek és italoknak is helyet szoríthatsz, amelyekre eddig talán nem gondoltál vagy amelyeket korábban automatikusan a normál hűtőbe tettél.

1. olajos magvak

A dióban, mandulában, mogyoróban található növényi olajok a mínuszokban megszilárdulnak, ezáltal a magvak nem ráncosodnak, illetve avasodnak meg. Bátran vásárolj nagyobb tételt, hogy mindig legyen otthon pl. diód. Nemcsak sütéshez-főzéshez használhatod, hanem az egészséged megőrzése érdekében is rendszeresen csemegézhetsz belőle, mert jót tesz a szívnek és a keringésnek, gazdag fehérjében, ballasztanyagokban és telítetlen zsírsavakban. Tisztítva vagy darálva porciózd mélyhűtőtasakokba, és fagyaszd le.

2. Főtt rizs

Veled is előfordult már, hogy soknak bizonyult a köret, amit főztél? Nem csoda, hiszen a rizs sok szénhidrátot tartalmaz, így gyorsan és tartósan eltelít. A maradékot csomagold el légmentesen zárható ételes dobozba – és irány a fagyasztó! Fogyasztás előtt lassan olvaszd ki a hűtőben, majd tedd át serpenyőbe vagy tűzálló tálba, önts alá egy kevés kókusztejet vagy vizet, és melegítsd fel. Berakhatod a mikróba is. Ne főzd túl, mert szétmállik és ragacsos lesz!

3. Reszelt sajt

Számos ételhez szükség van reszelt sajtra, és gyakran túlbecsüljük a szükséges mennyiséget, vagy túl sok marad a bolti tasakosból, ami visszazárható csomagolásban sem tartható el hosszabb ideig a hűtőben. Ilyen esetekben is a fagyasztás jelenti a takarékos megoldást. A maradékot kis adagokban töltsd mélyhűtőzacskókba, és lezárás előtt préseld ki belőlük a levegőt. A fagyasztott reszelt sajtot szükség esetén bármikor előkaphatod, és azonnal pizzára, csőben sült ételekre, meleg szendvicsre vagy akár tojásrántottára szórhatod.

4. Avokádó

Nem hiszed, hogy ez is lefagyasztható? Próbáld ki, ha maradt egy fél avokádód! Hámozd meg, szedd ki a magját, csepegtesd meg a húsát citromlével, és lezárt mélyhűtőtasakban helyezd el a fagyasztórekeszben. A feszességéből veszíteni fog, de ez mit sem változtat az ízén. Guacamoléhoz kíméletesen olvaszd fel a hűtőben vagy szobahőmérsékleten, smoothie-hoz rögtön a turmixgépbe dobhatod, ha feldarabolva fagyasztottad le.
Avokádós receptek >>> 
Guacamole receptek >>> 

5. Túlérett banán

Gyakran addig tartogatjuk a gyümölcsöskosárban a zölden hazavitt banánt, amíg barnulni kezd a héja. Vannak, akik az ilyen túlérett példányokat kihajítják a szemetesbe, pedig sokkal jobb helyük van a fagyasztóban. A reggeli müzli felturbózásához és banánfagyihoz feldarabolva, míg banánkenyérhez, smoothie-hoz és tejes turmixhoz pépesítve fagyaszd le a déligyümölcsöt. A még nem túl puha, de érett darabokat hámozás után egészben fagyaszd le sült banánhoz.

6. Burgonyachips

A feltépett zacskó alján maradó burgonyaszirmok gyorsan elveszítik ropogósságukat, és rendszerint rövid úton a kukában landolnak. Zárd le a csomagot zacskózáró klipsszel vagy műanyag ruhacsipesszel, és tedd be a fagyasztóba. Szobahőmérsékleten a chips néhány perc alatt kienged, és olyan lesz, akár a friss.

7. Bor és pezsgő

Mentsd meg az esti borozás után a palack alján maradt néhány kortyot, és fagyaszd le jégkockatartóban! Főzéskor a vöröset kockánként pörköltekbe dobhatod, a fehéret boros mártásokhoz adhatod, jégkocka helyett mindkettőt bólékba, koktélokba, sangriába teheted, sőt azonos fajta bor hűtésére is használhatod anélkül, hogy felvizeznéd az italt. A lefagyasztott maradék pezsgővel narancslét is megbolondíthatsz.

8. Nyers bacon

Szeleteld vékonyra, majd a szeleteket sütőpapírral elválasztva csomagold el ételes dobozba vagy zárható mélyhűtőtasakba. Mindig csak annyi fagyasztott bacont vegyél elő, amennyire éppen szükséged van. Szobahőmérsékleten gyorsan kienged.

9. Vaj

Séfek, pékek és cukrászok régóta titkos fegyverként kezelik a fagyasztott vajat. Sokféle ételbe, mártásba, tésztába belereszelik, és többek között pástétomokhoz is használják. Bespájzoltál akciós vajból? Fagyaszd le az eredeti csomagolásban hagyott tömböket légmentesen zárható nejlonzacskóba csomagolva, illetve tárold a mélyhűtőben.

10. Friss fűszernövények

Ne várd meg, hogy az élelmiszerboltban vásárolt cserepes fűszernövény átültetés híján kiszenvedjen a konyhaablakban! Vágd le a hajtásait, öblítsd és szárítsd le konyharuhán vagy papírtörlőn, majd aprítsd finomra a lecsipkedett leveleket. Végül tömködd az aprítékot jégkockatartó rekeszeinek aljára, és önts rá vizet. A zöldfűszeres jégkockákkal leveseket, szószokat ízesíthetsz. Az egészben hagyott hajtásokat kis csokrokban, folpakba göngyölve célszerű lefagyasztani.

11. Süteménytészta

A nyers gyúrt és rétestésztákat nyugodtan lefagyaszthatod. Ezeket a frissekhez képest kb. 2 perccel tovább kell sütni. A krémes töltelékűek kivételével a legtöbb megsütött tészta (pl. csokis keksz, gyümölcskenyér, brownie, piskóta, bejgli, zserbó, linzer, pogácsa) jól elvan a mélyhűtőben és minőségromlás nélkül kiolvasztható, sőt még omlósabbá is válhat. Lekvárral, gyümölccsel készült tortát ne fagyassz le, mert felengedéskor eláztatja a tésztát.

12. Kenyér és péksütemény

Kenyeret, zsemlét, kiflit stb. csakis frisset fagyassz le. (A szikkadt vagy száraz a hidegtől sem fog megváltozni.) Cipónál, vekninél az a legegyszerűbb, ha nejlonzacskóba teszed, majd szobahőmérsékleten hagyod felengedni, nagyságtól függően 1-3 óra alatt. Vagy csomagold alufóliába, tedd be a 150 fokra előmelegített sütőbe 5-10 percre, és frissen sült kenyér illata fogja betölteni a konyhádat. A szeletelt toastkenyeret az eredeti csomagolásában teheted a jégre, majd felengedés nélkül bedobhatod a kenyérpirítóba.

13. Tojássárgája és -fehérje

Nyers tojást nem lehet egészben lefagyasztani, mert a mínuszoktól szétrepedne a héja. A sárgájákat és a fehérjéket egyenként jégkockatartó mélyedéseibe folyathatod. Többet is lefagyaszthatsz közös dobozban vagy mélyhűtőtasakban. Ezeket ne felejtsd el feliratozni, mert fagyasztás után nem lehet megállapítani, hogy pontosan mennyit tartalmaznak. A tojássárgáját felhasználás előtt fel kell engedni. A fehérjét közvetlenül is a serpenyőbe pottyanthatod, ha omlettet sütsz, de habnak ne fagyottan kezdd el felverni. Fagyasztott tojást ne egyél nyersen, csak hőkezelés után!

14. Hús- és zöldségleves-alaplé

Főzz többet a szükségesnél a vasárnapi húslevesből vagy egy finom hétköznapi zöldséglevesből, majd szűrd át a felesleget, és fagyaszd le jégkockatartóban. Így szükség esetén mindig kéznél lesz, és könnyen tudod adagolni.


15. Tejszínhab

Teríts le egy tálcát lehetőleg szilikon sütőpapírral, majd kis halmokban kanalazd vagy nyomd rá habzsákból a maradék friss tejszínhabot. A megfagyasztott halmokat szedd le a tálcáról és tedd dobozba vagy mélyhűtőzacskóba. Eggyel-eggyel megkoronázhatod a kávédat, forró csokoládédat. Meleg desszertek, sütemények tetején is felengednek, de hamar összeesnek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss