Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 hasznos tipp és trükk a karcsúságért

Nem kell időről időre sanyarú diétákra fognod magadat, ha a mindennapokban egészségesen élsz és tudatosan táplálkozol. Egészen egyszerű trükkökkel is rengeteg kalóriát spórolhatsz.
1. Mozgás!

Edzés nélkül is elégethetsz naponta 250 kalóriát, ha a lakásban vagy az irodában minél gyakrabban megmozgatod a lábadat, pl. fel-alá sétálgatva telefonálsz.

2. Párolj gőzben!

Ez a zsírmentes párolási eljárás kissé több időt igényel, de még több vitamint, ásványi anyagot és ízt megőriz az ételben, mint a hagyományos módszer. Ideális burgonyához, zöldséghez, halhoz. A korszerű tűzhelyek rendelkeznek gőzpároló funkcióval, de megteszi a fazékba helyezhető fémbetét vagy az ázsiai boltokban és a weben beszerezhető bambusz gőzölő is.

3. Ezekkel oltsd a szomjadat!

Egy kis doboz kóla vagy limonádé mintegy 200 kalóriát tartalmaz. Igyál inkább cukrozatlan házi jeges teát és tölts szódát, ásványvizet citrom-, narancs-, grépfrút- vagy lime-karikákra! A gyümölcsök íze még jobban érződik, ha szűrőkancsóból öntesz rájuk tisztított vizet.

4. Ízesíts zöldfűszerekkel!

Amibe csak lehet, tegyél frissen aprított zöldfűszereket, amelyek zsiradék hozzáadása nélkül is kibontakoztatják aromájukat. Hanyagold a sót és a kész fűszerkeverékeket!

5. Mértékkel kortyold a smoothie-kat!

Egészségbombaként hatnak, viszont nem elhanyagolható a kalória- és gyümölcscukor-tartalmuk. Sok pluszkalóriát viszel be, ha munkába menet és az irodában is folyton ezeket iszogatod. A zöld turmixok ugyanolyan sok értékes vitamint és tápanyagot tartalmaznak, mint a gyümölcsös smoothie-k, de kevésbé hizlalnak.

6. Ne sajnáld az időt alvásra!

Az alvás köztudottan karcsúsít, míg a túl kevés alvás meghosszabbítja a nappalodat, s így többször érzed szükségét, hogy nassolj valami finomat (ami rendszerint hizlal). Nemedtől és életkorodtól függően napi 7-9 órai alvással sokat tehetsz egészségedért és karcsúságodért.

7. Süss zsiradék nélkül!

Megtérülő befektetés, ha beszerzel egy tapadásmentes bevonattal ellátott, jó minőségű serpenyőt. Ezt elegendő ecsettel vékonyan kikenni vagy szóróflakonból finoman beolajozni, és máris sütheted benne a húst.

8. A kevés is sok lehet...

A csonthéjas magvak jótékony zsírokat tartalmaznak és feltöltenek energiával. Különösen egészséges a dió, a mogyoró, a mandula vagy a kesu- és a makadámia dió fogyasztása, ám ha mértéktelenül tömöd magadba ezeket a nasikat, ne csodálkozz, ha gömbölyödni kezdesz!

9. Nem minden karcsúsít, ami egészséges!

Az egészségesnek tartott nyersanyagok némelyike igencsak bővelkedik kalóriákban. A vércukorszint stabilan tartása szempontjából egészségesen telít és tartósan biztosítja a jóllakottság érzését a zabpehely, a burgonya, a bab, a narancs és az alma.

10. Fritőz helyett használj tepsit!

Krumplit nem csak bő olajban lehet sütni. Feldarabolva szórd egy nagy mélyhűtőtasakba, rázd össze némi (olíva)olajjal, és oszlasd el egyenletesen egy sütőpapírral leterített tepsiben. A sütőben elkészíthető gyorsfagyasztott szalmaburgonyához egyáltalán nem kell zsiradék.

11. Kerüld el a képernyő csapdáját!

A Massachusettsi Egyetem kutatása szerint 300 kalóriával többet veszünk magunkhoz, ha a számítógépet bámulva ebédelünk vagy a tévé előtt vacsorázunk. Ekkor ugyanis nem az evésre figyelünk, és észre sem vesszük, hogy mennyit belapátolunk.

12. Váltsd le a kapucsínót és a lattét!

A cukor, a tejszínhab, a teljes tej és a különféle ízesítő szirupok már-már desszertté változtatják a népszerű kávés italokat. Akár 600 kalóriát is spórolhatsz, ha sima presszókávét iszol helyettük.

13. Sűríts zsírmentesen zöldségpürével!

A klasszikus rántás vagy a tejszínes-tejfölös habarás helyett sűrítsd a leveseket és főzelékeket burgonya vagy más zöldségek püréjével!

További diétás tippeket itt találsz!>>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss