Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

12 zseniális trükk, amit érdemes eltanulnod a profi séfektől!

Néha elég egy-egy apró fortély ahhoz, hogy megkönnyítsd a mindennapokat a konyhában. Összegyűjtöttük párat a nagy séfek praktikáiból, amit érdemes bevetni az otthoni sütés-főzéskor.

1.

Sózd az ételt magasról, így egyenletesebben eloszlik, mintha közelről rászórnád egy hússzeletre. A sózást ne csak a főzés elejére, vagy a végére hagyd. Szórj egy kicsit a legtöbb lépésnél, így sokkal ízletesebb lesz az egész étel.

2.

Ahhoz, hogy még érdekesebb szerkezetet az ételnek, ne csak karikázz, hanem szeleteld az ételt átlósan. Így az egyik széle nagyon jól átsül, míg a másik puha lesz, de kevésbé ropogós. Érdekesebb lesz az étel mind ízhatásban, mind kinézetben.

3.  

A legjobb, ha a rizst főzés előtt alaposan megmosod, majd 1 bögrényi rizshez 1,5-2 bögre vizet öntesz. Főzés közben ne emeld le a fedőt még azután sem, ha a rizs megfőtt. Hagyd tíz percig állni, így a nedvesség és a visszamaradt víz szépen eloszlik az edényben. A rizs így sokkal finomabbá válik. 

4.

Tojásfőzés előtt a tojásokat tartsuk fél óráig szobahőmérsékleten, mert így feltöréskor nem reped meg a héjuk. A főzővízbe tett só is segít a repedés elkerülésében. 

5. 

A tojást mindig egyenes felületen törd meg, ne a tál szélén! Ha a tálat használod, a tojás héját benyomhatod, így az ételbe is kerülhet belőle. A fertőzésekről nem is beszélve… 

6. 

Ha a serpenyőbe kevés sót szórsz, akkor sütéskor nem spriccel, köpköd ki az olaj.

7. 

Beleesett egy apró tojáshéj a tálba? Mielőtt kanállal elkezdenéd a türelemjátékot, hogy kivedd az apró héjat, inkább vizezd be az ujjbegyedet és gyorsan kapd ki. Vizes ujjal könnyebb hozzád tapad a tojáshéj, mint szárazon!

8. 

Tegyél egy fakanalat a fazék tetejére és nem fut ki a leves, a főzővíz, az étel.

9. 

Könnyen le tudod szedni a fölösleges zsírt a leves vagy a mártás tetejéről, ha egy darab jégkockát dobsz bele. A jég vonzza a zsiradékot, így könnyen le tudod kanalazni a felszínről.

10. 

Fűszernövény aprításakor általában a zöld növény mind ráragad a késre. Ha azonban egy kevés sót teszel a vágódeszkára, akkor nem. Próbáld ki!

11. 

Ha a citromot 20 másodpercre beteszed a mikróba, akkor sokkal több citromlevet tudsz kifacsarni belőle.

12.

Az elsózott étel fél krumpli hozzáadásával korrigálható, mely amolyan só csapdaként magába szívja a fölösleges mennyiséget.

Ezek is érdekelhetnek

Friss