Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

12 zöld szuperétel a télre, hogy egészséges maradj

default user icon
MME
A szuperételnek nevezett élelmiszerek együttesen tartalmazzák a szervezeted kiegyensúlyozott működéséhez szükséges létfontosságú tápanyagokat. Nem csodaszerek, de természetes összetételüknél fogva kedvezően hatnak a közérzetedre és a szellemi frissességedre.

A téli időszakban különösen ajánlott a zöld salátafélék és leveles zöldségek fogyasztása, amelyek frissen és nyersen tele vannak könnyen emészthető proteinnel, enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Általában véve kiváló vértisztító hatásúak, felpörgetik az agy és az immunrendszer teljesítményét, tisztítják a vesét.

1. Rukkola: fitten tartja a memóriádat

Olaszországban régóta a legnépszerűbb salátafélék közé tartozik. Nálunk borsmustár néven a régi magyar konyha kedvelt zöldfűszere volt, az utóbbi években reformételek alkotóelemeként jött ismét divatba. Magas folsavtartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emlékezőképességre, a szívműködésre és a keringésre.

Diós aromája miatt sokféle salátába és tésztára, továbbá pestóba is illik.

2. Pak choi: véd az influenza ellen

A káposztafélék családjába tartozó pak choi (vagy bok-csoj), más néven bordás kel a kínai kel rokona. Közép-Kelet-Ázsiából származik, de nálunk is egyre több helyen kapható. Mustárolaj-tartalma révén csíraölő tulajdonságú. Enyhén csípős íze nyersen jól érvényesül salátákban.

Wokban és főzeléknek is elkészítheted, de csak rövid ideig hőkezeld, hogy roppanós maradjon.

3. Spenót: ellát ásványi anyagokkal

Magas C- és E-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalma felvértez az influenza, K-vitaminja pedig a csontritkulás ellen. Folsav- és vastartalma miatt különösen ajánlott gyerekek, kismamák, valamint vegetáriánusok számára. Serkenti az emésztést, szabályozza a vérnyomást. Rákellenes antioxidánsok (flavonoidok) is találhatók benne.

A zsenge bébispenótot nyersen salátába vagy smoothie-ba teheted.

4. Articsóka: csökkenti a koleszterinszintet

Rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Keserűanyagai serkentik a máj szöveteinek regenerálódását és az epe működését. Segíti az emésztést, koleszterinszint-, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású. Érelmeszesedés, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is ajánlott.

A virág külső leveleinek húsos alsó részét és az articsókaszívnek nevezett belső, zsenge részét fogyasztjuk. Sós vízben főzd meg, max. 30 perc alatt.

5. Póréhagyma: több van benne, mint gondolod

Gyakran méltatlanul alábecsülik és csupán a vöröshagyma pótlékának tekintik, pedig a zöld részével együtt értékes zöldség. Feltölti a kiürült ásványianyag-raktáraidat és ellát C-vitaminnal a téli hónapokban.

Alaposan mosd meg, hogy ne maradjanak benne homokszemek! Elkészítheted levesbetétnek, krémlevesnek, zöldségételeket gazdagíthatsz vele, sajttal és sonkával csőben sütheted, párolva köretnek tálalhatod vagy akár rétesbe is töltheted.

6. Fodros kel: C-vitamin-bomba

Immunrendszered verhetetlen védelmezője egyedülálló kombinációban tartalmaz vitaminokat – kiemelkedő mennyiségben C- és hangulatjavító hatású B-vitaminokat –, továbbá aminosavakat, ásványi és ballasztanyagokat. Magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően már 4 nap alatt 90%-kal megnöveli az energiaszintedet.

Leveles kelnek is nevezik, mert aprón fodrozott sötétzöld levelei nem fejesednek be. Készíts belőle tápláló smoothie-t, próbáld ki salátának, pestónak, főzd meg egytálételnek!

7. Petrezselyem: nem csupán dekoráció

Popeye is ezt ette volna, ha tudja, hogy jóval magasabb a vastartalma , mint a spenótnak. A fodros és a sima levelű fajta egyaránt tekintélyes mennyiségben ellát fitten tartó vitaminokkal és a szervezeted oxigénellátásához fontos nyomelemekkel. Fogyassz minél több petrezselymet, mert erősíti a védekező képességedet és elősegíti a tápanyagok felvételét.

Főzéskor nyugodtan tegyél az ételbe egy egész csokorral! A felaprított petrezselymet ne hagyd sokáig állni, mert veszít aromájából és értékes vitaminjaiból.

8. Madársaláta: a legegészségesebb zöld levél

Termesztett példányai egész télen beszerezhetők. Laza rózsát alkotó apró, ovális levelei sok vasat tartalmaznak, ezáltal kedvezően hatnak az enzimek képződésére, a szervezet oxigén- és energiaellátására.

Diós aromáját illóolajainak köszönheti. Különösen jól passzol sajthoz, olajos magvakhoz, valamint fügéhez és tőzegáfonyához.

9. Vízitorma: gyógyít és szépít

Fűszer-, gyógy- és szépítő növényként egyaránt megbecsülést érdemel. Rendszeres fogyasztása megvéd a vírusoktól és baktériumoktól, azonkívül hatásos a mitesszerek ellen és csökkenti a ráncokat. Nyersen fogyaszd! Kellemesen csípős ízével feldobja a salátákat vagy a zöldfűszeres túrókrémet.

10. Kelbimbó: feltölt vitaminnal

Jelentős mennyiségű C-vitamint, továbbá a szénhidrátok hasznosításához szükséges B-vitaminokat tartalmaz. Téli zöldségételek alapanyagaként akkor a legfinomabb az íze, amikor már megcsípték az első éjszakai fagyok. Gyorsfagyasztott állapotban egész évben hozzájuthatsz. Megfőzheted, megpárolhatod  vagy csőben sütheted. Próbáld ki salátába is! Ehhez a leválasztott külső leveleket és a bimbók felszeletelt belsejét futtasd meg némi vajon vagy húsos szalonna kiolvasztott zsírján.

11. Búzafű: gluténmentes szupereledel

Már az ókori Egyiptomban is ismerték és fogyasztották. Többek között vértisztító hatású, serkenti a pajzsmirigy működését, elősegíti az emésztést, és hatékonyan tisztítja a szervezetet. Otthon vegyszermentes tönkölybúzát csíráztass! A maximum egyhetes zsenge hajtásokból kinyert lé gazdag értékes ásványi anyagokban, klorofillban és vitaminokban.

12. Brokkoli: a zöldségek egészségőrző szupersztárja

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (pl. kalciummal, káliummal, vassal). A-, C- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja a sejteket a szabad gyökök támadásának kivédésében. Rendszeres fogyasztása megelőzi a szívbetegségek és a rák különböző típusainak kialakulását.

Párolva, sütve, főzve egyaránt kitűnő. Kóstold meg nyersen is: mártogasd dipbe a kisebb darabokra vágott brokkolirózsákat!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss