Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 12 legszennyezettebb étel, amit a boltban találhatsz

default user icon
MME
Veled is előfordult már, hogy a boltból kifelé haladva büszkén hátba veregetted magad, a kosaradban felhalmozott zöldség és gyümölcsmennyiséget látva, tudatosítva magadban, hogy végre áttérsz az egészséges életmódra? El kell, hogy keserítsünk: jobban teszed ha jól megválogatod, mi landol a kosaradban ( és most nem csak a chipsekről beszélünk), ugyanis az Environmental Working Group's (Környezetvédelmi Munkacsoport) szerint a gyümölcsök több mint 98 százaléka rovarirtó vagy növényvédőszert tartalmazott. Olvasd el, melyik gyümölcsök és zöldségek kerültek a listára és soha ne felejtsd el szuperalaposan megmosni őket!

eper

Egymás után ez a harmadik év, hogy az Environmental Working Group's  (EWG) az epret találta a legtöbb rovarirtó- és növényvédőszer hordozójának. A vizsgált eprek 99%-a tartalmazott valamilyen formában vegyszereket.

spenót

Pont, amikor már örülnél, hogy végre egészségesen táplálkozol és színesíted a tányérod némi zölddel, az EWG újra óvatosságra int, hiszen a csoport vizsgálatai szerint a tesztelt zöldségek 97% növényirtó maradékokat, és viszonylag nagy koncentrációjú permetinsav-hatóanyagot tartalmazott.

nektarin

Tavaly a vizsgált gyüómölcsök 98%-ban találta különféle növányvédőszer-maradványokat. Bár a a barackféle megtartotta előkelőnek nem mondható 3. helyét a listán, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mennyiség 4%-al csökkent az előző évhez képest.

alma

Az almák vizsgálatakor 90% akadt fent a rostán, ráadásul 80% találtak olyan rovarirtószert, amit Európában már évek óta nem ahsználhatnak a gazdák. Tanulság: vásárolj hazait!!

szőlő

A tavalyi évhez képest 2 helyezést ugrott előre a szőlő: az EWG mérései szerint a vizsgált csemegeszőlő 96% tartalmazott növényvédőszert.

Őszibarack

Az őszibarack kicsivel jobban teljesített, mint kopasz rokona a nektarin, de ez nem jeleni azt, hogy le kellene becsülnünk a benne található vegyszerek mértékét.
A jelentés szerint 4 különböző típusú növényvédőszert találtak, majdnem a teljes vizsgált mennyiségben.

cseresznye

Hetetdik éve ragaszkodik a hetedik helyzéséhez a cseresznye:  5 különböző vegyszert találtak a cseresznye vizsgálatakor, és a teljes minta 30%-a tartalmazta az iprodion nevű vegyi anyagot, amit Európában egy ideje már tiltott növényvédő szer.

körte

A körte több helyezést javított az elmúlt év óta, de lekerültnie még így sem sikerült a listáról: a vizsgált körte-felhozatal több, mint fele tartalmazott öt vagy annál több típusú növényvédő- és gombairtó szert.

paradicsom

A paradicsom hosszú évek kitartó munkájával felküzdötte magát a TOP 10. Az EWG jelentése szerint ugyanis a vizsgálatok 15 különböző rovarirtó szert mutatott ki a derék zöldségben - ami valójában gyümölcs.

zeller

A szár- vagy angolzeller termés 95%-a megbukott a teszten. Vigyázzatok vele.

Krumpli

A krumpli többnyire szennyezett volt, legyen szó bármilyen fajtáról - kivéve az édesburgonyát: a stréber testvér a 31.-ként bőven kiesik a Piszkos 12 listájáról.

Kaliforniai paprika

A háromszínben pompázó paprika majdnem megúszta a listázást, mert valójában nem olyan nagy százalékukban találtak vegyi anyagokat - ám, sajnos, amitket találtak, azok bármelyiknél mérgezőbbek, így megnyerte a lista utolsó, 12. helyezését.

MEDVEHAGYMASZEZON: 6 TIPP A BIZTONSÁGOS GYŰJTÉSHEZ ÉS FOGYSZTÁSHOZ >>> 

ÍGY LEHET SAJÁT KONYHAKERTED A VÁROSBAN! TUTI TIPPEK EGY PROFITÓL >>> 

TAVASZI MÉREGTELENÍTÉS: TIPPEK LÉBÖJTKÚRÁHOZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss