Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 finomság, amit feltétlenül meg kell kóstolnod Karintiában!

Ausztria napsütötte déli tartományában fenséges fogások születtek az Alpok és az Adria konyhájának találkozásából. A legfontosabb alapanyagok a gabonafélék, a tejtermékek, a húsok és a helyi halak. A kulináris kínálatot az évszakok váltakozása és a régiók sajátosságai is befolyásolják.
1. Töltött tésztatáska (KArntner Kasnudel)

Az egyik legismertebb helyi specialitás. Régen az eladósorba került lányoknak a tészta fortélyos összecsippentésének bemutatásával kellett bizonyítaniuk a házasságra való alkalmasságukat. Többnyire krumplis, sajtos vagy húsos töltelék, de van, ahol aszalt körte kerül bele. Olvasztott vajjal meglocsolva fogyasztják. 


HÉJ NÉKÜLI TÖKMAG ÉS EZÜSTBÁNYÁBAN ÉRLELT SAJT: KÓSTOLJUK MEG STÁJERORSZÁGOT! >>> 
2. Lazacpisztráng (Karntner Laxn)

A kristálytiszta természetes tavakban és gyors folyású hegyi patakokban élő pisztrángok legkiválóbbikát pettyes mintázatáról lehet felismerni. A pisztráng (Forelle) és a lazacpisztráng (Laxn) mellett számos vendéglőben kínálnak hagyományos halételeket pl. szajblingból (Saibling) is.

3. Szalonnás kence (Sasaka)

Az Alpok–Adria-konyha klasszikusa az első osztályú húsos füstölt szalonnából készített krém, amelyet általában teljes kiőrlésű házi kenyérre kenve fogyasztanak, ám helyenként a töltött tésztatáskára is ezt teszik, olvasztott vaj helyett. A borkimérésekben (Buschenschank) borkorcsolyának kínálják, de síkunyhóban (Hüttében) is megkóstolhatod. Karintiában ugyanolyan kedvelt, mint Szlovéniában, ahonnan a neve (Sasaka) származik.

Az alapváltozathoz 45 dkg füstölt hasaalja szalonnát húsdarálón áthajtanak, majd összekeverik 10 dkg sertészsírral, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kis fej finomra vágott hagymával és sóval, borssal.

LEGALÁBB ENNI ÁLLJ MEG BURGENLANDBAN! GASZTROPARADICSOM A SZOMSZÉDBAN >>> 
4–5–6. Lesachtali kenyér, gailtali szalonna és sajt

A tartomány nyugati részén található Gailtal és Lesachtal 2016 tavasza óta az Alpok–Adria régió első számú slow food travel úti célja. A Gail-völgy nevezetessége a szalonna, a ropogós héjú Lesach-völgyi kenyér sütési kultúrája pedig felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A Karintia és a Slow Food International közös projektjéhez csatlakozó településeken szalonnaszemináriumon, malomtúrán és kenyérsütő tanfolyamon vehetsz részt. Ne hagyd ki a szalonnalevest (Gailtaler Specksuppe) és az eredetvédett Gail-völgyi sajtból készített levest (Gailtaler Käsesuppe) sem!

 

7. Villachi búcsús leves (Villacher Kirchtagssuppe)

Ez a sáfránytól sárga, legalább 3-féle húsból főzött zöldséges levest savanykás tejföllel gazdagítják, és a tartomány második legnagyobb városának vendéglátói „kötelezően” elkészítik a július utolsó hétvégéjén kezdődő villachi búcsúhétre. (Ez Ausztria legnagyobb szabású, turisztikai látványosságnak számító hagyományőrző rendezvénye.)


 
8. Fahéjas kuglóf (Reindling)

A karintiai konyha igen bátran vegyítik az édes és savanykás ízeket. Így pl. a villachi sárgalevest számunkra meglepő módon egy fahéjas-mazsolás kuglófszerűséggel tálalják. Ez hagyományosan úgy készül, hogy kinyújtott kelt tésztát megkennek a töltelékkel, feltekerik, és csiga alakban sütik meg egy Reindl nevű edényben. Húsvétkor a sonka és a torma elmaradhatatlan kísérője.

 

9–10. Húsételek Glockner-bárányból és Nockalm-marhából

Ha nem is mindegyik alpesi menedékházban, de néhány válogatott hüttében olyan téli specialitásokat is kipróbálhatsz, mint a hegyi legelőkön tartott aromás húsú Glockner-bárányból és Nockalm-marhából készült sültek.

 

11. Karintiai egytálétel (Ritschert)

Ez az árpagyöngyből (gersliből), babból és füstölt húsból álló paraszti egytálétel az Adria felé távolodva sem ismeretlen: Szlovéniában ričet a neve. Annyira laktató, hogy garantáltan feltölt energiával a síeléshez, és a cirbolyapálinka sem fog megártani, ha előtte ezzel alapozol!

 

AZ OSZTRÁK KONYHA LEGJAVA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss