A kelbimbó az az étel, ami talán a leginkább megosztó lehet egy családon belül. Általában a gyerekeknek gyűlik meg a baja a néha kesernyés, túlfőzés esetén furcsa illatokat árasztó, vizesen lottyadt zöldséggel. De van, ahol a szülőkben is ellenérzést szül egy-egy régebben evett, rosszul elkészített kelbimbó emléke.
Pedig a kelbimbó egy igazi szuperzöldség: nagyon magas a C-vitamin-tartalma (10 dkg kelbimbó fedezi egy felnőtt napi szükségletét), ezenkívül gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban, mangánban, élelmi rostokban. Továbbá található benne kálium, B1-, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, réz, vas és kálcium. Sok benne a szénhidrát és a fehérje.
Érdemes tehát minél többet enni belőle, és hogy a család apraja-nagyja kedvet kapjon hozzá, érdemes a lehető legváltozatosabb módon elkészíteni: klasszikusan köretként szokták tálalni, de önmagában, illetve egy-két alapanyaggal társítva jó főétel, illetve remek levesbetét. A kelkáposztát nyugodtan helyettesíthetjük vele a húslevesben. De jóformán minden olyan ételt elkészíthetünk vele, ahol a recept eredetileg kelkáposztát irányoz elő. Mutatunk néhány ínycsiklandó fogást, ezek között biztosan találsz a család ínyére való finomságot!