Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 étel, amit soha ne adj a cicádnak! Ezekbe bele is halhat

default user icon
MME
A cicák okos állatok, de sokszor eszük helyett a hasuk után mennek, így óvatosnak kell lenned, hogy mit hagysz a macskád előtt. Vannak olyan ételek, amelyeknek fogyasztása súlyos problémákat is okozhat a házi kedvenceknél.

Tej és tejtermékek

Az egyik legnagyobb tévhit talán az, hogy a macskáknak jók a tej. A cicák többsége laktózérzékeny, az emésztőrendszerük nem tudja feldolgozni a tejtermékeket. Fogyasztásuk emésztési problémákhoz, hasmenéshez vezethet.

Nyers tojás

Soha ne adj a macskádnak nyers tojást, ugyanis fenáll a szalmonella fertőzés veszélye. A nyers tojásban található avidin nevű enzim pedig megakadályozhatja a B7 vitamin felszívódását, amely bőr- és szőrproblémákhoz vezet.

Máj

A máj alkalmi fogyasztása nem okoz gondot, de nagy mennyiségben A-vitamin mérgezést okoz. A túlzott májfogyasztás csontritkuláshoz vezethet, amely súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet. 

Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma

A hagyma minden formában, még poralakban és kis mennyiségben is, veszélyes a macskára! Vörösvérsejtek lebomlásához és súlyos vérszegénységhez vezethet. A hagymára egyébként a kutyák is érzékenyek, de a macskák még inkább.

Gombafélék

A gombákban lévő toxikus anyagok sokkot, akár halált is okozhatnak.

Alkohol

Minden alkoholtartalmú étel vagy ital ártalmas a macskának, kómához vezetnek, de akár halált is okozhatnak. Egy átlagos súlyú cicánál például 3 tesákanál whisky az életébe kerülhet.

Tonhal

Gondoltad volna, hogy a tonhalkonzerv is tiltólistát? Bizony az, ugyanis alultápláltsághoz vezethet, ha a cicádat rendszeresen eteted  emberi fogyasztásra készült tonhalkészítményekkel. Ezek ugyanis nem tartalmazzák azt a tápanyag mennyiséget, amire szükségük van az állatoknak. A nagy mennyiségben fogyasztott tonhal higanymérgezéshez is vezethet. 

Szőlő és mazsola

A szőlő és a mazsola vesekárosodást okozhat a macskáknál. Fogyasztása esetén a cica folyamatos hány.

Koffein

Ügyelj arra, hogy a kedvenced soha ne férjen hozzá olyan ételekhez, italokhoz, amelyekben koffein van. Ne csak a teát és a kávét zárd el jól, hanem a kakaót, csokit is. A koffein nagy mennyiségben a macskák halálát okozhatja. A koffein-mérgezés tünetei: szapora légzés, nyugtalanság, szapora szívverés, izomgörcsök. 

Csokoládé, cukorka, rágó

A csokoládé és a kakaó egy teobromin nevű vegyületet tartalmaz, amely szívritmus-zavart és halált is okozhat. A legveszélyesebb az étcsokoládé. A nyírfacukorral édesített cukorkák, pékáruk is tiltólistásak, ugyanis a vércukorszint leesését okozzák.

Nyesedék és csontok

A zsíros nyesedékek, mind a csontok veszélyesek. A zsír komoly emésztési gondokat okozhat. A csontok fulladásveszélyt jelentenek, el is akadhatnak az emésztőrendszerben, a bélrendszer elzáródását is okozhatják.

Forrás: kisallatorvos.blog.hu és haziallat.hu 

15 ÉTEL, AMIT SOHA NE ADJ A KUTYÁDNAK! EZEKBE BELE IS HALHAT >>> 

11 EGÉSZSÉGTELEN ÉTEL, AMIVEL JOBB, HA VIGYÁZOL >>> 

7 ÉTEL AMIT SOHA NEM KELLENE EBÉDRE ENNED! >>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA EGY IDEIG NEM ESZEL HÚST >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek