Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 egészségtelen étel, amivel jobb, ha vigyázol

default user icon
MME
A legártalmasabb élelmiszerek meghatározása nem egyszerű feladat. Az orvosok és a tudósok abban viszont egyetértenek, hogy azok az ételek, amelyek sok cukrot, szénhidrátot, transzzsírt tartalmaznak, azok hosszútávon árthatnak az emberi szervezetnek, szívproblémákhoz, cukorbetegséghez vezetnek. Nézzük, mik azok az ételek, amelyeket ha olykor-olykor meg is engedsz magadnak, hosszabb távon tanácsos elkerülni.

Gabonapelyhek

Sok gyermek és felnőtt is reggelire gabonapelyhet, vagy müzlit eszik. A legtöbb reggeliző pehely valóban gazdag rostokban, ám nagyon sok bennük a cukor is, ami elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet.

Fánk

Cukor, liszt, olaj - körülbelül ennyiből áll ez a népszerű édesség. Ezek közül egy is sok, nem még három. Ráadásul nagyon magas a kalóriatartalma is, 10 dkg fánk kb 400 kalóriát tartalmaz.

Húskonzerv

Sok értékes tápanyag nincsen benne, viszont tele van telített zsírral és nátriummal. Az ilyen termékek fogyasztása nemcsak elhízáshoz, hanem különböző betegségekhez is vezethetnek.

Sajtos pufi

A gyerekek egyik kevenc snakckje, a sajtos kuki, vagy puffancs, vagy extrudált kukoricapehely is szerepel a listán. Magas kalóriatartalma mellett sok sót és zsírt tartalmaz. A túlzott sófogyasztás magas vérnyomást és pajzsmirigy problémákat okozhat.

 

Energia ital

Az energiaitalok cukrosak, itattják magukat és tele vannak koffeinnel. Rendszeres fogyasztása ártalmas lehet a szívnek, emeli a vérnyomást és elhízáshoz vezethet.

 

Mirelit pizza

Egy átlagos pizzaszeletben több, mint 300 kalória van, emellett magas a só tartalma is. A mirelit pizza sokszor készenfekvő megoldás egy ebédre, vacsorára, hiszen gyorsan kész van, csak bedobod a sütőbe, de fogyassz helyette frissen sütött teljes kiőrlésű lisztből készített pizzát.

Hot-dog

Már egy ideje vitatéma, hogy együnk virslit, vagy ne együnk. A kutatók szerint a feldolgozott hústermékek növelik a rákbetegségek kialaukásának kockázatát. A fehér lisztből készült kiflivel tálalt hot-dog rendszeres fogyasztása sem javasolt. Egy adag 250-300 kalóriát tartalmazhat.

Szénsavas üdítők

Az Egyesült Államokban az elhízás egyik vezető oka a szénsavas italok túlzott fogyasztása. Magas a fruktóz tartalmuk, semmilyen tápanyagokat nem tartalmaznak, túlzott fogyasztásuk cukor- és a szívbetegséghez vezethetnek.

Fehér kenyér

A fehér kenyér alapvető összetevője a finomított liszt. A finomított lisztből készült élelmiszerknek alacsony a rost- és tápanyagtartalma, viszont sok kalóriát tartalmaznak, ami hízáshoz vezethet.

Instant leves, tészta

A 20. század egyik legnagyobb találmányának gondolják sokan. Mindössze egy bögre forró vízzel leöntjük a tésztát, hozzáadjuk a külön kis tasakokba csomagolt fűszert és már fogyaszthatjuk is a levest, tésztát. De nem árt tudni, hogy egy adag 400 kalóriát tartalmaz. A legtöbb instant étel mono-nátrium-glutamáttal készül, ami növelheti a migrén, vagy a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Mozis popcorn

A mozi velejárója a popcorn. Sokan nem tudnak beülni egy filmvetítésre anélkül, hogy ne majszolják a pattogatott kukoricát. Holott a zsíros, sós popcorn rengeteg kalóriát tartalmaz, a boltokban kapható tasakos, mikróban kipattogtatható verziók pedig tele vannak adalékanyagokkal. Ha nem akarsz lemondani a ropogtatnivalóról, akkor pattogtass otthon kukoricát.

 
7 ÉTEL AMIT SOHA NEM KELLENE EBÉDRE ENNED! >>> 

7 ÉTEL, AMIRŐL LE KELL MONDANOD, HA FOGYNI AKARSZ >>> 

AZ 5 LEGEGÉSZSÉGTELENEBB KAJA A HAMBURGERTŐL PIZZÁIG - ÍGY EDD, HA NEM BÍROD KI NÉLKÜLÜK! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss