Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10+1 étterem, ahol az országban legfinomabb a rántott hús

default user icon
MME
Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványából megtudhatjuk, melyik a 200 legjobb hazai étterem, melyek a legjobb reggelizőhelyek, a legjobb cukrászdák, és azt is, hol ehetjük a legjobb rántotthúst - rögtön az otthoni után, persze! Íme a TOP10+1-es lista.
ANYUKÁM MONDTA

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek. Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

ARANY KAVIÁR

Az Arany Kaviár lassan három évtizede, 1990 óta várja vendégeit a Budai Várnegyedben. A legrégebbi hazai fine dining étterem nagy erénye, hogy egyszerre őrzi saját hagyományait, ugyanakkor képes a megújulásra is. Egyes orosz fogásait több mint 25 éve készítik és tökéletesítik; az utóbbi évek beltéri átalakításait pedig egy koncepcionális irányváltás követte. Hazai édesvízi halas ételekkel bővítették a menüsort, és az eddigieknél jóval hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok. Champagne vacsorák és hétvégi pezsgős reggelik színesítik az étterem életét, a konyha élén pedig a 2009 óta az Arany Kaviárban dolgozó Kanász Lászlót találjuk, aki immár negyedik éve bizonyítja rátermettségét. Tüü Péter sommelier borlapját a DINING GUIDE 2019-ben a ZWACK IZABELLA BORKERESKEDÉS támogatásával az ÉV BORLAPJA címmel ismeri el, különös tekintettel az egyedülálló Champagne választékért.

Buja Disznók

Az ismert séf, Bíró Lajos nem ismeri a tréfát az egyik legnagyobb gasztronómia hagyományunk, a „kirántott hús” kérdésében. Az egész kifőzdét „a Rántotthús” koncepciója köré építette. A komoly méretű panírozott húst (amelynek az elfogyasztására lelkileg is fel kell készülni) szigorú konyhai protokoll mellett készíti. A bátrabbak választhatják a rántott disznófület vagy a szalontüdőt is. Készüljünk fel a türelmes várakozásra, mivel látszólag mindenki a Bíró féle rántott húst eszi a környéken délben. 

Déryné

A magát sikkesnek, szexinek és kozmopolitának nevező étterem önvallomását találónak tartjuk. A Déryné egy igazi sikersztori, az étterem folyamatos teltházakat produkál. Az étlapon teljes természetességgel fér meg egymás mellett a shakshuka és a bouillabaisse leves, a polipsaláta és a bécsi szelet. Hétvégi reggelijük és a szombati és vasárnapi brunch országos hírű, legendás, nem csak a környéken lakók kedvence. Közelmúltbeli ajánlat bővülés, a válogatott és érlelt steakkínálat is telitalálatnak bizonyult, akárcsak azelőtt a kovászos házi kenyerek, amelyekből vásárolhatunk is. Az étteremtől elválaszthatatlan Kovács Kristóf személye, aki ritka szenvedélylyel irányítja a Déryné életét. A századelő vendéglátását idéző főpincér személye, a nyüzsgő francia bisztróhangulat, az élő zene, a meleg légkört árasztó enteriőr Buda egyik legnagyobb közönség kedvencévé tette az éttermet. Rendszeres bor­ és pezsgővacsorák színesítik a Déryné mindennapjait.

Fricska

A fricska Gastropub a maga „szerény” módján az egyik legjobb választás Budapesten. felismerte ezt a Michelin­-kalauz is, 2017-­ben a kiváló ár­érték arányú éttermeknek kijáró Bib Gourmand­-minősítést ítélték oda nekik. A tulajdonostársak, Csongrádi Csaba egyedi stílusú vendéglős attitűdjét a tehetséges fiatal séfpáros, Giczi Andor és Nagy Szabolcs nagy elismerésre méltó szakmai munkájával egészítik ki. (2015-­ben a Dining Guide nekik ítélte az Év Ifjú Séftehetségei díjat). A táblás ajánlat naponta frissül, a progresszív konyhai koncepcióba épp úgy belefér a lecsó polippal, a véres hurka kapribogyóval és kaviárral, mint a gulyásleves marhapofából vagy a resztelt máj petrezselymes burgonyával. Kiváló ízek, nem túlgondolt, de mégis izgalmas innovatív fogások jellemzik a fricska konyháját. A komoly, izgalmas borválaszték Csongrádi Csaba ízlését dicséri. Az ilyen laza hangulatú, mégis professzionális éttermek nagyon hiányoznak a hazai kínálatból.

KIOSK

A Kiosk azon kevés fővárosi vendéglátóhelyek egyike, amely egyszerre közkedvelt társasági helyszín és szórakozóhely, viszont igényes a konyhájára is. A loft stílusú éttermet a budapesti belváros legközepén, az Erzsébet­híd pesti hídfőjénél találjuk, és a turistalokáció ellenére egy igazi közönségkedvenc a hazai vendégek körében. Az Orosz Gábor séf irányítása alatt működő konyha remek ár­érték arányú és kreatívan kivitelezett üzleti ebédmenüt kínál. Az étlapon a Kiosk Classics nemzetközi „slágereket” kínál, a Kiosk Hungary magyar ételeken alapul, kóstolhatunk ököruszálylevest, paprikás csirkét, gödöllői csirkét. Külön kiemelésre érdemes az ebben az éttermi műfajban szokatlanul erős desszertsor, az újragondolt magyar klasszikusok a Rigó Jánostól és Kiosk Mákos Gubáig. A koktéllap a szellemes kísérőszövegeken túl is korrekt kevert italokat kínál.

Kistücsök

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Jahni lászló séf mellett Pohner ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején lyonban a Bocuse d’Or­on képviseli Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

Kollázs Brasserie

A Kollázs Brasserie & Bar­t a lánchíd pesti hídfőjénél, a four Seasons Hotel Gresham­palotában találjuk. A lenyűgözően szép, szecessziós épület éttermében értelemszerűen a külföldi vendégek vannak többségben, de a Kollázst a magyar közönségnek is jó szívvel ajánljuk figyelmébe. A francia és magyar konyhát képviselő Kollázs brasserie jól kidolgozott egyszerűbb és modern felfogású ételeket kínál, legizgalmasabb teljesítménye pedig a Blind Date, avagy a vakrandi menü. Ez a szezonalitáshoz igazodó, folyamatosan megújuló degusztációs menü a tehetséges Győrffy árpád afféle „játszótere”, amelyben a fine dining világából érkező séf igazán meg tudja csillogtatni tudását és kreativitását. A Kollázs magas szintű cukrászatát Menyhárt Attila executive pastry chef képviseli. Ráérős reggelire és koktélozásra is kifejezetten ajánlott.

Petrus restaurant

Az ország 2016 óta Bib Gourmand­minősítésű éttermét a IX. kerület rehabilitált részén, a ferenc téren találjuk. vannak, akik tévesen sz­szel ejtik a Petrust, pedig az étterem neve a petrezselyemre, erre a köznapi, mégis nagyra becsült alapanyagra utal. A Petrusnak ez maga az üzenete is: a francia kisvendéglők hangulata, sallangmentes konyha, élén a séf­tulajdonossal, aki el sem tudja képzelni az életét az éttermében való folyamatos jelenlét nélkül. Ő maga comfort foodnak nevezi az ételeit, de ennél a kategóriánál azért jóval kiműveltebb konyhát visz a Petrus: a kagyló, libamáj, Charolais borjú steak és a Boeuf Bourgignon az étlap állandó szereplője, akárcsak a fantáziadúsan készített csiga­fogások is. A franciás vonal mellett beköszön a magyar is, a rántott szelet a fledermaus húsrészből készül, a paprikás krumpli pedig baszk beütéssel, polippal kerül az asztalra. Közvetlenség, otthonos hangulat, remek ízek csábítanak a Petrusba.

ROSENSTEIN

2018­-ban osztottunk ki első alkalommal életműdíjat, és nem volt kétség, hogy a hazai éttermi szcénában ki érdemelje ki elsőként az egész életművet értékelő elismerést. A Friedrich Wilhelm Raiffeisen támogatásával létrejött díjat a család feje, Rosenstein Tibor kapta meg. A több generáció által működtetett étterem a századelő vendéglőinek hagyományait élteti, annak minden melegségével és barátságosságával, az ételek viszont modern megfogalmazásban készülnek. A gazdag étlap a magyar és a zsidó polgári konyha klasszikusait vonultatja fel a csülkös bablevestől a latkeszeken át a rántott borjúmájig, de a kortárs nemzetközi gasztronómia jegyében megjelenhet a kínálatban a Szent Jakab­kagyló vagy a tavaly debütált Ruby­csokoládé is. A mára ikonikussá vált Rosenstein vendéglő immár negyed évszázada képviseli a vendéglátás magasiskoláját.

Vendéglő a kisbíróhoz

Bíró lajos budai hadállását a XII. kerületi Hegyvidéken találjuk. Míg a „nagy Bock” egy klasszikus bisztró, ez az étterem valóban a magyar vendéglő hagyományait élteti. A kínálatban vannak átfedések a pesti Bockkal, legyen az egy jó magyar marhahúsleves velős csonttal, kocsonya és pástétom, vagy éppen Bíró lajos signature desszertje, a dohány­, fekete banán­ és kolbász ízű bizarr fagylaltvariációk. A megkerülhetetlen magyar ételeket itt is nemzetközi fogások egészítik ki, tigrisrák, steakek, tapasok. De a Kisbíróban azért mégis a Bock Bécsi, a Retro ökörpofa, vagy a somlói galuska a legjobb választás. Sajt vászolyról, bivaly ricotta Mezőtúrról érkezik. Az időszakos ajánlat kéthetente változik, a borlap pedig 12 magyar borvidék palackjait dicséri, némi elhajlással a Bock Pincészet felé. Bíró lajos egyedülálló ikonikus szerepet tölt be a magyar gasztronómia megújításában és újrafogalmazásában, ezt a kiemelkedő teljesítményt 2019­ben a DINING GUIDE az ÉlETMŰ díj odaítélésével ismeri el.

2018-ban ők voltak legjobb rántott húsosok >>> 
SZÉLL TAMÁSÉK STANDJA AZ ORSZÁG LEGJOBB ÉTTERME - ÁTADTÁK A 2019-ES DINING GUIDE-DÍJAKAT >>> 
ÍME 2019 TOP 10+2 magyar ÉTTERME >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss