Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

100 év után bezár budapest egyik legrégebbi cukrászdája

default user icon
MME
1917 óta mindig cukrászda volt a Szent István körút 7-9. szám alatt, előbb Szalainak majd Sziget cukrászdának hívták. A 28 éve Európa kávéházként ismert üzlet október 23-án zárta be kapuit - reméljük, nem végleg.

Bezárt a Szent István körúti Európa Kávéház október 23-án, tudta meg egy ott dolgozótól a hvg.hu. A cukrászda része még működik, de csak azért, hogy a már beérkezett megrendeléseket teljesíteni tudják, de november 10-15. környékén már a cukrászda része sem fog üzemelni. A kávéház munkatársa elmondta: összesen hatvan ember dolgozott az Európában. Az nem tudni, hogy mi az oka annak, hogy a tulajdonosok lehúzzák a rolót.

Az Európa Kávéház, ezen a néven 28 éve létezik, de a Szent István körút 7. szám alatt valójában már 1917-ben is cukrászda működött, ez volt a Szalai Cukrászda.

Ez a szalai az a szalai volt

Sokakban felmerülhet, hogy az ötödik kerületben, nem messze a bezárt Európától is van egy Szalai cukrászda - ez vajon csupán névegyezés vagy ugyanaz a család birtokolt két üzlethelyiséget is? Nos, a helyzet ennél bonyolultabb, bár tipikus magyarországi történet.

Történt ugyanis, hogy Szalai István cukrász mester első üzletét, 1917. december 17-én nyitotta meg Budapesten, az akkori Lipót körút, a mai Szent István körút 7. szám alatt. Az üzlet szépen fejlődött, túlélte a II. világháborút és működött egészen 1949-ig, az államosításig. Ekkor egyik napról a másikra kitették a saját üzletéből. Az 1953-ban bekövetkezett politikai enyhüléssel megnyílt a lehetőség, hogy újra üzletet nyithasson, ám nem kapta vissza a régi ingatlant, hanem az V. kerületi Balassi Bálint utcában nyitott újra, egy kicsi helyiségben, új cukrászdát, ahol 1968-ig dolgozott, majd átadta fiának id. Szalai Györgynek, aki 1990-ig vezette az üzletet. Az ő nyugdíjba vonulása óta fia, ifj. Szalai György vezeti az üzletet és unokája Szalai Bence is immár cukrászként - a cukrászdában dolgozik.

Így a két Szalai, tulajdonképpen, egy és ugyanaz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss