Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tuti tipp, hogy tökéletes legyen a csirkepaprikás

A nokedlivel és uborkasalátával vasárnapi ebédnek is fenséges étel. Egyes változatai némileg eltérnek egymástól, de a lényeg mindig az omlós hús és a sűrű tejfölös szaft.

A csirkepaprikás (vagy paprikás csirke) külön étel, nem a csirkepörkölt tejfölös változata! Első nyomtatott receptje 1830-ban jelent meg Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvének negyedik kiadásában. Érdekesség, hogy a Star Trek című kultikus amerikai sci-fi tévésorozatban (Voyager 5. évad, 18. epizód) Janeway a nagyanyja receptje szerint készített csirkepaprikással várja vacsorára Chakotay-t, egy másik részben (DS9 3. évad, 23. epizód) pedig Sisko és a fia főz csirkepaprikást. 

Miközben a paprikás szó helyes kiejtésén élcelődnek, elhangzik, hogy ez egy magyar étel. Most pedig ismerjétek meg ti is azokat a fortélyokat, melyek tudatában a te főztöd után is mindenki megnyalja a tíz ujját!

1. Csirke

Egész csirkéből fiatal, de már húsos, max. 1,5 kg-os példányt vegyél. Minden részét felhasználhatod, a far-hátat, a lábat és a szárnyat vagy a szárnyvégeket is beleértve. A szárnyat és a combot érdemes bőrrel és csonttal együtt főzni, mert az ezekből felszabaduló kollagéntől és zsírtól tartalmas lesz a szaft. Nem szeretitek a csontokat szopogatni? Készítsd el az ételt combfiléből, amelyen akad egy kis zsír. Csirkemellfilé esetén kicsit trükközni kell a szósszal, hogy kellően sűrű legyen.

2. Zsiradék

Gundel Károly szerint hagyományos magyar ételeknél képtelenség elérni a kívánt ízhatást vajjal, margarinnal vagy olajjal. Paprikáshoz, pörkölthöz legjobb a mangalica- vagy a felkockázott szalonnából kiolvasztott disznózsír, de liba- vagy kacsazsír is megfelel.

3. Zöldségek

A hús súlyának kb. 20%-a legyen vöröshagyma. Aprítsd finomra, és hagyj neki elég időt, hogy teljesen puhára párolódjon. Túl sok hagymától a szaft édeskés, túl kevéstől pedig íztelen és híg lesz. Érett, húsos paradicsomot válassz, és forrázd le, majd húzd le a héját, mielőtt apróra kockázod. A zöldpaprika mellé tehetsz egy erőset is. Kicsumázva aprítsd finomra.

4. Pirospaprika

Az édes-nemes és csemege fajtából 1-2 ek sem túlzás, de első alkalommal próbálkozz kevesebbel. Az erős jelölésű és a rózsapaprika utánízesítésre és színezésre alkalmas. Húzd le a tűzről az edényt, mielőtt az ételbe kevered a pirospaprikát! Magas hőmérsékleten könnyen megég és keserűvé válik.

5. Zöldséges alap

A hagymás-paradicsomos-zöldpaprikás keveréket párold krémes állagúra a felforrósított zsiradékon 15-20 perc alatt. Ezt az alapot előre elkészítheted, és hűtőben 2-3 napig, mélyhűtőben akár 1-2 hónapig is tárolhatod.

6. Párolás

A zöldséges alapba forgatott húsdarabokat csak kb. ¾ magasságig öntsd fel csontlével vagy vízzel, mert a csirke főzés közben sok vizet ereszt. Ha nagyon elfőné a levét, mindig kevéssel pótold. A húst gyenge-közepes tűzön, fedő alatt párold, és kevergesd, amíg puhulni kezd. A vége felé már óvatosan forgasd, mert széteshet. Akkor van kész, amikor a hús láthatóan elválik a csonttól. Nagyobb húsdarabok esetén ez 1-1,5 órába is beletelhet.

7. Ízesítés

A pirospaprika, só és bors mellett tetszés szerint fűszerpaprikakrémet (Piros Aranyat) vagy pörköltkockát is használhatsz. Ezenkívül apróra kockázott vagy reszelt fokhagymát adhatsz a hagymás alaphoz vagy megroppantott egész gerezdeket tehetsz az ételbe a párolás kezdetén. Lassú párolás közben a hús rostjait jól átjárja a paprikás-zöldséges szaft íze.

8. Szaft

Megfelelő lesz a sűrűsége és teljesen szétfő benne a hagyma, ha az ételt bőrös-csontos csirkehúsból főzöd, és fedő alatt lassan rotyogtatod, amíg a hús megpuhul. Selymesebbé teheted a szaftot, ha átpasszírozod vagy botmixerrel összeturmixolod. Krémesebb és lágyabb szaftot kapsz, ha habaráskor a tejföl kb. 1/3-át tejszínnel helyettesíted. A felénél többet ne adj hozzá, mert akkor elfedi a tejföl savanykás ízét. A csak csirkemellfiléből főzött paprikás híg szaftját könnyen sűrítheted, ha behabarás előtt egy kis lisztet keversz a tejfölhöz.

9. Habarás

A tejfölt – az esetleg hozzáadott tejszínnel és liszttel együtt – keverd simára, majd kanalazz hozzá egy keveset a paprikás szaftból a hőmérséklet-kiegyenlítés érdekében. Ezzel elkerülheted a csomósodást. A tejfölös habarást folyamatos kevergetés mellett add hozzá a csirkepaprikás alapjához. Megkönnyíti a dolgot, ha a húsdarabokat előzőleg kiszeded.

10. Tálalás

Szórd meg az elkészült csirkepaprikást petrezselyemmel és készíts az asztalra plusz tejfölt egy tálkában. A nokedlit csak akkor forgasd az ételbe, ha biztosan elfogy, mert nokedlivel együtt csak másnapig áll el. Illik hozzá a párolt rizs, a főtt tészta és a tarhonya is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss