Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tuti tipp, a friss fűszernövények felhasználására

default user icon
MME
Te is dobtál már ki cserepes fűszernövényt, mert tönkrement, miután letépted róla a főzéshez éppen szükséges néhány levelet? Az élelmiszerboltit hiába öntözöd, csak akkor marad meg, ha átülteted.

Nincs kedved kertészkedni? Dolgozd fel az egész növényt, hogy ne érjen veszteség!

1. A fűszervaj  feldobja a sülteket és a párolt zöldséget, vagy egyszerűen friss kenyérre, pirított bagettre kenheted.

2. Ízesítéshez, pácoláshoz sokféle fűszersót készíthetsz.

Aprítógépben turmixolj össze 1/2 marék lágy ízű bíbor bazsalikomot 7,5 dkg tengeri sóval, majd egy tálban keverd össze kézzel egy kezeletlen citrom finomra reszelt héjával és frissen őrölt borssal. Jól illik halakhoz, a tenger gyümölcseihez és sült csirkéhez.

3. Kenj a kenyeredre zöldfűszeres szendvicskrémet !

8 szeletre elegendő mennyiséghez kézi mixer habverőjével keverj habosra 20 dkg szoba-hőmérsékletű margarint, majd keverj hozzá 30 dkg túrót és 1 dl tejfölt. Forgass bele 3 ek aprított petrezselymet, 3 ek snidlinget és 1 ek bazsalikomot, valamint 2 gerezd apróra kockázott fokhagymát, majd ízesítsd egy pici ecettel, sóval és frissen őrölt borssal.


4. Nem kell az alakod miatt izgulnod, csak a kedvenc sorozathősödért, ha tévézés közben zöldfűszeres mártogatósba  tunkolt zöldségrudacskákat rágcsálsz.

5. Tegyél zöldfűszereket a zöldséges lepényekbe és pitékbe is! 

6. Friss mentából, citromfűből és más fűszernövényekből sokkal aromásabb teát főzhetsz , mint szárítottból. Egy maréknyit számolj 1 l forrásban levő vízhez!

7. A megmaradt zöldfűszerre fajtánként vagy vegyesen önts jó minőségű olajat. Finom lesz saláta öntetekhez és ajándéknak is kiváló.

Egy kis üveghez pucolj meg 1 fej fokhagymát, sütőpapírral leterített tepsiben öntözd meg 1 ek olívaolajjal, és süsd a 180 fokos sütő középső részében 8-10 percig, amíg illatozni kezd. Egy edényben adj hozzá 1 marék oregánólevelet és 2 marék kakukkfűlevelet, önts rá kb. 3,6 dl olívaolajat, majd lassú tűzön melegítsd, amíg az olajban gyöngyözni kezd és átveszi az ízeket. Dugj az üvegbe 3 szál oregánót és 5 szál kakukkfüvet, szűrd rá az olajat, majd légmentesen zárd le.

8. Tegyél 1 ek frissen tépett zöldfűszerlevelet, pl. kakukkfüvet, rozmaringot vagy levendulát 2,5 dl semleges ízű mézbe. (Legjobb az akác.) Egy hét várakozás után pl. teák ízesítésére használhatod vagy pohárkrémekre, jeges desszertekre csorgathatod.

9. A bazsalikom nemcsak paradicsomhoz és mozzarellához illik, desszerteket is képes megbolondítani. 

10. Tudtad, hogy 2018-ban a bazsalikomos málna lett az év fagylaltja? Legyél trendi és kísérletezd ki a saját változatodat vagy próbáld ki fagyigép nélkül a mi joghurtos házi receptünket! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss