Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tipp, hogy betegség nélkül túléljük az őszt

Az őszi-téli időszakban még inkább oda kell figyelünk arra, hogy energiában-és vitaminban gazdag ételeket fogyasszunk, illetve, hogy testünket felvértezzük a hideggel szemben. Íme 10 tipp, amit érdemes megfogadni.
1. Cink

Ez a nyomelem aktiválja az immunsejteket. Ha megfáztál, a cink három-négy nappal lerövidítheti a betegség időtartamát. Nagy mennyiség található belőle a zabpehelyben, a tojásban és a májban.

2. Energiában gazdag ételek

A hagyományos kínai orvoslás szerint vannak olyan élelmiszerek, melyek felmelegítik és energiával látják el a szervezetet. Ide tartoznak a szárnyasok, a póré-, a vörös- és a fokhagyma, a kávé. Ha ezek rendszeresen szerepelnek az étrendedben, javul a szervek működése, és nő az aktivitás.

3. C-vitamin

Központi szerepe van a test működésében: számos anyagcsere-folyamat részese, továbbá megvédi a sejteket a szabad gyökök támadása ellen. Napi 100 mg elegendő védelmet nyújt. Ez a mennyiség kb. 1 db kiviben, 1 pohár narancslében vagy 1 adag brokkoliban található meg.

4. A meleg védelmet nyújt

Egy kis napfény, aztán szél meg egy kis eső – az átmeneti időszakban soha nem lehet tudni, mit vegyünk fel. Még szép időben is ügyelj arra, hogy ne hűljön le a szervezeted, és ne tartózkodj huzatban. Főleg a lábad tartsd melegen és szárazon, mert a hideg elsősorban alulról támad. Néha lepd meg magad egy kellemes lábfürdővel, vagy tegyél lábmelegítőt az ágyába.

5. Aromaterápia

Inhalálj eukaliptuszos, mentolos vagy borsmentás illóolajjal. Tegyél belőle néhány cseppet egy forró vízzel teli edénybe, és lélegezd be a gőzt. Ez segíti a légutak tisztulását. Kisgyermeknél ne alkalmazd a módszert!

6. Akupresszúra

A módszer hatására által beindul a test energiáinak áramlása, aktiválódik az öngyógyulás. Légúti megbetegedéseknél segít az úgynevezett náthapont stimulálása: szorítsd össze a hüvelyk- és a mutatóujjad – a kettő tövénél középen kialakul egy dombocska, melynek legmagasabb részét két percig masszírozd.

A nagy vitaminlexikon! Mit együnk, ha az egészség a cél? >>>

7. Ülőfürdő

Ellazít, átmelegít, és enyhíti a megfázáskor jellemző végtagfájdalmat. A hatóanyagok a bőrön át is bejutnak, frissítik a vérkeringést, a gőzök pedig feloldják az orrban és a hörgőkben lerakódott váladékot. Tegyél a fürdővizedbe kamillát vagy kakukkfüvet, és pihenj a kádban 15-20 percig. Figyelem: ha lázas vagy, ne vegyél meleg fürdőt!

8. Hagymazacskók

A hagyma aktiválja a vérkeringést, és segít a szervezetnek „kidobni” a gyulladást okozó anyagokat. Tekerj egy kendőbe 1 fej apróra vágott vöröshagymát, és tedd a fájó füledre. Húzz sapkát, és néhány órát hatni hagyd a borogatást.

9. Szauna

Nemcsak a hangulatod lesz jobb tőle, hanem a szervezetednek is jót tesz heti egy szaunázás az őszi–téli időszakban. A meleg gyógyító hatását évezredek óta ismeri az emberiség. A testhő növekedése ugyanis mozgósítja a szervezet védekező rendszerét, fokozza a vérellátást, felgyorsítja a gyógyulást. A finn és az infraszauna is megizzaszt, és mindkettő jótékony hatással van a közérzetre, noha a működésük és használati módjuk alapvetően különbözik. Hiszen amíg az előbbiben a szaunakályha melegíti fel a levegőt 70–90 fokra, addig az infrakabinokban úgynevezett infrasugárzó működésével emelkedik a hőmérséklet 45–65 fokra.

10. Gyömbérital

Tegyél 3 tk frissen reszelt gyömbért fél liter vízbe, lefedve főzd 5 percig, majd szűrd le. Adj hozzá 2 ek citromlét, és édesítsd mézzel. Igyál belőle annyit, amennyi jólesik. Az ital feltölt energiával, és segít elűzni a megfázást.

Ezek is érdekelhetnek

Friss