Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne csak smoothie-hoz használd! 10 meglepő dolog, amire még a turmixgéped használhatod!

Meg fogsz lepődni, mi mindenre alkalmas egy nagy teljesítményű készülék. Ismerd meg a lehetőségeket, és diétás pizzát vagy egészséges rágcsát is játszi könnyedséggel varázsolhatsz a segítségével!

Mindennapi használatra, családi adagok készítéséhez érdemes egy erős motorral és kellően nagy kehellyel rendelkező készüléket beszerezni. Válassz kivehető rozsdamentes késekkel ellátott, mosogatógépben tisztítható modellt. Hőálló üvegkehelyben forró folyadékokat vagy egyéb meleg hozzávalókat is biztonságosan mixelhetsz.

1. Kevert italok

Egyszerűen tedd a kehelybe a hozzávalókat, a többit a gépre hagyhatod: az éles kések gond nélkül felaprítják a friss vagy a fagyasztott gyümölcsöt egy üdítő mangó lassihoz vagy egy ananászos Daiquirihez, sőt a jégkockákkal is elbánnak. Neked csupán poharakba kell töltened az italokat.   

2. Szószok, dipek, pestók

A turmixgéped szorgosan és gyorsan simára keveri helyetted a mártásokat, a majonézt, a fűszervajat, a kencéket és a mártogatósokat. Elfelejtheted a bosszantó csomókat a szószokban, és nem kell fáradnod a pestó alapanyagainak pepecselős aprításával sem.

3. Szénhidrátszegény diéta

Mit szólnál egy színpompás és finom pizzához, ami beilleszthető a szénhidrátcsökkentő diétába? Készítsd az alapot élesztős tészta helyett karfiolból: 4 személyre turmixolj durvára 40 dkg rózsákra szedett karfiolt, majd keverd össze 6 dkg reszelt parmezánnal, 1 tk sóval és 1 db tojással. Oszlasd el a masszát sütőpapírral leterített tepsiben, és süsd meg 220 fokos sütőben 20-30 perc alatt. Kend meg 5 ek zöld pestóval, szórd meg 6 dkg csíkokra vágott mozzarellával, 1 ek aprított kakukkfűvel, 1/2-1/2 db felkarikázott zöld és sárga cukkinivel, 4 dkg csíkokra metélt lila káposztával és 4 dkg apróra kockázott feta sajttal. Végül süsd készre kb. 15 perc alatt.


 4. Mogyoróvaj házilag

Oszlass el 45 dkg megtisztított földimogyorót sütőpapírral kibélelt tepsiben, és pirítsd 175 fokon kb. 10 percig, amíg kiütközik rajta az olaj. Szórd melegen üvegfalú turmixkehelybe, és szakaszosan (5 etapban) aprítsd fel. Minden etap után kapard le a kehely falára kicsapódó masszát. Keverd simára a pépet 4,5 cl mogyoró- vagy napraforgóolajjal, 1 ek mézzel és 1/2 tk sóval, végül töltsd csavaros üvegbe vagy légmentesen zárható ételesdobozba. A hűtőben több hétig eltarthatod.
Nem kell hozzá olajat adnod, ha bírja a géped, hogy magas fokozaton sokáig keverd. Így nem lesz olyan lágy, viszont kevesebb kalóriát tartalmaz.


5. Családi reggeli

Magától értetődő, hogy a napindító smoothie-t turmixgéppel készíted? És arra gondoltál már, hogy az omletthez vagy a rántottához a géppel habosítsd fel a tojást? A vasárnapi amerikai palacsinta vagy gofri tésztáját is turmixolva a legegyszerűbb összeállítani. Ráadásul a csőrös kehelyből közvetlenül a serpenyőbe vagy a gofrisütőbe adagolhatod a masszát.

Smoothie receptek >>>  

Amerikai palacsinta receptek >>> 
6. Egészséges innivaló

Cukros palackozott üdítő helyett még a váratlan vendég poharába is minden mesterséges adaléktól mentes gyümölcs vagy zöldség alapú turmixot tölthetsz egy szempillantás alatt.

7. Fagylalt

Tudtad, hogy a turmixgéppel fagyit is készíthetsz – mégpedig egyetlen hozzávalóból? Karikázz fel 4 db banánt, és tedd a fagyasztóba egy fedeles műanyag dobozban 2 órára. Ezután szórd a gépbe, és turmixold morzsalékosra. Tarts egy kis szünetet, és közben nyomkodd szét a nagyobb morzsákat a kehelyben egy lapáttal. Végül keverd krémesre a masszát kb. 10 perc alatt és adagold fagylaltoskanállal. Cukrozni nem kell, hiszen a banán elég édes.


8. Édességpótló rágcsa

Pürésíts finomra a turmixgépben 45 dkg málnát és 30 dkg banánt 2 ek mézzel és 1 tk citromlével együtt. Keverd össze 2 ek chiamaggal, kend egyenletesen sütőpapírra, és szárítsd 80 fokos sütőben 3-4 óra hosszat. Ha az ujjaddal még ragacsosnak érzed, szárítsd tovább, és ellenőrizd 30 percenként. Végül vágd fel csíkokra, tekerd fel, és tárold csavaros befőttesüvegekben. Gumicukor helyett rágcsálhatod. Más gyümölcsökkel is elkészítheted.

9. Krémleves

Turmixgéppel csak egy gombnyomás, továbbá a fedéllel lezárt kehelyből biztosan nem fröcsköl ki a híg püré, ami botmixer használatakor bizony előfordul.


10. Komposzt

Fogadjunk, hogy eszedbe sem jutott, pedig kézenfekvő! Turmixolj össze friss konyhai hulladékot, pl. kávézaccot, zöldségszárat, tojás-, banán-, krumpli- vagy sárgarépahéjat némi vízzel, és máris megörvendeztetheted a növényeidet egy extra adag értékes táppal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss