Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tény a zsírról: mégsem annyira egészségtelen, mint hittük?

default user icon
MME
Gyakran visszatérő kérdés a gasztronómia és az egészséges táplálkozás területén; használjuk zsírt az étkezéseinkben, vagy sem? Már lassan mi sem tudjuk, hogy kinek higgyünk, hiszen minden hónapra jut egy olyan kutatás, ami egészségtelennek, vagy éppen ellenkezőleg, egészségesnek tartja.

Nem is olyan régen, egy táplálkozással foglalkozó brit szakértői csoport azt állította, hogy a zsír nem hogy egészséges, de kifejezetten jót is tesz szervezetünknek. A szakemberek kutatásaik eredményére támaszkodva úgy gondolják, hogy nagy hiba volt korábban olyan étkezési tanácsokat adni, melyek szerint a napi tápanyag legfeljebb csak 30%-át szabad zsírokból fedezni. Meggyőződésük, hogy ezt az irányelvet nem felülbírálni, hanem eleve be sem kellett volna vezetni. (USA 1977, Nagy-Britannia 1983) - írja a Guardian.  

1.

A brit egészségbiztosító is egyetért abban, hogy a (szaturált) zsírokra igen túlzó volt a figyelemfelkeltés, ami aztán szépen el is terelte a fókuszt a keringésre egyébként jóval veszélyesebb szénhidrátokról.

2.

A kutatási eredmények szerint a zsírfogyasztás csökkentése egyáltalán nem bizonyítja, hogy redukálódna a koronaér-betegségek kockázata.

3.

Az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását gátolják az egyszeresen telített zsírsavak. Mindezt teszik úgy, hogy megakadályozzák a betegség létrejöttében szerepet játszó adhezív molekulákat.

4.

A különböző zsiradékok szervezetünk alapvető energiaforrásai.

5.

Arra sem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy a zsírfogyasztásnak bármilyen köze lenne a halálozáshoz.

6.

Köztudott, hogy vannak olyan vitaminok, melyek csak zsírban képesek oldódni, ráadásul a testhőmérséklet szinten tartásába, a sejthártya felépítésében, egyes hormonok működésében is fontos szerepet játszik, arról nem beszélve, hogy a D-vitamin képződéséhez is köze van a zsírnak. 

7.

A telített zsírsavak, főleg a palmitin- és a sztearinsav aránya sokkal magasabb az állati eredetű zsírokban.

8.

A telítetlen zsírsavak túlnyomórészt a növényi eredetű zsírokban fordulnak elő. Ilyen például az omega-3, vagy éppen az arachidonsav, az omega-6.

9.

Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázatát az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása. Ez persze nem egyelő a telített zsírok teljes száműzésével. Ha tartósan fogyasztjuk, normalizálható, de még csökkenthető is a magas koleszterinszint.

10.

Kevesen tudják, de a telített és telítetlen zsírsavak ideális fogyasztásának aránya 1:3 arány lenne, ám ez manapság inkább 20:1-hez. Ez annyit jelent, hogy zsír nem az ördögről való, csupán csak rosszul fogyasztjuk.

Fő a mértékletesség!

Egy kicsit a témában kutatva kiderült, hogy a táplálkozási szakértők úgy gondolják, hogy a sok zsírfogyasztás elhízáshoz, az elhízás pedig koronaria betegségekhez vezethet. Ezzel persze nem mondtunk újdonságot. A túlzott szénhidrát és az egyszerű cukrok fogyasztása sokkal veszélyesebb, mint a zsírok. A dietetikusok a kutatás eredménye ellenére azt javasolják, hogy szervezetünk összenergiájának kb. 30%-át kéne zsírból fedeznünk. A legfontosabb a mértékletesség, az észszerű, nem túlzott fogyasztása, továbbá a megfelelő egyensúly beállítása napi étkezésünkben.

7+1 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A CSALÁNRÓL >>> 

8 TIPP, HA VAN OTTHON EGY DOBOZ TEJ >>> 

EZÉRT EGYÉL KELKÁPOSZTÁT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss