Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 jó tanács, hogy tökéletes legyen a piskótád

Ezt a sokféle süteményhez használható alaptésztát mindenki szereti, és bár egyszerűnek tűnik a készítése, van néhány buktató. Bármelyik receptet követed is a sok közül, ezekre figyelj, hogy ne rontsd el!

1. Hozzávalók:

A klasszikus alaprecepthez 6 db egész tojás, 6 ek cukor és 6 ek búza finomliszt kell, esetleg sütőporral vagy szódabikarbónával rásegíthetsz, hogy a tészta kellően laza legyen. Fontos, hogy friss, lehetőleg tanyasi (farm) tojást használj: minél sötétebb a sárgája, annál szebb lesz a piskóta színe. Cukorból legjobb a porcukor vagy a finom szemcsés kristály, mert a durva szemű nehezebben oldódik fel. A lisztet púpozott, a cukrot csapott kanállal mérd ki, hogy azonos súlyúak legyenek.

2. Előkészületek:

Gondosan moss el és törölj szárazra egy nagy keverőtálat a habveréshez. Zsíros edényben nem fog felverődni a hab. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. A légkeverést ne kapcsold be!

3. Forma kibélelése:

Rajzold körbe a formát egy darab sütőpapíron, majd vágd ki a papírt. A forma alját kend meg néhány helyen vajjal vagy margarinnal, és kapcsold köré a karimát. (Ennek az oldalát nem kell megkenni.) Óvatosan terítsd a formába a papírt, és nyomkodd le úgy, hogy ne maradjon ráncos. Egyszerűbb, ha a forma kikent aljára simított papírról a karima felhelyezése után vágod le a túllógó széleket.

4. Tojások szétválasztása:

Ügyelj rá, hogy a fehérjébe egy csepp sárgája se kerüljön, máskülönben nem tudod felverni a habot. Kezdő konyhatündérként először kisebb tálak felett próbálkozz, és csak a sikeresen szétválasztott tojások sárgáját és fehérjét öntsd át a nagy keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Ha nem sikerül a szétválasztás, a tojás még jó lesz rántottához vagy más célra.

5. Tojáshab:

Adj a fehérjéhez csipetnyi sót vagy egy csepp citromlét, esetleg ecetet (ezektől keményebb lesz a hab), és lassan, de folyamatosan kezd el verni. A legtöbb levegőt kézi habverővel tudod a habba juttatni. A robotgépet csak közepes fokozaton működtesd ehhez a fázishoz. A félig felvert habba kanalanként szórd bele a receptben megadott mennyiségű cukrot, és verd tovább, amíg fényes masszát kapsz. Vigyázz, mert a túl kemény hab széttörik, amikor beleforgatod a lisztet! Akkor jó, ha már nem csúszik ki a felfordított keverőtálból. Ekkor beledolgozhatod az előzőleg kikevert sárgájába. (Egyes receptek szerint a sárgáját kell a habba dolgozni.)

6. Liszt hozzáadása:

Két vagy több részletben szitáld a masszára, és forgasd bele lazán, minél gyorsabban fakanállal vagy a legalacsonyabb fokozatra kapcsolt robotgéppel. A szitálás fellazítja a lisztet, a gyorsaságnak köszönhetően pedig nem illan el a már belekevert levegő. Az egyben vagy nagy adagokban hozzáadott liszttől a tojáshab összeesik, továbbá a tészta sütéskor nem emelkedik meg és tömör állagú lesz.

7. Formába töltés:

Kanalazd vagy öntsd a tésztát a kibélelt formába, és lapáttal simítsd el a tetejét. Tepsiben úgy oszlasd el a masszát, hogy a sarkokba is jusson.

8. Sütés:

Elkészítés után a tésztát azonnal meg kell sütni, nehogy összeessen. A sütőben előbb egy kicsit megemelkedik, majd a teteje aranybarnára sül 30-45 perc alatt. Közben – különösen az első 10 percben – ne nyitogasd a sütőajtót!

9. Tű- és kézpróba:

Mielőtt kivennéd a sütőből a piskótát, szúrj bele egy hústűt. Ha ráragad, akkor a közepe még nyers. Ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd a sütőben további 5-10 percig. Ha a tenyereddel óvatosan megnyomva rugalmasnak érzed és tapintásra nem nyirkos, akkor kész. Ne süsd túl, mert száraz és kemény lesz!

10. Kivétel a formából:

Kb. 10 perc pihentetés után a piskótalapot késsel válaszd el a formától, és emeld le a karimát. A piskótalapra tegyél egy tortarácsot, és ezzel összefogva fordítsd meg a tésztát. (Ha előtte a rácsra sütőpapírt terítesz vagy porcukrot szórsz, biztosan nem ragad rá.) Végül vedd le a forma alját, húzd le a papírt, és hagyd hűlni a süteményt legalább 2 órát. 

Minden, amit a piskótáról még tudni szeretnél >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss