Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 szuperétel, amitől sokkal jobban érzed magad

default user icon
MME
Vitalitásunk megőrzésében fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott étkezés. Méregtelenítő szerveink támogatására pedig érdemes kiemelt figyelmet fordítani!

1. PARADICSOM

MIÉRT?

Bőven tartalmaz C-vitamint, káliumot, béta-karotint és likopint, hozzájárul a bőr védelméhez, valamint a negatív stressz okozta szabad gyökök semlegesítéséhez. Mivel a likopin pozitív hatása hőkezelés után is érvényesül, illetve rendszeresen használd a sűrített változatot is.

MENNYIT?

A legjobb, ha napi rendszerességgel az asztalra kerül. Szerencsére a piros szín megőrzésének érdekében a paradicsomot csak kímélő eljárással, hőkezelés során lehet tartósítani, ezért a likopin még a ketchupban is megtalálható!

2. ZÖLD TEA

MIÉRT?

Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, továbbá mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően hatékony gyulladásgátló. A zöld tea ideális a napi folyadékszükséglet egy részének fedezésére, tehát a szenvedélyes teázók a veseműködésüket is folyamatosan segítik.

MENNYIT?

Igyál meg 2-3 csészényit naponta, minden adagot frissen elkészítve!

3. SAVANYÚ KÁPOSZTA

MIÉRT?

Remek C-vitamin-forrás, már 100-150 g is fedezi a napi szükségletet. A C-vitamin gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, továbbá részt vesz a csont- és porcképzésben.

MENNYIT?

Naponta 1-2 alkalommal nyugodtan ehetsz belőle.

4. TENGERI HALAK

MIÉRT?

A bennük található omega-3 zsírsavak rugalmasabbá teszik az érfalakat, csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök kialakulásának kockázatát. A magas fehérjetartalom hozzájárul a májszövet regenerálódási folyamatához.

MENNYIT?

Hetente 2-3 alkalommal legyen része a napi menünek.

5. HAGYMAFÉLÉK

MIÉRT?

A hagymaféléknek magas a rosttartalma, valamint sok kvercetin flavonoidot tartalmaznak, ezért segítenek a szív egészségének megőrzésében. Közömbösítik továbbá a gyomorfekély kialakulásáért felelős Helicobacter pylori baktériumot.

MENNYIT?

Fogyaszd naponta.

6. DIÓ

MIÉRT?

Magas E-vitamin-tartalma segíthet, hogy elkerüld a depressziót, fogyasztása jótékony hatással van a koleszterinszintre. Érdemes paradicsommal együtt enni, mivel ez esetben a tüdőt is erősíti.

MENNYIT?

Napi öt-hat szem diót rágcsálj el.

7. ÉLŐFLÓRÁS JOGHURT

MIÉRT?

Jól felszívódó kalcium-, kálium-, magnézium- és B-vitamin-forrás, fogyasztásával ugyanakkor hasznos probiotikumokat is bőségesen juttatsz a szervezetedbe.

MENNYIT?

Jól teszed, ha naponta megeszel 200-400 ml joghurtot.

8. CSERESZNYE

MIÉRT?

Magas gyümölcscukor-tartalma miatt biztosítja az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen glükózt, egyes betegségeknél csökkenti a vér húgysavszintjét, és gyorsítja a káros anyagok vesén keresztüli kiürülését.

MENNYIT?

Amikor szezonja van, egyél meg naponta 100-150 g-ot, de fagyasztott formában is érdemes beiktatnia az étrendedbe.

9. BARNA RIZS

MIÉRT?

Kitűnő szénhidrátforrás, valamint rengeteg, az agyi funkciók optimális működéséhez nélkülözhetetlen B-vitamint tartalmaz. A vese állapotát is pozitívan befolyásolja.

MENNYIT?

Hetente 1-2 alkalommal fogyaszd.

10. ALMA

MIÉRT?

Pektintartalma kiváló tápanyag a bélflóra számára, gyulladt gyomornyálkahártya esetén pedig kimondottan ajánlott a fogyasztása.

MENNYIT?

Valamennyien ismerjük a régi mondást, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja.


 


Ezek is érdekelhetnek

Friss