1. PARADICSOM
MIÉRT?
Bőven tartalmaz C-vitamint, káliumot, béta-karotint és likopint, hozzájárul a bőr védelméhez, valamint a negatív stressz okozta szabad gyökök semlegesítéséhez. Mivel a likopin pozitív hatása hőkezelés után is érvényesül, illetve rendszeresen használd a sűrített változatot is.
MENNYIT?
A legjobb, ha napi rendszerességgel az asztalra kerül. Szerencsére a piros szín megőrzésének érdekében a paradicsomot csak kímélő eljárással, hőkezelés során lehet tartósítani, ezért a likopin még a ketchupban is megtalálható!
2. ZÖLD TEA
MIÉRT?
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, továbbá mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően hatékony gyulladásgátló. A zöld tea ideális a napi folyadékszükséglet egy részének fedezésére, tehát a szenvedélyes teázók a veseműködésüket is folyamatosan segítik.
MENNYIT?
Igyál meg 2-3 csészényit naponta, minden adagot frissen elkészítve!
3. SAVANYÚ KÁPOSZTA
MIÉRT?
Remek C-vitamin-forrás, már 100-150 g is fedezi a napi szükségletet. A C-vitamin gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, továbbá részt vesz a csont- és porcképzésben.
MENNYIT?
Naponta 1-2 alkalommal nyugodtan ehetsz belőle.
4. TENGERI HALAK
MIÉRT?
A bennük található omega-3 zsírsavak rugalmasabbá teszik az érfalakat, csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök kialakulásának kockázatát. A magas fehérjetartalom hozzájárul a májszövet regenerálódási folyamatához.
MENNYIT?
Hetente 2-3 alkalommal legyen része a napi menünek.
5. HAGYMAFÉLÉK
MIÉRT?
A hagymaféléknek magas a rosttartalma, valamint sok kvercetin flavonoidot tartalmaznak, ezért segítenek a szív egészségének megőrzésében. Közömbösítik továbbá a gyomorfekély kialakulásáért felelős Helicobacter pylori baktériumot.
MENNYIT?
Fogyaszd naponta.
6. DIÓ
MIÉRT?
Magas E-vitamin-tartalma segíthet, hogy elkerüld a depressziót, fogyasztása jótékony hatással van a koleszterinszintre. Érdemes paradicsommal együtt enni, mivel ez esetben a tüdőt is erősíti.
MENNYIT?
Napi öt-hat szem diót rágcsálj el.
7. ÉLŐFLÓRÁS JOGHURT
MIÉRT?
Jól felszívódó kalcium-, kálium-, magnézium- és B-vitamin-forrás, fogyasztásával ugyanakkor hasznos probiotikumokat is bőségesen juttatsz a szervezetedbe.
MENNYIT?
Jól teszed, ha naponta megeszel 200-400 ml joghurtot.
8. CSERESZNYE
MIÉRT?
Magas gyümölcscukor-tartalma miatt biztosítja az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen glükózt, egyes betegségeknél csökkenti a vér húgysavszintjét, és gyorsítja a káros anyagok vesén keresztüli kiürülését.
MENNYIT?
Amikor szezonja van, egyél meg naponta 100-150 g-ot, de fagyasztott formában is érdemes beiktatnia az étrendedbe.
9. BARNA RIZS
MIÉRT?
Kitűnő szénhidrátforrás, valamint rengeteg, az agyi funkciók optimális működéséhez nélkülözhetetlen B-vitamint tartalmaz. A vese állapotát is pozitívan befolyásolja.
MENNYIT?
Hetente 1-2 alkalommal fogyaszd.
10. ALMA
MIÉRT?
Pektintartalma kiváló tápanyag a bélflóra számára, gyulladt gyomornyálkahártya esetén pedig kimondottan ajánlott a fogyasztása.
MENNYIT?
Valamennyien ismerjük a régi mondást, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja.
- A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>>
- 5 EGÉSZSÉGES SZUPERZÖLDSÉG, AMI MEGÓV A BETEGSÉGEKTŐL >>>