Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tipp gyúrt tésztához: így lesz tökéletes a házi pasta és sütitészta

Kissé fáradságos a készítése, de érdemes begyakorolni. Gyúrt tészta az alapja sok aprósüteménynek és gyümölcstortának, továbbá az olaszos tésztaételek is házi pastából a legfinomabbak.

1. Liszt

Az átszitálás fellazítja és jól eloszlatja benne a sütő-, valamint a kakaóport. A teljes kiőrlésű liszteket ne szitáld át, de ezeket is keverd el a sütőporral.

2. Hozzávalók összedolgozása

A liszthalom közepébe készíts mélyedést a többi hozzávaló számára. Durumliszthez nem kell tojás. A vajat vagy margarint hagyd kenhető állagúra melegedni. Zsíros tésztáknál ügyelj a liszt pontos kimérésére, mert ha a megadottnál több kerül a tésztába, akkor morzsálódni fog vagy kemény lesz a süteményed. Kívülről befelé haladj! Ha a massza nem akar összeállni, adhatsz hozzá egy pici vizet. Akkor jó, ha lágy, de nem ragad.

3. Robotgép használata

A hozzávalókat konyhai robotgép gyúrópálcájával is összedolgozhatod egy keverőtálban. Először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton működtesd a gépet.

4. Színes tészták

Az összedolgozás fázisában paradicsompürével pirosra, spenóttal zöldre színezheted a tésztát. Használhatsz sárgarépa- és céklalét is.


5. Gyúrás

A nyers masszát alaposan gyúrd át kézzel – akkor is, ha az összeállításához robotgépet használtál. Ne szórj túl sok lisztet a deszkára, mert attól töredezhet a tészta. Az ellapított cipót dolgozd össze, és nyomkodd le a tenyered alsó részével. Ezután fordítsd el 90 fokban, és körbe-körbe ismételd meg a műveletet. Lisztes kézzel, zárt ujjakkal, erőteljes mozdulatokkal gyúrj egy rugalmas állagú gömböt, és pihentesd 15-20 percig.

6. Kézi nyújtás

Tedd a gömböt a megtisztogatott, belisztezett deszkára, és lapítsd le kissé. Ezután a sodrófát egyenletesen görgetve és nem túlságosan lenyomva, kezdd el kinyújtani a tésztát. Középről kiindulva, körbe-körbe haladj kifelé, és közben időnként nyúlj alá vagy lazítsd fel késsel, hogy ne tapadjon le.

7. Nyújtás tésztagéppel

A nyers tésztából formázz rudat, szeleteld fel 1,5-2 cm-es darabokra és mindkét oldalon szórd meg liszttel, hogy ne ragadjanak be a gépbe. Hajtsd át mindegyik darabot a legvastagabb fokozaton. Ezután állítsd a rést egy fokozattal kisebbre, és ismételd meg a hengerelést a kívánt vékonyság eléréséig. Végül a megfelelő feltét segítségével vágd fel a tésztát.

8. Kiszúrás, felvágás

Aprósüteményeknél törekedj arra, hogy a formákkal való kiszúrás után minél kevesebb legyen a leeső maradék. (Ezt gyúrd össze és nyújtsd ki.) Metélthez fektess egymásra több tésztalapot, és ezeket vágd a kívánt szélességre. A csíkokat rázd szét, hogy ne ragadjanak össze, és hagyd szikkadni egy tiszta konyharuhán.

9. Aprósütemény, tepsis és tortalap

A gyúrt tésztákat a receptben megadottak szerint süsd meg kiszaggatva vagy formában, és rácsra áttéve hagyd ki hűlni. A nagyon vékony lapokat inkább óvatosan csúsztasd a deszkára, mert a rácson deformálódhatnak.

10. Metélt kifőzése

Forralj bőven vizet sóval és olajjal, majd helyezd bele a tésztát. A frissen gyúrt házit kevesebb ideig kell főzni, mint a boltit. 3-4 perc után kóstolj meg egy szálat, hogy megfelelően puha-e.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FÁNK, A KENYÉR A KALÁCS - KELT TÉSZTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A KUGLÓF ÉS A MUFFIN: 10 TUTI TIPP KEVERT TÉSZTÁHOZ >>> 

6 SZUPER KONYHAI TRÜKK, HA VAJJAL DOLGOZOL >>> 

ÍGY MENTSD MEG AZ ELSÓZOTT ÉTELT - 5 SZUPER KONYHAI TRÜKK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss