Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 jó tanács, ha a gyakran puffad a hasad!

default user icon
MME
Könnyítsd meg a szervezeted munkáját, és próbáld megelőzni a puffadásos panaszokat! Így nem csak laposabbá válhat a hasad, hanem a közérzeted is jobbá válik!

A bélrendszerünk olyan, mint egy gigantikus szerkezet: a gyomorszájtól a vastagbélig körülbelül hét méter hosszú. Belső felülete óriási, ha minden redőt, sarkot stb. kisimítanánk, egy futballpályányi területet kapnánk. Az emésztést rengeteg apró idegsejt szabályozza. A vékonybél finom erei megszűrik a megemésztetlen pépes tápanyagot, a vastagbél pedig eltávolítja a székletet és a salakanyagot. Ha hajlamos vagy a puffadásra, azt jelenti, a bélrendszered érzékenyebb az átlagosnál, ezért különösen fontos, hogy odafigyelj a táplálkozásodra!

1.

Ha túl érzékeny a bélrendszered, kerülnöd kell a felfúvódást okozó élelmiszereket; ilyen például a kelkáposzta és a hüvelyesek (bab, lencse, borsó), de a hagymát is csak módjával fogyaszd. A zöldségek is jobban emészthetők, ha főzéskor 1 liter vízhez 1 kávéskanálnyi szódabikarbónát adsz.

5 tünet, ha vitaminhiányod van! >>> 

2.

Naponta legalább 2 liter vizet igyál meg, valamint fogyassz magas rosttartalmú ételeket: gyümölcsöket, zöldségeket. 

3. 

Rendszeresen étkezz, de egyszerre csak keveset egyél, és kerüld a tartósítószerekkel teli félkész termékeket.

Ezekből érdemes sokat enned, hogy egészséges legyél! >>> 

4.

A nyálban fontos enzimek találhatók, amelyek segítik például a szénhidrátok lebontását. Megkönnyíti az emésztést, ha lassan, komótosan eszel, és alaposan megrágod az ételt. Ha kapkodsz és falsz, akkor nagyobb darabokat nyelsz le, amelyek félig megemésztve kerülnek a vastagbélbe.

5.

Ne feledkeezz meg a testedzésről sem, a mozgás segít a bélrendszer ideális működésében.

Melegítő ételek hideg napokra >>> 

6.

Csökkentsd a feszültséget az életében! A tartós stressz miatt a szervezeted védekezőképessége jelentősen lecsökkenhet és komoly betegségek – idegrendszeri, emésztési, keringési problémák, sőt akár daganatos megbetegedések – alakulhatnak ki. A relaxáció, a jóga, az autogén tréning és a sportolás segít feldolgozni a feszültséget, és enyhíti a stresszt.

7.

Néha kell egy kis koplalás: a bélrendszernek is szüksége van a pihenőre, ezért hetente-kéthetente egyszer tarts „könnyített napot”. Ilyenkor csak gyümölcsöt fogyassz: kezdetnek az is jó lehet, ha minden héten kétszer elhagyja a vacsorát.

Puffadsz? Lehet, hogy laktózérzékenység áll a háttérben! >>> 

8.

Egy kupica pálinka „lenyomja” a zsíros ételt: ez a tézis sajnos nem igaz! Az alkohol hatására a gyomor még több savat termel. Ez ugyan segíti az emésztést, de gyomorproblémák esetén az alkohol károsan hat a gyomor nyálkahártyájára.

9.

Naponta kell hogy legyen székleted: különbözőek vagyunk, ez érvényes az emésztésre is. Van, akinek napjában kétszer van széklete, másnak csak hetente négyszer - ez így normális.

10 fontos indok, miért igyál sok vizet! >>> 

10.

Gyomorégésre tejet inni: minden hírrel ellentétben nem köti meg a savat, ezért ne próbálkozz vele, helyette igyál szénsavmentes ásványvizet.

Olvass tovább az egészséges életmódról >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss