Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 finomság, amit Horvátországban meg kell kóstolnod!

Ha Horvátországban járva szeretnéd a helyi ínyencségeket megkóstolni, de egyrészt a bőség zavarával küzdesz, másrészt nem tudod, pontosan mit jelentek a étlapokon olvasható horvát elnevezések - segítünk! Az alábbi finomságokat semmiképp ne hagyd ki, ha arra jársz!
1. Crni rižot 

A Dalmáciára jellemző fekete rizottó mediterrán egytálétel. Jellegzetes ízét és sötét színét fő összetevője, a tintahal adja.

2. Fišpaprikaš, gulaš od ribe

Paprikás folyami halakból. Szlavónia és Baranya területén az édes-nemes vagy csípős pirospaprikával jól megfűszerezett alapanyagokat a saját levükben hagyják párolódni.

3. Fritule

Olajban kisütött gyors horvát fánk. Pálinkás vagy likőrös tésztából, élesztő és töltelék nélkül készítik. 

4. Kotlovina

Sertéskarajból és kolbászból sütik-főzik a kotlića nevű fémedényben, amely a nálunk is kedvelt sütőtárcsa megfelelője. A kotlovinát mindig szabadtéren, leggyakrabban vásárokon készítik.

5. Kulen

Szlavóniában és Baranyában a legalább 180 kilós disznók zsírtól és hártyáktól megszabadított, ledarált húsát őrölt paprikával, fokhagymával és sóval fűszerezik, majd sertés vakbelébe töltik és 6 hónapig érlelik. A kulen a horvát gasztrokulturális örökség része.

6. Paški sir

A pagi kemény sajtot a sziget fűszernövényeit legelő juhok tejéből állítják elő, és speciálisan érlelik. Vastag, háromszög alakú szeletekre vágják és levegőn szárított sonkával (pršut) kínálják.

7. Pršut

A levegőn szárított dalmát sonka előételként szerepel minden horvátországi étteremben és ünnepi étkezésen. Jellegzetes ízét és szerkezetét az ősz, a kora tél és a bura (száraz, hideg északi szél) együttesen alakítják ki. A legfinomabb Drnišből, egy Sibenik melletti kisvárosból származik. A vendéglőkben a söntésben felakasztva lógó pršutról hosszú, vékony szeleteket vágnak, és sajttal, olajbogyóval együtt szolgálják fel.

8. Riba na roštilju

Roston sült hal, pl. makréla.

9. Purica s mlincima

Zagorje régió specialitása. A sült pulykát (purica) kézzel készített csuszatészta-szerűséggel (mlinci) szolgálják fel. Az élesztő nélküli tésztát vékonyra nyújtják, megszárítják, majd kisebb darabokra törve kifőzik. A pulyka szaftjával megöntözve fogyasztják.

 10. Štrukli

Zagorje régióban a vékonyra kihúzott rétestésztát túróval megtöltik, feltekerik, majd feldarabolják és forró sós vízben addig főzik, amíg a darabok feljönnek a víz színére. Ezután tepsibe teszik, tejfölös mártással leöntik, és megsütik.

Játssz a Mindmegettével! Válogass olvasóink legjobb nyári receptjeiből, szavazz a kedvenceidre, és nyerj 50 000 Ft-ot!

Ezek is érdekelhetnek

Friss