Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 étel, ami segít legyőzni a stresszevést

default user icon
MME
A szorongás sajnos sokak életében mindennapos jelenség. Olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet nemrég a kiégésnek nevezett állapotot olyan szindrómának titulálta, amelyre a krónikus munkahelyi „trauma” miatt nem létezik sikeres kezelés.

Hatásos gyógyírt sajnos mi sem tudunk rá, de tény, hogy a stressz egyik nem kívánt mellékhatása a folyamatos evés, amikor is válogatás nélkül mindent magunkba tömünk. Ilyenkor esszük degeszre magunkat csokival, rágcsálnivalókkal és egyéb kalóriabombákkal, amitől aztán jönnek a pluszkilók. Ennek elkerülésére összeszedtünk 10 olyan élelmiszert, amelyet a fokozott idegállapot leküzdésére ajánlott fogyasztani. Kivétel nélkül egészségesek, nyugtató hatásuknak köszönhetően pedig sikeresen szabadulhatsz meg a szorongás okozta evési kényszertől.

1. Avokádó

A világ talán egyik legkedveltebb gyümölcse gazdag B-vitaminokban, így nemcsak az idegrendszerre gyakorol pozitív hatást, hanem serkenti az agysejtek működését is. Mintegy bónuszként bőven tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat és káliumot, ez utóbbi segít csökkenteni a vérnyomást.

2. Marhahús

Hogyan tud egy szelet ínycsiklandó steak megszabadítani a stressztől? Hát úgy, hogy tele van cinkkel, amely többek között enyhíti a szorongást! Ez a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag megtalálható még az osztrigában, a kesudióban, a májban és a tojássárgájában.

3. Áfonya

Ez az egyszerű kis bogyó többet tesz az egészségedért, mint gondolnád, különösen, ha a hangulatjavítás a cél. Nem beszélve arról, hogy bővelkedik C-vitaminban, ami kedvező hatással van a vérnyomásra, és csökkenti a szervezet kortizol-, azaz stresszhormonszintjét. Fogyaszthatod nyersen, de az ételekbe sütve-főzve is.

4. Mandula

A létfontosságú B2- és E-vitamin talán legjobb forrása. Ezek a vitaminok erősítik az immunrendszert, ezáltal jobban viselheti az önre nehezedő nyomást. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti továbbá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

5. Lazac

Vajon van valami, amit ez a szuperélelmiszer nem tud? Az omega-3 zsírsav révén felturbózza az anyagcserét, miközben jótékony hatással van az agyra, a szívre és az ízületekre is. A legutolsó kutatások pedig kimutatták, hogy a szorongás leküzdésében szintén a segítségére lehet.

6. Spenót

A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a fodros kel vagy a mángold, bővelkednek stresszoldó magnéziumban, amellyel felkészítheted a szervezeted egy túlhajszolt napra. A lazacos tojásrántotta bébispenóttal és 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel tökéletes napindító reggeli.

7. Pulykahús

Míg nálunk ez a húsféle ritkán kerül az asztalra, addig az Egyesült Államokban közkedvelt étel, főleg az ünnepek alatt. Amerikai tudósok kimutatták, hogy a pulykafogyasztók az étkezések után mindig kellemesen nyugodtnak érzik magukat. Ezért az állat húsában található triptofán a felelős. Ez az aminosav ugyanis felszabadítja az agyban a test „jól érzem magam” vegyületét, a szerotonint, amely hamar megnyugtatja az idegrendszert.

8. Joghurt

A legújabb tanulmányok szerint a probiotikumok is segítenek a szorongás leküzdésében. Ezért nem kell mást tenned, mint hogy mindennap elfogyasztasz 1 pohárnyit az ízlésednek megfelelő, lehetőleg alacsony zsírtartalmú joghurtból, magában vagy gyümölccsel, mandulával, esetleg más, egészséges kiegészítővel felturbózva.

9. Zöld tea

Talán semmi sem nyugtatja meg jobban az idegeidet egy túlhajszolt nap után, mint 1 pohár zöld tea. Ez az antioxidánsokban gazdag ital rengeteg L-theanint tartalmaz, amely stimulálja az agyban az alfa-hullámok termelődését. Ettől javul a hangulatod, csökken benned a feszültség, és megnyugszik az elméd.

10. Édesburgonya

Túl azon, hogy segít a rossz közérzet elűzésében, nagyon finom is, és még az alakodat is kíméli! Tele van magnéziummal, amely a szorongás legfőbb ellenszere. Stresszoldó hatása mellett kiváló gyulladáscsökkentő is.

MÉG TÖBB DIÉTATIPPÉRT ÉS ÉLETMÓDTANÁCSÉRT KERESD A FANNY MAGAZIN LEGÚJABB SZÁMÁT AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>> 

AZ EGYENSÚLY DIÉTÁJA - A JIN-JANG SZIMBÓLUM A FOGYÁSBAN IS SEGÍT! >>> 

ALUDD MAGAD KARCSÚRA! EZEKET EDD ÉS EZEKET NE, HA NYUGODT ÉJSZAKÁT AKARSZ>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss