Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 érdekesség, amit nem tudtál a csipkebogyóról

default user icon
MME
Leginkább a C-vitamin tartalmáról ismerik a csipkebogyót, viszont ennél sokkal több van benne, mondhatni igazi csodaszer. Igazán javasolt az őszi-téli időszakban a fogyasztása, hiszen rengeteg jótékony hatással bír - nézzük meg, mik is ezek pontosan!

1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin mellett olyan vitaminok is megtalálhatóak benne, mint a B1-, B2-, P-, valamint K-vitamin. Fokozza a szervezet védekezőképességét, ezáltal segít a fertőzések, megfázások megelőzésében, kezelésében.

2. Szabályozza a vércukorszintet

A csipkebogyó húsa cukorbetegeknek is rendkívül hasznos, hiszen erősíti az immunrendszert, valamint vércukorszint szabályzó hatása is ismert.

3. Erősíti az érfalakat

Szabályozza az erek áteresztőképességét, érszűkület és érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére is kiválóan alkalmazható.

4. Segíti a zsírok lebomlását

Zsírosabb ételek után érdemes meginnunk egy csésze csipkebogyó teát, mert nagy mértékben segíti a zsír emésztését. 

5. A bőrápolásban is fontos szerepe van

A csipkebogyó-olaj serkenti a bőr kollagén termelését, csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, ezáltal késlelteti a bőr öregedését. Használják napégés kezelésére, de a sebek hegesedés utáni nyomait is enyhíti. Testápolószerekben sokszor megtalálható alapanyag. 

6. Liszt is készíthető belőle

A háborús időkben szükségeledel volt, ma már a reformkonyha egyik kedvelt alapanyaga, rostanyagokat, fehérjét, szénhidrátokat is tartalmaz. 

7. Szerepet játszik a csontképződésben

Elősegíti a csontok megerősödését, szilárdságát, segítséget nyújt a csontképződésben.

8. Alkalmas „kőoldásra”

A csipkebogyó magban csak E-vitamin található, a magból készült tea alkalmas epekő oldására. Húgyhajtó hatása miatt vesehomokra, és vesekő leválasztására is alkalmas.

9. Hashajtó és hasfogó is lehet

A virág szirmai enyhe hashajtó hatásúak, még a levele hasfogó hatással rendelkezik.

10. Jótékony hatással bír az ízületekre is

A csipkebogyó tea rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, valamint a gyulladásokkal összefüggő duzzanatokat is enyhíti. Az ízületi gyulladások gyógyszeres kezelése mellé ajánlani szokták a fogyasztását.

6 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A BIRSALMÁRÓL>>> 

5 ÉRDEKESSÉG A GYÖMBÉRRŐL AMIT LEHET, HOGY NEM TUDTÁL>>> 

5+2 ÉRDEKESSÉG AZ ALMÁRÓL, AMIT EDDIG NEM TUDTÁL>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss