Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 egyszerű tipp a műanyagmentes élethez

Látva a világ óceánjait elborító szeméthegyekről szóló képeket és videókat, nincs olyan, akiben ne születne meg az elhatározás: ez így nem mehet tovább, próbáljunk kevesebb műanyaggal vagy akár teljesen műanyagok nélkül élni! De hogyan lehetséges ez? Minden kezdet nehéz, ám tippjeink segítségével fokozatosan kiszorítható a plasztik a mindennapokból.

Az ausztrál Plastic Free Foundation nyolc évvel ezelőtt indította útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezést, amelyhez azóta több mint 170 országban, köztük hazánkban is egyre többen csatlakoznak. A kezdeményezés lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keresni és használni. Nézzünk néhány praktikus tippet!

1. Vásárolj a helyi piacon!

A szupermarketekkel ellentétben a termelői piacokon nincsenek előrecsomagolt termékek. Gyümölcshöz, zöldséghez egyelőre kevés helyen adnak fehérítetlen papírzacskót, ezért bevásárlókosárral és mosható vászontáskákkal felszerelkezve indulj vásárolni, ha ki akarod iktatni az életedből az egyszer használatos nejlonzacskókat és az eldobható műanyagdobozokat. A házi tejet kérheted a saját csatos üvegedbe, és általában tejfölt, túrót is készséggel kimérnek a magaddal vitt edénybe.


Tipp: Az ömlesztett árut a magaddal vitt házilag varrt vagy készen vásárolt textilszatyorba, esetleg mosózsákba méresd ki. Zöldséghez és gyümölcshöz való újrahasználható zsák öko- és zöldboltokban, sőt multinál is kapható. 

2. Keress csomagolásmentes boltokat!

Tésztát, rizst, babot vagy éppen mosogatószert sem akarsz műanyag csomagolásban venni? Egyszerű a megoldás! Csomagolásmentes boltban méresd le a saját tárolódat, pakold bele a szükséges mennyiséget a kívánt termékből és máris mehetsz fizetni.
Így hosszú távon csökkentheted a műanyaghulladék és az esetleg a kukában landoló élelmiszerek mennyiségét is, hiszen ha minden vásárlást tudatosan megtervezel, akkor csak azt viszed haza, amire valóban szükséged van.


Tipp:  csomagolásmentes boltok  az alapvető élelmiszereken túl pék- és húsárut, tejtermékeket, valamint élvezeti cikkeket (pl. szemes kávét, teát, édességeket), tisztító- és tisztálkodószereket (pl. mosószert, szappant) is kínálnak.

3. Igyál csapvizet!

Egy közelmúltban végzett vizsgálat szerint a fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon. Az ivóvízzel teli PET-palackokat nehéz cipelni, a kiürültek pedig egyetlen használat után a szemétlerakóban végzik vagy szemétként sodródnak a tengerekben, óceánokban és édesvizekben. Tudtad, hogy idén júniusban az I. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői 3 nap alatt közel 3 tonna hulladékot gyűjtöttek össze?
Palackozott víz helyett válaszd a csapvizet saját kulacsodban! Magyarországon kiváló a vezetékes víz, amelyet rendszeresen ellenőriznek. (A csapvíz minőségét esetenként az épületeken belül elöregedett hálózat befolyásolja.)


Tipp: Kevesebb lesz a műanyaghulladék a Földön és a pénztárcádat is kíméled, ha PET-palackos ivóvíz helyett csapvizet iszol. Egy naponta 9 l vizet fogyasztó négytagú család évente akár 260 ezer Ft-ot is megspórolhat, ha ásványvíz (átlagosan 80 Ft/l) helyett csapvizet (kb. 0,6 Ft/l) iszik. Az általad is frissíthető www.kozkutak.hu oldalon megnézheted, hol találhatók ivókutak. Túrázáskor GPS-koordináták szerint is rákereshetsz a vízvételi helyekre itt >>> 

4. nejlonszatyor? kösz, nem!

– Adjak szatyrot? – teszik fel a kérdést egyre több olyan boltban is, ahol korábban automatikusan nejlonszatyorban nyújtották át a vásárolt holmikat. Ha kérsz, pénzbe kerül, mert a szatyorért üzlettől függően 20-50 Ft-ot kell fizetni. Mindig legyen nálad saját, hogy ne kelljen újat venned! Mindegy, hogy vászon, pamutháló vagy műszálas textil, az a lényeg, hogy kicsire össze lehessen hajtani. Így nem foglal sok helyet a kézitáskádban vagy a hátizsákodban, és akár a zsebedben is elfér.


Tipp: Otthon felejtetted a bevásárlószatyrodat? Nézz körül az üzletben valamilyen ingyenes megoldásért! Pl. a diszkontokban többnyire akad egy épp kiürült kartondoboz, amiben a vásárolt dolgokat elviheted az autóig vagy kézben hazaszállíthatod.

5. Térj át bambusz fogkefére!

Eddig eszedbe sem jutott, hogy a szájápolásban is létezik természetes alternatíva? Használj bambusz fogkefét és környezetbarát fogselymet! Nem kell attól tartanod, hogy a bambusz nem higiénikus: kiváló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, nem véletlenül készítenek belőle konyhai eszközöket, pl. vágódeszkát is. A pamutból és lebomló selyemből előállított fogselymek ugyanolyan jól tisztítanak, mint a műszálasak.


Tipp: Azzal is csökkentheted a plasztikszemetet, ha cserélhetű fejű vagy 100%-ban lebomló bioműanyag fogkefét használsz. Bambusztokot vegyél hozzá!

6. Felejtsd el a készételeket és a műanyag dobozokat!

A rohanós hétköznapokban egyszerűbb ebédet rendelni, mint otthon főzni, de a készételek gyakran egészségtelenek, ráadásul az eldobható csomagolás és evőeszközök miatt jelentős mennyiségű műanyagszemetet termelnek, nem beszélve az ezek gyártásakor keletkező hulladékról.
Nincs időd mindennap főzni? Készíts több napra elegendő mennyiséget vagy többfélét, amikor ráérsz, és a tervszerűen kiporciózott adagokat mikrózható, tűzálló üvegedényekben tedd a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Ezekben felmelegítheted és tálalhatod is az ételeket, amelyek nem lesznek műanyagízűek.


Tipp: A kamrából is száműzheted a műanyagdobozokat, ha a tartós élelmiszereket (pl. száraztészta, gabonapelyhek, magvak, fűszerek) üvegedényekben és fémdobozokban tárolod.

7. Cseréld le a műszálas ruhadarabokat!

Nem kell lemondanod a divat követéséről, mégis környezettudatosan öltözködhetsz, ha új ruha vásárlásakor tanulmányozod az anyag pontos összetételét feltüntető belső címkét. Válassz 100%-ban természetes anyagú vagy minél kevesebb műanyag összetevőt (pl. akrilt, elasztánt, „poli”-val kezdődő nevű szintetikus szálat) tartalmazó darabokat. Nyáron nincs jobb hűs viselet a lenvászonnál, télen a gyapjúszövet is melegen tart, edzéshez pedig kiváló a pamut.
Tipp: A legtöbb természetes anyag légáteresztő és bőrbarát. A szintetikus textilek ellenben visszatartják a bőr természetes nedvességét, ráadásul ezeket a gyártás során kémiai kezelésnek is alávetik, ezért a bőrrel érintkezve irritációt okozhatnak.

8. Válaszd a papírcsomagolást!

Ugyanaz a termékfajta gyakran többféle kiszerelésben is sorakozik a szupermarketek polcain. Pl. zabpehelyből, kakaóporból, száraztésztákból, rizsből vagy kristálycukorból gyárilag papírzacskóba vagy -dobozba töltött és műanyag csomagolású árut is kínálnak. Hasonló a helyzet egyes tisztítószerekkel: míg a mosógéptisztító folyadék műanyag flakonban, a por és a tabletta műanyag és papírdobozban is kapható.


Tipp: A celofántasak nagyrészt biológiai úton lebomló polimerekből készül, ezért nem növeli a hulladéklerakóban a műanyaghulladék mennyiségét.

9. viszlát, szívószál!

Forró nyári napokon szívesen hűsíted magadat hideg limonádéval, jeges kávéval vagy koktélokkal? Ezek az italok a pohárból kortyolva is élvezetesek, ám ha ragaszkodsz a szívószálasa szürcsöléshez, akkor válassz környezetbarát alternatívát. A műanyag hosszú évszázadok alatt sem bomlik le, ráadásul a széllel a tengerbe kerülhet, ahol az állatok tápláléknak vélik, ami a pusztulásukat okozza. A rozsdamentes fém szívószálak korlátlan ideig használhatók, és a hozzájuk való tisztítókefével vagy mosogatógéppel tisztíthatók. A sokáig újrahasználható bambusz szívószálak nem tartalmaznak kemikáliákat, és szappanos vízzel elmosogathatók.


Tipp: Az egyszer használatos papír szívószálat kidobhatod a szelektív hulladékba, továbbá olyan is van, amelyik 100%-ban lebomlik a komposztban.

10. Fókuszálj az újrahasznosításra!

A háztartásodban keletkező műanyagszemét mennyiségét azzal is csökkentheted, ha a meglévő műanyag termékeidet a lehető leghosszabb ideig az eredeti rendeltetésüknek megfelelően vagy éppen új szerepben használod. Pl. a PET-palackokból kreatívan virágtartót, ültetőedényt, víztakarékos csepegtető öntözőt vagy madáretetőt fabrikálhatsz, a nagy nejlonszatyrokat és szemeteszsákokat pedig lakásfestéskor szétvághatod takarófóliának.


Tipp: Bármilyen új termék vásárlásakor részesítsd előnyben az újrahasznosított – recycled – alapanyagú termékeket!

Ezek is érdekelhetnek

Friss