Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 apró trükk, hogy tökéletes legyen a süti

default user icon
MME
Talán valamelyiket ismered már, de reméljük, tudunk újat nyújtani. Tippjeinkkel finomabbak, szebbek lesznek a sütemények.

1. Egyszerű nyújtás

A kéz melegétől gyorsan átmelegszik a tészta, és ragadós lesz. Ezért nemcsak a liszt nélküli, hanem az omlós tésztát is érdemes két nagy nejlonzacskó között kinyújtani (olcsóbb, mint a folpak).

2. Keményebb tejszín

A kézi habverővel felvert tejszín egy-két óra után mindig összeesik. Ha cukor helyett zselírozócukrot szórsz a tejszínbe, miközben felvered, sokkal keményebb - és ami a lényeg, tartósabb - lesz a hab.

3. Csokiolvasztás vízfürdőben

A magas (60-70%-os) kakaótartalmú csokoládé gyorsan és csomómentesen olvad. Forralj fel vizet egy lábosban, majd tegyél rá egy megfelelő méretű fém keverőtálat, esetleg másik lábost, de az alja ne érjen a vízbe! A feldarabolt csokit alacsony hőfokon, állandóan kevergetve olvaszd meg!

4. Habzsák házilag

Ma már olcsón is hozzájuthatsz papír alapú habzsákhoz, de ha nincs otthon, megteszi egy tiszta nejlonzacskó is. Töltsd bele a cukormázat, majd a zacskó sarkán vágj kis lyukat! Máris dolgozhatsz vele.

5. Dermedő krém

Csak 1-2 evőkanál olvasztott kókuszzsírt kell keverned a tortához készülő vajas krémhez, és sokkal jobban megdermed.

6. Sütőpor helyett rum

Ha véletlenül elfelejtettél a süteménybe sütőport keverni, a kész tésztamasszához gyorsan adj 3-4 evőkanál rumot. Az alkoholtól ugyanis a tészta majdnem annyira megemelkedik sütés közben, mint a sütőportól.

7. Nem esik össze a piskóta

Ha a sütési idő lejárta után a piskótát a sütőben hagyod, a nedvesség elpárolog belőle, kiszárad és összeesik. Úgy lesz tökéletes a piskótalap, ha az előírt sütési időt betartod, és 5 perc pihentetés után veszed ki a sütőből. Így az állaga puha marad és a nedvességéből sem veszít.

8. Kelesztés

Amikor nincs időd megvárni, míg felfut a cukros tejben lévő élesztő, tedd 3-4 percre alacsony fokozaton a mikrohullámú sütőbe! Az így készített kovászból sokkal jobb minőségű tészta állítható elő.

9. Formázás

Hogy ne ragadjon a fémből vagy műanyagból készült formára a tészta, mielőtt kiszúrnád, mártsd lisztbe vagy porcukorba! Sütőostya helyett választhatsz sima ostyalapot: fém pogácsaszaggatóval könnyen kiszabhatod.

10. Levegősebb túrótöltelék

Ha a 1/2 kg túróból, reszelt citromhéjból, mazsolából, cukorból és 2 dl tejfölből készített töltelékbe 4-5 evőkanál búzadarát is teszel, nem áztatja el a réteslapot. Ha vaníliás cukrot meg 1-2 tojás sárgáját és keményre felvert habját is belerakod, levegősebb, mégis szilárdabb lesz a krém.

Ezek is érdekelhetnek

Friss