1. Mit jelent a természetazonos aroma elnevezés?
Olyan aromákra használjuk, melyeket mesterséges úton állítanak elő (pl.: vanillin). Kémiai struktúrájuk hasonlít az állati vagy növényi nyersanyagból kinyert természetes aromákéra. A természetazonos aroma általában intenzívebb, mint a természetes, de nem egészségtelenebb annál.
VIDEÓ: ÍME EGY KRUMPLIPUCOLÓS TRÜKK, AMITŐL ELDOBOD AZ AGYAD! >>>
2. Olajjal vagy anélkül főzzük a tésztát?
Az olaszok olaj nélkül főzik, hiszen az vékony filmréteget képez a tészta körül, s emiatt nem veszi át annyira a szósz ízét. Mivel a lecsöpögtetés után rögtön összekeverik a szósszal, nem ragad egybe a tészta. Aki azonban külön szeretné szervírozni, tegyen rá egy kis olajat, hiszen anélkül valóban összeáll.
3. Egészségtelen-e a zöld/sötét rész a krumplin?
Igen. Inkább vágjuk le őket, hiszen valóban kellemetlen ízűek, és az érzékeny gyomrú embereknél, illetve a gyerekeknél hányingert, fejfájást és hasmenést okozhatnak.
13 HASZNOS TIPP, ÍGY SPÓROLJ A HŰTÉSSEL! >>>
4. Miért egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt?
A teljes kiőrlésű lisztet a mag egészéből nyerik. A belőle készült kenyérbe így számos, a mag külső részében található vitamin és ásványi anyag is belekerül. A fehér liszt előállításakor ellentétben eltávolítják a külső részeket. A fehér kenyér ezért nem tartalmaz fontos tápanyagokat.
5. Megpucoljuk a gyümölcsöt és a zöldséget?
Lehetőleg ne, hiszen a héjukban van a legtöbb tápanyag. Előtte azonban alaposan mossuk meg őket, hogy káros anyagok ne kerüljenek a szervezetünkbe.
6. Szabad-e a spenótot újra felmelegíteni?
Szabad! Tény, hogy a spenótban nitrát van, de ha a déli maradékot néhány órával később felmelegíti, és vacsorára elfogyasztja, nem lesz rákos!
ÍGY LESZ OMLÓS ÉS FINOM: 9 TUTI PRAKTIKA HÚSSÜTÉSHEZ >>>
7. Káros-e a fagyás okozta elszíneződés?
Egyáltalán nem. Egyébként az okozza, hogy a fagyasztani kívánt élelmiszer kiszárad, ha a doboz vagy a zacskó nem zár légmentesen. Bár nem néz ki jól, és kissé módosítja az étel aromáját, az egészségre nem ártalmas.
8. A hűtő melyik részében célszerű tárolni az élelmiszereket?
A hűtőszekrényben különböző „zónák” vannak. A legmelegebb az ajtó polcainál (vaj, szószok, tojás tárolására alkalmas), a leghidegebb pedig a hátsó résznél, illetve az alsó polcokon van (itt tartsuk a romlandó élelmiszereket, mint például a húst).
9. Milyen olajat használjunk a sütéshez?
Napraforgóolajat, hiszen jól bírja a magas hőt, és minden ropogós lesz tőle. Tippünk: a normál napraforgóolajnak jobb az íze, mint a hidegen sajtoltnak.
12 ÉTEL, AMIRŐL NEM GONDOLTAD, HOGY LEFAGYASZTHATÓ >>>
10. Az érett gyümölcs valóban tartalmaz alkoholt?
Igen, a természetes érés során alkohol képződik – ám csak csekély mennyiségű, amely még a gyermekek számára is teljesen veszélytelen.