Az alap mind az 5 ünnepi tortánál ugyanaz: a piskóta és a vanília puding. A pudingot annak megfelelően készítjük el és ízesítjük, hogy épp milyen krémes tortára vágyunk. Én most a családom kedvenceit mutatom be, azaz a szegfűszeges vaníliás, karamell krémes, citrom-, és narancs krémes, valamint kávékrémes változatot, de a különféle variációknak tényleg csak a képzelet szab határt.
A piskóta recept
Hozzávalók:
8 tojás
8 ek liszt
8 ek cukor
0.5 dl étolaj
(+2 ek cukrozatlan kakópor, ha kakaós piskóta alapot szeretnénk)
Elkészítés:
A tojást és a cukrot fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk az olajat, és még pár percig keverjük a robotgéppel. Ezután kanalanként óvatosan beleforgatjuk a tésztába az átszitált lisztet, majd sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük a keveréket.
180 fokra előmelegített sütőben szúrópróbáig sütjük (kb. 30-40 perc)
A kihűlt piskótát tetszés szerint 2 vagy három felé vágjuk, attól függően, hogyan szeretnénk rétegezni a krémet.
Az alapkrém
Hozzávalók:
¾ l tej
3 csomag főzős vanília puding
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
És akkor jöjjenek a változatok!
Szegfűszeges vanília torta
A tejet 2 tk szegfűszeggel főzzük fel, ebbe keverjük az előzőleg kis tejjel kikevert pudingport. Amikor a puding elkészült, hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra kikeverjük, majd a vanília pudinghoz adjuk, és összedolgozzuk.
Elővesszük a kész piskótalapokat, és megkenjük a vaníliás krémmel. Amikor minden réteg egymásra került, a maradék krémmel bevonjuk a tortát, majd ízlés szerint díszíthetjük karácsonyi dekorgyöngyökkel, vagy fehér-, és barnacsoki-forgáccsal.
Karamell torta
3 ek cukrot karamellizálunk, ezt felöntjük a ¾ l tejjel, és hozzáadjuk a kis tejjel kikevert pudingport.
Innentől kezdve ugyanúgy folytatjuk a tortát, mint az előző változatban. A kész tortát nyakon öntjük karamellszósszal, vagy durvára tört égetett cukorral, sőt még macaronnal is díszíthetjük.
Citromtorta
A pudingot ennél a receptnél sima tejben készítjük el.
A vajas porcukorral kikevert kihűlt pudinghoz 1 citrom reszelt héja és – ízlés szerint – 1 vagy 2 citrom leve kerül. A piskóta megkenése, majd a torta bevonása után citromkarikákkal díszíthetjük.
Narancstorta
A krém a citromos krém mintájára készül, csupán a citromot és a citromlevet naranccsal helyettesítjük.
Kávétorta
Ez a torta annyiban kilóg a sorból, hogy kakaós piskóta az alap, valamint a ¾ l folyadék ¼ l erős feketekávéból és ½ l tejből tevődik össze. Az arányokat variálhatjuk aszerint, hogy mennyire szeretnénk, hogy domináljon a kávé karakteres íze.
A tejeskávéban főzzük fel a vaníliás pudingport, majd a már ismert módon folytatjuk a krémkészítést. A tortát díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel, csokiöntettel, csokireszelékkel, kávébabbal.